DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 21. hétfő
Motor

Marquez nagy csatában győzte le Martint

A rajtot elszúrta, aztán viszont levadászta ellenfeleit az Ausztrál GP-n a nyolcszoros világbajnok, aki a hajrában a vb-éllovassal vívott nagyot. Martin így is növelte az előnyét.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Nem volt teljes a MotoGP mezőnye az Ausztrál Nagydíj rajtjánál, Pedro Acosta ugyanis a sprinten elszenvedett bukásában összeszedett vállsérülése miatt nem tudott rajthoz állni. A látványos Marco Bezzecchi–Maverick Vinales ütközés szereplői ott voltak a rajtrácson – igaz, az olasz hosszúkörös büntetést kapott a történtekért.

A pole-ból Jorge Martin várhatta a piros lámpák kialvását, és a szombati sprinthez hasonlóan megőrizte a vezetést. Mellette Marc Marqueznek a hátsó kereke is füstölt, annyira elszúrta a startot – mint kiderült, a letépett sisakfólia okozta ezt –, így több pozíciót vesztett: ezzel Bezzecchi, Francesco Bagnaia, Franco Morbidelli és Brad Binder sorakozott Martin mögött. És nem is csak vonatoztak, Morbidelli támadta Bagnaiát, ám végül ő veszített pozíciót ideiglenesen Binderrel szemben.

 

A negyedik körben Bezzecchi letöltötte az említett hosszúkörös büntetését – majd nem sokkal később el is csúszott –, így Bagnaia került a második helyre, de már hét-nyolc tizedmásodperces hátrányban Martinnal szemben. Marquez is lépdelt előre az elrontott start után, Bezzecchi mellett Binderen, majd Morbidellin is átlépett, így hamar már dobogós pozícióban találta magát.

A nyolcszoros világbajnok felzárkózása pedig nem akadt meg itt, néhány kör alatt felért Bagnaiára is. Ráadásul Martin pedig hibázott egy kisebbet előttük, így ráesett a páros, Bagnaia pedig meg is támadta a riválisát – a vb-éllovas azonban azonnal visszavette tőle a vezetést, ezt kihasználva viszont Marquez ment el a gyári ducatis mellett.

motogp-marquez-phillipisland-futam



Az utolsó tíz körre fordulva Bagnaia fokozatosan, több másodpercre leszakadt Martin és Marquez párosáról. Akik között aztán négy körrel a vége előtt indult meg a csata: a gresinis külső íven ment el a pramacos mellett – de a vb-éllovas sem hagyta magát, a célegyenesben visszavette a vezetést. Marquez aztán egy bevetődéssel újra az élre állt, de Martin persze továbbra is igyekezett ott maradni a nyomában.

Válasza azonban már nem volt az ifjabb spanyolnak, így Marquez idei harmadik győzelmét aratta. Martin ezzel együtt sem szomorkodhat, hiszen 16-ról 20 pontra növelte előnyét Bagnaiával szemben az összetettben.

A dobogósok mögött amúgy szintén óriási csata zajlott: végül Fabio di Giannantonio lett a negyedik Enea Bastianini és Franco Morbidelli előtt. Brad Binder legjobb nem ducatisként a hetedik a KTM-mel, a top 10-et pedig két apriliás, Maverick Vinales és Raul Fernandez, valamint a Yamahával közéjük ékelődő Fabio Quartararo tette teljessé.

A futam végeredménye:

1. Marc Márquez Gresini Ducati  
2. Jorge Martín Pramac Ducati 0.997
3. Francesco Bagnaia Ducati 10.100
4. Fabio di Giannantonio VR46 Ducati 12.997
5. Enea Bastianini Ducati 13.310
6. Franco Morbidelli Pramac Ducati 15.434
7. Brad Binder KTM 15.450
8. Maverick Viñales Aprilia 16.636
9. Fabio Quartararo Yamaha 18.757
10. Raúl Fernández Trackhouse Aprilia 19.345
11. Jack Miller KTM 19.932
12. Johann Zarco LCR Honda 20.295
13. Alex Rins Yamaha 22.210
14. Luca Marini Repsol Honda 24.239
15. Álex Márquez Gresini Ducati 24.591
16. Aleix Espargaró Aprilia 30.499
17. Augusto Fernández Gas Gas Tech3 30.533
18. Takaaki Nakagami LCR Honda 30.765
19. Marco Bezzecchi VR46 Ducati 45.393
Kiesett:    
  Joan Mir Repsol Honda  
  Lorenzo Savadori Trackhouse Aprilia  
Nem állt rajthoz:    
  Pedro Acosta Gas Gas Tech3  
       
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: