DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Motor

Martin nyerte a sprintet és vezeti a vb-t

Levadászta Quartararót, Marinit és Vinalest, így idén hatodszor győzött szombaton a Pramac spanyolja, ezzel pedig átlépte a MotoGP vb-tabelláján Bagnaiát.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Karrierje során először indulhatott a pole-ból az Indonéz GP sprintjén Luca Marini, a start utáni kanyarokban viszont Maverick Vinales ragadta magához a vezetést. A harmadik helyért Fabio Quartararo és Jorge Martin vívott nagy csatát, a Pramac spanyolja csak sokadik próbálkozásra tudta maga mögé utasítani a Yamaha franciáját, ezzel azonban feljött már a harmadik helyére.

motogp-espargaro-binder-crash



Mögöttük több bukás is történt: Marc Marquez már az első körben elcsúszott a Repsol Hondával, majd egy körrel később Aleix Espargaro esett el, miközben előzni próbálta Brad Bindert, így a KTM-est is vitte magával az apriliás – ez utóbbit ugyan vizsgálták a felügyelők, de nem büntették a spanyolt. Részben ezeknek az incidenseknek is köszönhetően a 13. helyről startoló Francesco Bagnaia hamar feljött a nyolcadik pozícióba.

A kihívó Martin viszont sokkal jobban állt: hamar utolérte és egy merész bevetődéssel meg is előzte Marinit, így a táv harmadához érve már a második helyen haladt. Ennyivel azonban nem érte be Martin, tizedről tizedre ledolgozta Vinales közel egy másodperces előnyét, s öt körrel a vége előtt egy ugyancsak szép kifékezéssel át is vette tőle a vezetést.

motogp-martin-pramac-mandalika

Martin ezután már vissza sem nézett, bezsebelte hatodik – zsinórban negyedik – sprintgyőzelmét 2023-ban. Ez pedig azt is jelentette, hogy mivel Bagnaia nem lépett előre a nyolcadik pozícióból, helycsere történt a vb-összetett élén: a Pramac Ducati versenyzője hárompontos hátrányból hétpontos előnyt kovácsolt! Mindeközben a Ducati ráadásul a gyártói vb-elsőségét már be is biztosította, zsinórban negyedik alkalommal.

Vinales egyébként a hajrában a dobogót is elbukta: előbb Marini, majd az utolsó körben Bezzecchi is lenyomta, így a két VR46-os állhatott fel a pódiumra – mindketten sérülésből tértek vissza, utóbbi olasz alig néhány napja törte a kulcscsontját. Vinales mögött Quartararo lett az ötödik, majd jött Fabio di Giannantonio és Enea Bastianini, aki maradt vb-címért harcoló gyári csapattársa előtt. A pontszerzők sorát Jack Miller, a top 10-et Miguel Oliveira tette teljessé.

A sprint végeredménye:

motogp-mandalika-sprint

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: