DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 3. péntek
Motor

Bastianini győzött, Bagnaia növelte előnyét

Idei első sikerét aratta a MotoGP Malajziai Nagydíján a Ducati gyári motorosa, míg csapattársa harmadik hellyel hizlalta 14 pontosra a fórját Martin előtt.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Akárcsak a szombati sprintnek, a MotoGP vasárnapi 20 körös Malajziai Nagydíjának is Francesco Bagnaia vághatott neki a pole-ból, míg vb-riválisa, Jorge Martin mellőle várhatta a piros lámpák kialvását. A két bajnokaspiráns azonban egyaránt szélesen fordult az 1-es kanyarban, így Enea Bastianini tört az élre Alex Marquezzel a nyomában, míg Bagnaia és Martin a harmadik-negyedik helyen teljesítette az első kört – utóbbinak ehhez Marco Bezzecchit is vissza kellett előznie.

motogp-bastianini-ducati-sepang



Bastianini és Marquez hamar elnyúltak az első két helyen, Martin viszont a harmadik körtől támadni kezdte Bagnaiát, aki azonban rendre keményen visszabújt a spanyol mellé és elé. A két próbálkozás után azonban Martin némileg leszakadt olasz riválisáról, így szétszakadt az első négyes. Hátrébb közben Joan Mir azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy elkönyvelhette a Repsol Honda versenyzőinek idei 50. (!) bukását. Később egyébként Miguel Oliveira és Aleix Espargaro is elesett, míg előbbi RNF-es kollégája, Raul Fernandez műszaki hiba miatt állt félre.

Bastianini, Alex Marquez, Bagnaia és Martin egyaránt egyre távolodott egymástól az első négy pozícióban, így némi izgalmat a Bezzecchi mögötti boly szolgáltatott: Jack Miller, Fabio Quartararo, Fabio di Giannantonio és Brad Binder üldözte egymást – igaz, a dél-afrikai KTM-es valamivel túl a féltávon egy eséssel kiírta magát a küzdelemből. Hátrébb Takaaki Nakagami iratkozott még fel a bukók listájára.

motogp-bagnaia-ducati-sepang-2

Bagnaia összességében egy ponttal növelte az előnyét a sepangi hétvégén

 

Az élen viszont a futam utolsó harmada sem hozott változást: a szezon eddigi szakaszában sérülésekkel is küzdő Bastianini megszerezte első győzelmét 2023-ban – miközben a ducatis gyári ülésért is harcol. Alex Marquez a sprintelsőség után most második lett, a dobogót pedig Bagnaia tette teljessé, ezzel az olasz 14 pontra növelte előnyét a róla végül több mint hét másodperccel leszakadó, vélhetően a múltkori figyelmeztetése után az első guminyomással is óvatosan bánó Martinnal szemben.

A négy ducatis mögött Quartararo ötödik helyen hozta be a Yamahát, majd jött a vb-esélyét immár matematikailag is elveszítő Bezzecchi. Franco Morbidelli is szépen feljött az utolsó körökben a másik Yamahával a hetedik pozícióba, Miller legjobb KTM-esként a nyolcadik, míg a top 10-et Di Giannantonio és és Luca Marini tette teljessé. Maverick Vinales egyedüli célba érő apriliásként a 11., Marc Marquez legjobb hondásként a 13. helyen futott be.

Folytatás egy hét múlva a Katari Nagydíjjal.

A futam végeredménye:

1. Enea Bastianini Ducati  
2. Álex Márquez Ducati 1.535
3. Francesco Bagnaia Ducati 3.562
4. Jorge Martín Ducati 10.526
5. Fabio Quartararo Yamaha 15.000
6. Marco Bezzecchi Ducati 16.946
7. Franco Morbidelli Yamaha 18.553
8. Jack Miller KTM 19.204
9. Fabio di Giannantonio Ducati 19.399
10. Luca Marini Ducati 19.740
11. Maverick Viñales Aprilia 21.189
12. Johann Zarco Ducati 23.598
13. Marc Márquez Honda 27.079
14. Augusto Fernández KTM 28.940
15. Pol Espargaró KTM 29.849
16. Iker Lecuona Honda 50.960
17. Álvaro Bautista Ducati 53.564
18. Takaaki Nakagami Honda 1'42.162
Kiesett:    
  Brad Binder KTM  
  Aleix Espargaró Aprilia  
  Raúl Fernández Aprilia  
  Miguel Oliveira Aprilia  
  Joan Mir Honda  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: