DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Off-road

Nyirádi dobogóval zárta a szezont Vass Zoltán

Kiválóan fejezte be 2021-es idényét a Ralikrossz Országos Bajnokságon Vass Zoltán: az Audi A1-gyel a Slovakia Ring után a nyirádi szezonzárón is az első háromban végzett, így az éves értékelés negyedik pozíciója lett az övé. A hétvége tömött nézőtér előtt és kiváló lelátói hangulatban zajlott, az év utolsó döntőjét pedig emlékezetessé tette Vass számára, hogy a rajtot követően vezető pozícióban is állt.

Pedig az RXC Technics Motorsport versenyzője számára hátránnyal indult a november 6-7-i záróhétvége: a szezon hetedik fordulója előtt más élmenőkkel ellentétben nem tesztelt a pályán, sőt a kormányszervó hibája miatt a szabadedzések is kimaradtak. Innen kellett felkapaszkodni az ob-naptárból előző két évben kimaradó Vörös Katlanban, egy olyan versenyhétvégén, amikor az eső és a korai sötétedés is megkavarta a lapokat.

„Az a hat kör nagyon hiányzott, mikor felgurultunk az első előfutamra” – kezdte hétvégi beszámolóját Vass Zoltán. „Az a futam nem is sikerült jól, csak nyolcadikak lettünk. Aztán időbeli csúszás és a sötétedés után a második kvalifikációs futam átcsúszott vasárnapra, a negyediket pedig törölték, így összesen három futamot tartottak meg. A vasárnap reggeli eső miatt a Q2-ben kicsit még vizes volt a pálya. A társaság nagy része esőgumit tett fel, mi viszont slicket választottunk, és sikerült egy negyedik időt mennünk, amit a harmadik előfutamban megismételtünk.”



Egy nyolcadik és két negyedik hely az összesítés ötödik pozíciójára volt elegendő, ami harmadik rajtkockát jelentett a kifejezetten erős első elődöntőben. A rajtok megszokott módon az Audi erősségének számítottak a hétvégén: Vass a kezdésnél javított egy pozíciót, így második helyen intették le az elődöntőben. Ez negyedik rajtkockát ért a döntő rajtrácsán, az első kanyart követően azonban Vass Zoltán vezetett Nyirádon!

„A rajtom nem volt tökéles, kicsit bealudtam, mégis sikerült elfordulni elsőnek, mivel Kárai Tomi és Benyó Máté picit összeértek, én pedig rögtön elslisszantam mellettük a belső íven. Másfél körön keresztül vezettem a döntő futamot. Lent, a murvás visszafordítóban azonban fékezésnél hibáztam egyet, ezért Tomi mellém fért. A döntő hat helyett ötkörös volt, nehogy ránk sötétedjen, én pedig az utolsó körre hagytam a jokerem. Tomi és Máté egy körrel korábban álltak ki, én pedig csak mögéjük értem vissza, nagyon kellett volna még az a hatodik kör. Harmadiknak intettek le, de ennek is nagyon örülök. Itthonról úgy indultam el, hogy ebben a 15 fős, nagyon komoly neveket és autókat felsorakoztató mezőnyben, ami egyáltalán nem egy hétköznapi ob-futam, már egy döntőbe jutás szenzációs lenne” – részletezte a döntő eseményeit Vass Zoltán.

Az idei eredményeknek köszönhetően a túrkevei versenyző negyedik helyen zárta az összetettet, pontegyenlőségben a harmadik Lajos Gyulával. A befejezés különösen erős volt, második hellyel a Slovakia Ringen és a dobogó harmadik fokával Nyirádon.

„A nyirádi hétvégére 12 pont hátránnyal érkeztünk a harmadik helyhez képest, így lettünk pontazonossággal negyedikek. A végén a két dobogó megdobta a pontszámunkat. Előtte kijárt a balszerencséből, volt elődöntős kiesésünk, amikor pár ezer forintos nyomócső durrant el az autóban, és nem tudtam a döntőbe bejutni. Az öcsém akkor bejutott, ennek ellenére nem akartunk azzal játszani, hogy ő nem áll fel a döntő rajtrácsára, így tartalékként bejutok helyette. Most, a végén jól jött volna ez a pár pont, de az én meglátásom az, hogy a pályán dőljön el a verseny.”

„Abszolút nem vagyok csalódott, én és a csapat is elégedettek vagyunk ezzel az eredménnyel. Az is tükrözi az idei mezőny nívóját, hogy a tavalyi második helyezett idén csak ötödik lett. Borzasztóan nehéz összerakni egy évet, ezért számomra kielégítő eredmény, hogy évek óta ott tudunk lenni az első ötben. Úgy gondolom, most látszik megtérülni a befektetett munka, én és az autó mostanra értünk össze. Kiválóan sikerült a szezon befejezése, köszönöm a csapatnak, a partnereinknek és a családnak, hogy végig mellettünk voltak!” – összegezte 2021-es szezonját Vass Zoltán.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: