DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 27. vasárnap

Elektromos SUV-t vásárolt Hamilton

A Mercedes közösségi médiás posztja szerint Lewis Hamilton Ausztráliában első köreit tette meg az új Mercedes-Benz EQC volánja mögött. „Meggyőzte őt? Máris rendelt egyet…” – árulta el a poszt, hogy a versenyző bejelentkezett egy példányért az elektromos típusból.

Különleges története van Hamilton feliratos pólóinak

A szemfülesebbek észrevehették, hogy a rajt előtti ceremónián Lewis Hamilton rendre olyan pólóban jelenik meg, amin valamilyen felirat olvasható. De kiszúrta-e bárki, hogy ez hétvégéről hétvégére más? Arra pedig tényleg gondolt-e bárki, hogy össze is függenek a szövegek egymással?

A hétszeres világbajnok Instagram-oldalán, a Fekete Történelem Hónapja tiszteletére árulta el, hogy a szezon eleje óta különleges projekten dolgozott színesbőrű művészekkel és egy fekete, George nevű költővel. Ketten együtt írtak egy verset a nyitottságról és az elfogadásról, és ennek a sorait viselte magán a versenyhétvégéken. A költemény a szezon végére válik majd teljessé, a hátralévő sorokkal.

 
 
 
View this post on Instagram

FORMULA 1® (@f1) által megosztott bejegyzés

Lynk & Co sikerekkel indult a WTCR francia hétvégéje

Franciaország és azon belül is Pau ad otthont a Túraautó-világkupa soron következő versenyhétvégéjének, ahol már lezajlottak a szombati kvalifikációt megelőző szabadedzések. A WTCR az első olyan FIA-sorozat, amely ellátogatott a délnyugat-franciaországi Circuit Pau-Arnos-ra, itt pedig a Cyan-Racing örülhet eddig a legjobban, miután mind a két gyakorlást megnyerték.

A délelőtti edzésen kettős sikert arattak, Yvan Muller és Thed Björk révén, a második szabadedzésen pedig Santiago Urrutia volt a leggyorsabb. A különbségek mindkét alkalommal nagyon kicsik voltak, főként a délutáni eseményen, ahol a legjobb tíz négy tizedmásodpercen belül volt. Magyar szempontból sem lehet eddig okunk a panaszra, Michelisz Norbert kétszer is a top 10-ben zárt, a második gyakorlás alkalmával pedig Tassi Attila végzett az ötödik pozícióban.

A folytatás 16:00-tól az időmérő edzéssel.

Charles Leclerc 24 éves lett - idézzük fel legutóbbi győzelmét

Ki hinné, hogy már 769 nap telt el azóta, hogy a Ferrari nagy reménységének tartott Charles Leclerc megnyerte a 2019-es Olasz Nagydíjat? Az idő gyorsan telik, a monacói pedig azóta ritkán került tűzközelbe, s akkor sem sikerült kihasználniuk a kínálkozó alkalmat. A még mindig fiatal monacói pilóta a mai napon ünnepli 24. születésnapját, ennek apropójából idézzük fel a kétszeres futamgyőztes pilóta legutóbbi sikerét, melyet Monzában, a Tifosi előtt aratott. A videó a képre kattintva tekinthető meg!

 

 

Példaképe autójával bemutatózik Ricciardo

McLarenhez kerülésekor volt egy olyan fogadása Daniel Ricciardónak és a csapat vezérigazgatójának, Zak Brownnak, hogy amennyiben az ausztrál dobogóra áll, akkor vezetheti példaképe, a NASCAR-legenda Dale Earnhardt 3-as rajtszámú autóját. Mint tudjuk, a Méhészborz ezt olyannyira teljesítette, hogy az Olasz Nagydíjon egyenesen a pódium legfelső fokára állhatott fel, Brown pedig be is tartja ígéretét. A McLaren közösségi oldalán közölte, az USA Nagydíjon meg is történik a nagy pillanat, Ricciardo egy bemutató keretében körözhet a legendás autóval az austini pályán.

 

Ilyen lesz az első tereprali-világbajnokság

Számos olyan módosítást és frissítést hajtottak végre a Cross Country Sports szabályzatban, amelyek szükségesek a 2022-ben debütáló tereprali-világbajnokság megalkotásához, valamint a Dakar előírásokhoz való igazításhoz. Ez biztosítja majd a versenyzők számára a befogadást és a következetességet minden eseményen. 

Jóváhagyták továbbá az új kategóriákra vonatkozó műszaki előírásokat is. Az FIA hosszú távú környezetvédelmi stratégiájának támogatása érdekében a T1 Ultimate kategória nagyobb szabadságot biztosít a gyártóknak, lehetővé téve számukra az alternatív és kísérleti technológiák kifejlesztését, beleértve az elektromos motorral hajtott járműveket, a hidrogénnel hajtott ICE-motort, vagy a hibridet. A T1+ további javításokat végez a már meglévő T1 specifikációinak megfelelően, javítva a felfüggesztést és a kerékméreteket.

Mint írják, mindezen felül a T5 prototípusokra vonatkozó új előírásokat is jóváhagyták.

A szezon végén a következő címek kerülnek kiosztásra:

FIA World Rally-Raid Championship for Manufacturers – a gyártók részére
FIA World Rally-Raid Championship for Drivers – a pilóták részére
FIA World Rally-Raid Championship for Co-Drivers – a navigátorok részére
FIA Rally-Raid Championship for T3 Drivers – a pilóták részére
FIA Rally-Raid Championship for T3 Co-Drivers – a navigátorok részére
FIA Rally-Raid Championship for T4 Drivers – a pilóták részére
FIA Rally-Raid Championship for T4 Co-Drivers – a navigátorok részére
FIA Rally-Raid Championship for T4 Manufacturers – a gyártók részére
FIA Rally-Raid Championship for T5 Drivers – a pilóták részére
FIA Rally-Raid Championship for T5 Co-Drivers – a navigátorok részére
FIA Rally-Raid Championship for T5 Manufacturers – a gyártók részére

A világbajnokság minden egyes versenyén pontokat osztanak ki a regisztrált versenyzők között az alábbi skála szerint:

  Rally Marathon 
1st 30 points 50 points
2nd 25 points 40 points
3rd 20 points 30 points
4th 17 points 25 points
5th 15 points 20 points
6th 13 points 15 points
7th 10 points 10 points
8th 9 points 9 points
9th 8 points 8 points
10th 7 points 7 points
11th 6 points 6 points
12th 5 points 5 points
13th 4 points 4 points
14th 3 points 3 points
15th 2 points 2 points

A vitatott események teljes száma beleszámít az összesítésbe.

Pontot kap minden olyan regisztrált versenyző, aki legalább egy 100 kilométeres szakaszt teljesít a választottból, illetve szerepel a végső eredménylistán.

1st 5 points
2nd 4 points
3rd 3 points
4th 2 points
5th 1 point

Amikor Lando Norris viszi a gyereket iskolába

Az ötszörös F1-es dobogós egy reklámfilm kedvéért egy sofőrszolgálat alkalmazottjának állt: megbízásaként a 12 éves Thomast kellett reggel 9-re iskolába fuvaroznia – természetesen egy McLaren 720S-sel.

A rövid út alatt Thomas egy fogós kérdéssel is előállt: ki a jobb, Max vagy Lewis? „Erre nem válaszolhatok” – nevetett Norris, majd hozzátette, Hamilton a tapasztalata tekintetében erősebb, Verstappen viszont különösen gyors egy körön és versenykörülmények között is nagyon erős.

A kategória, amely a legeseménytelenebb futamokkal produkálhatja a legizgalmasabb vb-finist

A Formula Motocast legfrissebb adásában a MotoGP két kisebb géposztályáról, a Moto2-ről és a Moto3-ról is szót ejtettünk, hiszen úgy tűnik, mindkét esetben akár a szezonzáróig izgalmas világbajnoki küzdelmet láthatunk a pályán – de azért megemlítettük az idei etalonkategóriának számító Superbike-vb-t is. Az adás vonatkozó részét 1:12:14-től hallgathatjátok:

 

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Ne maradj le semmiről: itt a szombati program

WTCR, Superbike, Kamion-Eb, WRX - ez szerepel a szombati programban, mutatjuk a menetrendet.

Szombat

10:00-10:45 WTCR, első szabadedzés

13:00-13:30 WTCR, második szabadedzés

14:35-15:10 Kamion-Eb, 1. futam

15.00-15:30 Superbike, harmadik szabadedzés

15:30-19:00 WRX, előfutamok

16:00-16:55 WTCR, időmérő (17:00-től Sport 2)

16:40-17:15 Kamion-Eb, 2. futam

17:10-17:25 Superbike, Super Pole (18:30-tól Eurosport 2)

20:00 Superbike, első futam (Eurosport 2)

03721006_326

fotó: dppi

Rekordszámú 28 futam a Formula-2 versenynaptárában

A Formula-1 utánpótláskategóriái az idén bevezetett, népszerűtlennek bizonyult háromfutamos formátumról visszaállnak a hétvégenti két versenyre: ennek megfelelően a fiatalok jóval több helyszínen versenyeznek, mint 2021-ben, mikor az F2 nyolc, az F3 hét pályán szerepelt.

Formula-2-es versenyt 14 pályán tartanak, azaz összesen 28 futam lesz – mindkettő rekord a széria történetében (a korábbi csúcs 24 volt). A géposztály Bahreintől Abu Dhabiig versenyez, azaz a szezon ugyanolyan hosszú lesz, mint az F1-es: Zandvoort új pálya, Imolában 2006 óta először szerepel a másodosztály, Barcelonába, Spielbergbe, a Hungaroringre és Spába pedig visszatérnek.

Idén különböző pályákon versenyzett az F2 és F3, ezzel szemben most mind a kilenc Formula-3-as fordulót (azaz 18 versenyt) a Formula-2-vel együtt tartják. Számukra a szezon már szeptember elején, Monzában véget ér.

Legidősebb rajongójával, a 105 éves Lennel találkozott Hamilton

Kedves meglepetést okozott két meglett korú rajongójának Lewis Hamilton: videóchaten köszönt be Davidnek és apjának, a 105. születésnapjára készülő Lennek. Azt hitték, csak nagyjából fél percük lesz, ezért meglepődtek, hogy ennél jelentősen hosszabban cseveghettek a hétszeres világbajnokkal.

„Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy britek vagyunk, és hogy te is brit vagy. Azt szeretjük benned, hogy mindenkinek megköszönöd a támogatást, a brackley-i csapatot is kiemeled, és mindig minden mérnöködnek köszönetet mondasz. Nagyon büszkék vagyunk rád” – magyarázta David, miért Hamilton a kedvencük. „Remélem, nagyon szép jövő vár rád” – tette hozzá Len.

Különleges edzőtársak segítik Verstappent

A vb-éllovas Max Verstappenről már korábban kiderült, hogy két macska gazdája. A kiskedvencek legutóbb épp egy szimulátorverseny közben zavarták a pilótát, és mostani elfoglaltságakor sem tágítottak mellőle. Igaz, most csak békésen nézelődtek, amíg a gazdi az erőnléti edzését végezte.

Innátok egy (alkoholmentes) sört Sebastian Vettellel?

Szívesen elfogyasztanátok egy italt Sebastian Vettellel? Nos, az Aston Martin F1-es csapatának egyik szponzora, a Peroni - amely egy olasz sörgyár - gondolt egy merészet, és egy új sorozatot indított a YouTube-on, melnyek címe: Egy ital... Nos, ezúttal Sebastian Vettellel! Ugyan nem élvezhetjük Vettel közvetlen társaságát, de talán olyan kérdésekre kapunk választ, amelyet magunk is feltennénk a négyszeres világbajnoknak: az F1 volt az álma? Milyen érzés versenyezni? Milyen a dobogón állni? A jó sör ízélményét pedig otthon magunk is megtapasztalhatjuk, miközben megnézzük ezt a videót!

 

Fény vetült a szaúdi F1-es pályára

Merthogy felkapcsolták a reflektorokat a mindössze hat hét múlva esedékes első Szaúd-arábiai Nagydíj helyszínén, Dzsiddában. Az építkezés és az aszfaltozás még javában zajlik, de az arab világot ismerve, nem lehet akadálya annak, hogy a versenyhétvégéig fényűző pompában ragyogjon az F1 legújabb pályája. Folyamatosan beszámoltunk eddig is a konstrukció legfontosabb fázisairól, illetve azt is tudjuk már, hogy szórakoztatás terén is nagyot fog szólni a Szaúd-arábiai Nagydíj, most pedig hoztunk nektek néhány képet arról, milyen éjszaka kivilágítva a leendő dzsiddai Formula-1-es pálya.

Elegyengetik az aszfaltot az USA Nagydíj előtt

A MotoGP mezőnyétől már komoly kritikákat kapott az USA Nagydíjnak otthont adó Circuit of The Americas, vagyis COTA. A túl sok bukkanó miatt balesetveszélyesnek tartották a versenyzést az aszfaltcsíkon. A probléma az F1-eseket is fenyegeti (sőt, a múltban is volt már ez téma), így az FIA úgy döntött, kisebb kezelésnek veti alá a pályát.

„Azok a részek, amiket a motorosok említettek, nem ugyanazok, amiket újraaszfaltoztak. Tony Cotman, az FIA pályafelügyelője, korábban az IndyCar versenyigazgatója, jelenleg az Egyesült Államokban tartózkodik, és a héten már kint volt Austinban, és jelentést is írt. A pálya elvégez néhány módosítást nekünk a felmerült aggályaink alapján. Elegyengetnek néhány bukkanót, de nincs túl sok idejük a munkára. Megteszik majd, ami tőlük telik” – tájékoztatott a versenyigazgató, Michael Masi.

Focistának sem utolsó Gasly

Az AlphaTauri francia pilótája egy jótékonysági focimeccsen vett részt az UNICEF-et és Didier Drogba alapítványát támogatva, és nem mondhatnánk, hogy eredménytelenül játszott. Ezt a gólt talán még a profik is megirigyelnék.

 

A hétvégén zárul a Magyar Autocross OB

A koronavírus sokak életét megváltoztatta és sok gondot okozott, ez alól pedig a hazai autocross bajnokság sem volt kivétel sajnos. Az elmúlt esztendőben elmaradtak a versenyek, így a szervezők az idei szezon kezdetén sem lehettek teljesen biztosak a dolgukban. Igyekeztek a lehető legtöbbet kihozni a helyzetből, az előttünk álló hétvégén pedig lezárul a 2021-es idény, az utolsó fordulóra pedig Makón kerül sor. Oláh Gyárfás, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elnökének tájékoztatása alapján nemcsak az Országos Bajnokság mezőnye mérettetik meg ezúttal, hanem az FIA CEZ fordulójára és az Alföld Kupa versenyére is sor kerül az eseményen.

A motorosok fiatalsága áll az idei tragédiák hátterében?

Az elmúlt néhány hónap leforgása alatt három tinédzserkorú motoros – Jason Dupasquier, Hugo Millan és Dean Berta Vinales – is életét vesztette különböző utánpótlás-sorozatokban, így felmerülhet a kérdés, hogy esetleg túl korán ülhetnek-e fel nagymotorra manapság a versenyzők. Erről és a halálos balesetek egyéb lehetséges okairól és esetleges megoldásokról is beszélgettünk a Formula Motocast legfrissebb adásában – a vonatkozó rész 1:00-tól hallgatható:

 

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Megkapta a Hungaroringen szerzett trófeáját Carlos Sainz

Az idei Magyar Nagydíj óta már eltelt némi idő és a szezon utolsó szakaszára koncentrálnak a versenyzők, a Ferrari spanyol versenyzője viszont számára szép nyári emlékeket idézhetett fel. A Hungaroringen a negyedik helyen ért célba, ám Sebastian Vettelt utólag kizárták a versenyből, így akkor Sainz előreléphetett egy helyet és övé lett a harmadik pozíció. Az ezért járó díjat akkor nem vehette át, így most egy speciális küldeményként kapta meg.  

Dögös autók és gyönyörű nők: mindezért csatlakozzatok Formula Girls csoportunkba!

A tapasztalatok alapján nagy népszerűségnek örvend Nap Lánya rovatunk, illetve az időnként közzétett lányos-autós galériáinkat is kedvelik olvasóink. Aki hasonló tartalmakat szeretne látni, annak bizony megéri csatlakozni Formula Girls csoportunkhoz - várunk mindenkit ezen a linken!

xy3a0xmai7n1akcg1f2i_lg

Hamilton edzője is beült az F1-es Mercedesbe

Angela Cullen is kipróbálhatta, hogy Lewis Hamilton hol dolgozik - nem árt tudnia, hiszen ő az edzője.

 

 
 
 
View this post on Instagram

FORMULA 1® (@f1) által megosztott bejegyzés