DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 3. péntek
Motor

Alex Marquez nyerte a sprintet, Martin közelített

A Gresini spanyolja idén másodszor győzött szombaton a MotoGP-ben, míg a dobogóra álló két vb-aspiráns között 11 pontra csökkent a különbség Sepangban.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

A két vb-aspiráns, Francesco Bagnaia és Jorge Martin vághatott neki az első két helyről a MotoGP sepangi sprintjének. Bagnaia megőrizte a vezetést a start után, Martint azonban Enea Bastianini és Alex Marquez is megelőzte. Egy pozíciót azonban már az első körben visszaszerzett a pramacos, Bastianinit utasította maga mögé, s ebben aztán a két KTM-ek is követték a példáját – addigra ugyanis az ifjabb Marquez már Bagnaiát szorongatta.

A Gresini Ducati motorosa aztán a második kör végén támadásba is lendült, ám elrontotta az utolsó kanyart, így végül Martin ment el mellette: a két spanyol néhány kanyaron át kemény csatát vívott, amiből Marquez került ki győztesen. Hátrébb ellenben a bátyja, Marc Marquez bukott, ahogy nem sokkal később a csapattárs Joan Mir is – avagy a két repsolos tökéletesen megmutatta, miért nem igazán akar senki felülni 2024-ben a Hondára a nyolcszoros világbajnok helyére.

motogp-alex-marquez-gresini-sepang



A tízkörös táv felénél jártunk, amikor Alex Marquez ismét támadta Bagnaiát, és ezúttal már sikerült is átvennie a vezetést. Sőt, néhány kanyarral később Martin is bebújt az olasz mellé, ám addigra a honfitárs már csaknem egy másodperces előnyt kiépített vele szemben. Bagnaia pedig ezután sem dőlhetett hátra, a motorja jobb elején lévő aerodinamikai elem ugyanis összeszedett valamilyen szemetet a pályáról, ami odatapadt néhány körön át, miközben mögötte a KTM-eken magát áthámozó Bastianini loholt a sarkában.

A fináléra szétszakadt az első hármas, így Alex Marquez kényelmes előnnyel húzta be Silverstone után idei második sprintgyőzelmét. Martin lett a második, Bagnaia pedig megtartotta a harmadik helyét az őt nem igazán támadó gyári csapattárssal szemben – ezzel a két esélyes között két ponttal, 11 egységre csökkent a távolság a vb-tabellán.

Bastianini mögött Brad Binder, Jack Miller felállásban jöttek a KTM-ek, akik egyedüliként törték meg a Ducati-hegemóniát a pontszerzők között, hiszen Marco Bezzecchi, Johann Zarco és Luca Marini fért még be az első kilencbe. Maverick Vinales lett a tizedik, az edzéseken olykor biztató tempót mutató Yamahák ellenben csak a 11. és 16. helyeken futottak be. A szabadkártyás kétszeres Superbike-világbajnok, Alvaro Bautista 22. lett.

A MotoGP Maláj Nagydíjának futama magyar idő szerint vasárnap reggel 8 órakor startol.

A sprint végeredménye:

motogp-sepang-sprint

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: