DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. június 6. csütörtök
Motor

Martin nagy csatában győzött Marquez és Bagnaia előtt

A rajtnál elbukta a vezetést, a hajrában viszont visszaszerezte azt Bagnaiától a vb-éllovas a Francia GP-n. Marquez újabb parádés felzárkózás után lett második.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

A hétvége korábbi részéhez képest felhősebb-hűvösebb időben vágott neki a MotoGP mezőnye a szezon ötödik futamának Le Mans-ban. A pole-ból ismét Jorge Martin rajtolhatott, ám a szombati sprinttel ellentétben ezúttal Francesco Bagnaia jól lőtt ki és némi csata után át is vette a vezetést a pramacos márkatárstól. Mögéjük Aleix Espargaro, Fabio di Giannantonio, Maverick Vinales és Pedro Acosta sorolt be.

 

Bagnaia és Martin hamar lélegzetvételnyi előnyre tettek szert az üldözőkkel szemben – részben azért is, mert Espargaro és Di Giannantonio egymással is küzdött. Ebbe a harcba próbált beszállni a Vinalest a második körben megelőző Acosta is, ám a próbálkozása végül a Gas Gas Tech3 újoncának idei első hibájával zárult: elesett a spanyol a harmadik körben. Nem sokkal később Marco Bezzecchi számára is véget ért a futam egy bukással.

Martin folyamatosan ott loholt három-négy tizedmásodperccel Bagnaia mögött, Espargaro viszont néhány kisebb hibát követően visszacsúszott: Di Giannantonio, Vinales és Marc Marquez is megelőzte az Apriliát. Ráadásul utána Enea Bastianini kemény manővere után a pályát is át kellett vágnia, így Espargaro mellett még Fabio Quartararo is elmotorozott – a bevetődésért a Ducati olasz motorosa kapott is egy hosszúkörös büntetést.

motogp-martin-lemans-futam



A táv feléhez érve kezdett kibontakozni egy újabb csata a harmadik helyért: Marquez előbb Vinalesen rágta át magát, majd második próbálkozásra már Bezzecchit is maga mögé utasította, így a 13. helyről rajtoló gresinis tíz körrel a vége előtt már a bronzérmes pozícióban haladt. Hátrébb viszont Quartararo remek hazai nagydíja idejekorán véget ért: még visszaverte Espargaro egyik támadását, de nem sokkal később elesett a Yamahával.

Nyolc körrel a vége előtt aztán az élen is megindult a csata: Martin első támadását még visszaverte a sikánban Bagnaia, a következő körben viszont már nem volt ellenszere a spanyolra, a Pramac versenyzője átvette a vezetést! Ezzel pedig magukra húzták a két másodperces hátrányból induló Marquezt is, így az utolsó öt körre gyakorlatilag együtt érkezett meg az éllovas trió.

 

Három körrel a leintést megelőzően Martin hibázott egyet a sikánban, így teljesen ráesett Bagnaia és Marquez, előzni azonban nem tudott az olasz. És ez már így is maradt, sőt a legvégén még Marquez is szemfülesen elkapta a címvédőt, így ő lett a második az idén másodszor győzni tudó Martin mögött! Ezzel a spanyol értelemszerűen növelte is a fórját a vb-tabellán, ahol Marquez is megközelítette Bagnaiát.

A dobogósok mögött Bastianini zárt negyedikként, megelőzve Vinalest és Di Giannantoniót, míg a pontszerzők sorát Franco Morbidelli, a mezőny legvégéről startoló Brad Binder, valamint Espargaro és Alex Marquez tette teljessé. Folytatás két hét múlva Barcelonában, a Katalán Nagydíjjal.

A futam végeredménye:

1. Jorge Martín Pramac Ducati  
2. Marc Márquez Gresini Ducati 0.446
3. Francesco Bagnaia Ducati 0.585
4. Enea Bastianini Ducati 2.206
5. Maverick Viñales Aprilia 4.053
6. Fabio di Giannantonio VR46 Ducati 9.480
7. Franco Morbidelli Pramac Ducati 9.868
8. Brad Binder KTM 10.353
9. Aleix Espargaró Aprilia 11.392
10. Álex Márquez Gresini Ducati 13.442
11. Raúl Fernández Trackhouse Aprilia 24.201
12. Johann Zarco LCR Honda 26.809
13. Augusto Fernández Gas Gas Tech3 27.426
14. Takaaki Nakagami LCR Honda 30.026
15. Alex Rins Yamaha 30.936
16. Luca Marini Repsol Honda 40.000
Kiesett:    
  Fabio Quartararo Yamaha  
  Jack Miller KTM  
  Miguel Oliveira Trackhouse Aprilia  
  Joan Mir Repsol Honda  
  Marco Bezzecchi VR46 Ducati  
  Pedro Acosta Gas Gas Tech3  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: