DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Off-road

Harsányi Zoltán: Az autó változatlan, a célok is

Bár a korábbi tervek szerint a hosszú szünet után már új autóval vágott volna neki a ralikrossz országos bajnokság greinbachi fordulójának, a kilencszeres magyar bajnok, Harsányi Zoltán marad a jól bevált Mitsubishi Lancer Evo V-nél. Az RXC Technics Motorsport versenyzője szeme előtt ettől függetlenül továbbra is ugyanaz a cél lebeg: versenyt nyerni és harcolni a bajnoki címért.

Három hónapos nyári kihagyás után szeptember 12-13-án folytatódik a ralikrossz országos bajnokság, a második külföldi állomáson, a közép-európai zónabajnokságnak is otthont adó ausztriai Greinbachban, amely a három futamból álló hajrát vezeti fel. Harsányi Zoltán a pontverseny harmadik helyezettjeként, 11 egységre az éllovastól érkezik az őszi fordulókra. A szezon első félidejében még azzal a tudattal vett részt, hogy a szünidő után már új autójával, a Lancer Evo X-zel versenyezhet, amely a régi harcostársat, az Evo V-öt váltaná. Utóbbival egészen hosszú ideje, 2005 óta alkot egy párost, és mind a kilenc hazai, valamint három nemzetközi bajnoki címét vele szerezte.

„Az új kocsi sajnos még nem készült el” – közölte a hírt a pilóta, hogy Greinbachban egészen biztosan nem az Evo X-zel indul. „Sajnos most már nem vagyunk biztosak semmiben, mivel néhány ponton elakadtunk. Ennyire későn nehéz is lenne egy új autóval belevágni. Próbálkozunk, nagy segítséget is jelentene, de lehet, hogy már csak jövőre fog bemutatkozni.”



Az új autó fontos fegyvertény lett volna célja elérésében, hogy megszerezze idei első győzelmét – de a hiánya nem jelenti azt, hogy a teendők listája változik, annak ellenére sem, hogy mivel a verseny egyúttal a közép-európai zónabajnokság fordulója is, magyarok mellett külföldi pilótákkal szintén össze kell csapni. „Ez a bajnoki reményeken tulajdonképpen semmit sem változtat, a régi kocsival is van esélyünk, bár be kell vallani, a verseny annyira szoros, hogy mázli is kell hozzá. Továbbra is győzni szeretnék, jó lenne Greinbachban, ami már sokszor sikerült a múltban, bár ekkora mezőnyben még nagyobb eredmény lenne. Várhatóan 20 kocsi lesz a SuperCar kategóriában, nem is emlékszem, mikor indultak ennyien egy versenyen.”

„A külföldiek között vannak olyanok, akik világbajnokságon mennek, vb-s autóval, ellenük össze kell kapni magunkat, ezért lett volna hasznos az új autó, hogy technikailag közelebb kerüljünk. Mondjuk a rutinom így is nagyobb mindenkiénél” – nevetett Harsányi Zoltán, aki azt is megválaszolta, kedvező vagy kedvezőtlen, hogy a nyár lényegében két részre osztja a szezont. Ő csapattársával, a Túrkevén és nyirádi Eb-n autókrosszozó Vass Zoltánnal ellentétben nem versenyzett a három hónap során. „Jót tesz mindenkinek, a kocsik is topformában lesznek, mi is kipihentek vagyunk, olyan, mintha az év kezdődne. Szerintem semennyit sem tompul az ember, én legalábbis biztosan nem!”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: