DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Motor

Martin ütközött, Bagnaia győzelemmel védett címet

Idejekorán eldőlt a vb-harc a MotoGP valenciai fináléján: a Pramac spanyolja Marquezzel ütközve bukott, gyári riválisa pedig a KTM-ek hibája után nyerni is tudott.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Már a verseny előtt történt egy fontos esemény a vb-harc szempontjából: Maverick Vinalest három rajthelyes büntetéssel sújtották, amiért a bemelegítő edzésen nem állt félre a fekete-narancs zászlójelzés ellenére a műszaki hibás Apriliával, így Francesco Bagnaia örökölte meg tőle a pole-pozíciót, ezzel öt hellyel előrébbről rajtolhatott, mint az őt 14 pontos távolságból üldöző Jorge Martin.

 

Bagnaia könnyedén eljött az élen a startnál, mögé viszont két kanyar alatt felzárkózott Martin, kemény manőverekkel áthámozva magát a KTM-eken is. A harmadik kör elején aztán a spanyol nagyon megérkezett gyári márkatársára, az első kanyar féktávján pedig a szélárnyék által is megzavarva elmérte a féktávot, kicsit hozzá is ért Bagnaia Ducatijához, s az aszfaltozott bukótérből csak a nyolcadik helyre tudott visszatérni a Pramac motorosa.

Martin azért nem hagyta annyiban, egyből támadást indított Maverick Vinales ellen, akit néhány próbálkozás után meg is előzött, és rögtön ott volt előtte az egymás ellen vívó Johann Zarco, Marc Marquez páros. A repsolos elleni manővere azonban balul sült el, összeért a Pramac Ducati és a Repsol Honda, mindketten a sóderágyban találták magukat – ezzel el is dőlt a világbajnoki harc Bagnaia javára! Marquez számára pedig így kieséssel és az orvosi központba való szállítással ért véget a hondás kaland.

 

Az élen eközben a KTM-esek megtámadták és meg is előzték az akkor már a címvédését bebiztosító Bagnaiát: Brad Binder állt az élre, Jack Miller érkezett a nyomában. Féltávnál pedig már az ausztrál vezetett közülük, a dél-afrikai ugyanis hibázott egy nagyobbat, így visszaesett a hatodik helyre: így Miller, Bagnaia, Zarco, Vinales, Alex Marquez, Binder volt az első hatos sorrendje.

Binder persze próbált visszazárkózni, kissé túl keményen is: nekiment az ifjabb Marqueznek, aki egyértelmű ujj-jelzéssel adta tudtára a nemtetszését – és a stewardok is vétkesnek látták a KTM-est, vissza kellett adnia egy pozíciót, bár az már a közben szintén megelőzött Vinalesszel történt. A táv utolsó harmadára fordulva aztán Miller bukott az élről, így Bagnaia vette vissza a vezetést! Hátrébb egyébként mások is elestek: Marco Bezzecchi már a futam elején, később pedig Enea Bastianini, Augusto Fernandez és Alex Rins is kiesett.

motogp-bagnaia-ducati-valencia



Zarco ugyan három-négy tizedmásodperces távolságból követte a hajrában Bagnaiát, az utolsó körökben viszont nem ő, hanem az elképesztő felzárkózást produkáló Fabio di Giannantonio kezdte el üldözni. A Gresini motorosa az utolsó előtti körben ment el Zarco mellett, Bagnaiát azonban nem tudta támadni: a Ducati gyári motorosa idei hetedik győzelmét aratva zsebelte be második MotoGP-s, a 2018-as Moto2-es sikerét is ideszámolva pedig összességében már harmadik világbajnoki címét! Bagnaia ráadásul csupán a harmadik lett a MotoGP-érában Valentino Rossi és Marc Marquez után, aki meg tudta védeni a címét.

A győztes Bagnaia mögött Di Giannantonio lett a második – neki hivatalosan még mindig nincs ülése 2024-re –, míg a dobogót Zarco révén sajátította ki a Ducati. Binder lett a negyedik, majd jött Raul Fernandez, Alex Marquez, Franco Morbidelli, Aleix Espargaro, Luca Marini és Vinales az első tízben. Összesen csupán 14-en értek célba – igaz, Pol Espargaro is egy bukás után futott be.

FRISSÍTÉS: Di Giannantonio utólag három másodperces büntetést kapott, mivel idén másodszor volt a megengedettnél alacsonyabb a guminyomása, így a másodikról hátracsúszik a harmadik helyre. Zarco ezzel a második, Binder a harmadik.

A futam végeredménye:

motogp-valencia-futam-v2

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: