DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Off-road

Borbás még mindig az élen

Borbás Bálint a Suzuki Kupa összesített pontversenyének éllovasaként utazott a 2017-es Rallycross Országos Bajnokság ötödik fordulójának helyszínére, az osztrák földön található Greinbachba, és újabb dobogós helyezéssel, illetve serleggel gazdagodva, pontelőnyét megőrizve, ám mégis egy pici hiányérzettel távozott onnan.

„Nincs még azért annyi dobogós helyezésem, illetve kupám, hogy csalódott lehessek egy 3. hellyel” – szögezi le gyorsan a Bánkuti MotorSport versenyzője, mielőtt hozzáteszi: „Most még sem vagyok teljesen elégedett, mert amilyen jól indult ez a hétvége, és amilyen jól álltam az első nap végén, úgy érzem, egy picit talán többet is ki lehetett volna hozni most ebből. Nagyon kevésen, körülbelül egy méteren múlhatott a végén a 2. hely, és bár a győztes Majerszky Gábor nagyon meglépett tőlünk a döntőben, és ha a szívemre teszem a kezemet, egész hétvégén gyorsabb volt nálam, de úgy érzem, lett volna olyan forgatókönyv, amivel őt is le tudtam volna győzni. Nem érzem ezt sem lehetetlen küldetésnek, és ez erőt, hitet ad nekem a folytatásra, a bajnoki hajrára, mert most már az jön!”

borbas-2017-greinbach-03



Bálint valóban kiválóan kezdte a hétvégét, hiszen az első szabadedzésen rögtön egy abszolút leggyorsabb köridővel jelezte, nem áll szándékában óvatosra venni a figurát pontelőnye birtokában, ehelyett a Kakucson is látott módon támadni fog a győzelemért, illetve az éppen számára elérhető lehető legjobb eredményért. Ezt az első előfutamban egy magabiztos rajt-cél győzelemmel nyomatékosította, ami azért is volt számára különösen kedves, mert két talán legfőbb riválisát, Kailbach Gergelyt és Majerszky Gábort tudta nagyon szoros csatában maga mögött tartani.

A második előfutamban nagyon kevésen múlt, hogy ezt a rajt-cél győzelmet megismételje, hiszen az utolsó néhány métert leszámítva végig ő vezette ezt a futamot is. „Sikerült elrajtolnom megint elsőnek, és utána végig nagyon nyomtam neki, hogy meneküljek Majától (Majerszky). Sikerült fokoznom a tempót még az első előfutamhoz képest is, de a legvégén a Jokerről visszajövet mégis Maja hátsó lökhárítójának a közeli látványa fogadott. Kevésen múlt, talán ha 2 méteren, hogy elé érjek vissza, és két első hellyel szinte biztos lett volna a pole pozícióm a döntőben. Maja érdeme, hogy más irányba sikerült terelnie ezen a ponton a hétvégét, mert én tényleg úgy érzem, hogy ez volt életem talán legerősebb futama, de ő is nagyon odatette magát, és nagyon szoros, férfias küzdelemben ezúttal egy hajszállal jobbnak bizonyult” – ismerte el Borbás az elmúlt három év bajnokának érdemeit, aki korábban a Super1600-ban is szerzett már bajnoki címet.

borbas-2017-greinbach-02

„A harmadik előfutam rajtjához úgy álltam oda, hogy tudtam, egyetlen egy esélyem van arra, hogy megszerezzem a döntőre a pole pozíciót: ha megverem Maját. Minden más esetben, függetlenül a helyezésemtől, a második helyről fogok rajtolni a döntőben. Megpróbáltam, kockáztattam, és túlvállaltam magam egy-két helyen, így a második körben már tudtam, hogy ez a hajó elment. Fejben onnantól kezdve már a döntőben jártam” – meséli a 28 éves szegedi versenyző.

A döntő az egészségesnél picit kalandosabban és izgalmasabban indult Borbás számára, aki a füvet is megjárta a pálya leggyorsabb részén, de végül egy bevállalós külső íves kanyarvétellel sikerült visszasorolnia a 2. helyre, és végre bezárnia azt a kaput, ami gyakorlatilag az első kanyartól kezdve félig nyitva tátongott. „Greinbachban az első hat kanyar mind balos, így nem túl szerencsés a külső ívről rajtolni, de a lényeg, hogy sikerült túlélni valahogy az első kört a 2. helyen. Köszönöm a versenyzőtársaimnak, hogy a legneccesebb pillanatokban figyelni tudtunk egymásra, és sportszerű keretek között, férfias küzdelemben, erőből rendeztük le ezt a nagyon-nagyon szoros meccset. Az utolsó körben a Jokerről visszajövet ezúttal Kailbach Gergő mögé értem vissza centikkel, a külső íven még meg is próbáltam a lehetetlent, de sajnos nem ment arrébb a célvonal, így már ebben a sorrendben intettek le minket. Idén Gergővel szemben többször is döntött már az én javamra hasonlóan kicsi különbség, ami volt, hogy a győzelemről döntött, úgyhogy nem bánkódom, hogy most fordult a kocka. Egész évben ilyen szoros csatákat vívunk egymással, és nemcsak vele, hanem a többi kategóriatárssal is, ezért is vagyok rá büszke, hogy két futammal a szezon vége előtt még mindig én vezetem a bajnokságot. Igyekezni fogok, hogy ez így is maradjon” – adta meg a zárszót Borbás, aki greinbachi szereplésével 6-ról 10 pontra növelte előnyét a tabella élén, ám a mínuszolásokat is figyelembe véve valójában tovább éleződött a helyzet a bajnoki címért folyó küzdelemben, így nagyon komoly izgalmakra van kilátás a Suzuki Kupa idei két hátralevő futamán.

borbas-2017-greinbach-01

Rallycross OB, 2017, 5. forduló, Greinbach, Suzuki Kupa végeredmény:

1. Majerszky Gábor

2. Kailbach Gergely

3. Borbás Bálint…

A bajnokság állása (mínuszolások nélkül):

1.  Borbás: 106 pont

2. Kailbach: 96

3. Kisharsányi: 96

4. Majerszky: 84

5. Madari: 80.

A bajnokság állása (mínuszolásokkal):

1. Borbás: 90 pont

2. Majerszky: 84

3. Kisharsányi: 82

4. Kailbach: 81

5. Czakó: 71

6. Madari: 70.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: