DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
Motor

22 futam és magyar tartalék a MotoGP-naptárban

Közzétették a 2024-es MotoGP-menetrendet, amely rekordszámú versenyből fog állni, a Balaton Park Circuitet pedig hivatalosan is tartalékhelyszínnek jelölték.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

A várakozásoknak megfelelően szeptember végén kiadta az előzetes 2024-es MotoGP-versenynaptárt a FIM és a Dorna. Ahogy arra számítani lehetett, minden eddiginél több, a jelenlegi megállapodások értelmében maximális 22 fordulóból fog állni a következő évad.

Az idei húsz helyszín mellé visszatér a Motorland Aragon, azaz ezúttal mind az öt ibériai helyszín (Jerez, Barcelona, Valencia és Portimao) helyet kapott a kalendáriumban, valamint újfent bekerült a naptárba a Kazah Nagydíj, amelyet idén a homologizáció hiánya miatt még törölni kellett, de a hírek szerint azóta végrehajtották a szükséges módosításokat a Sokol Circuiten.

Balaton Park Launch 2



Ha viszont jövőre is problémák adódnának, az esetben akár Magyar Nagydíjat is rendezhetnek a MotoGP-ben, ugyanis hivatalosan is tartalékhelyszínnek lett nevezve a néhány hónapja átadott Balaton Park Circuit – igaz, a közleményben megcsillagozva szerepel a pálya, pillanatnyilag a szerződés és a homologizáció is hiányzik a balatonfőkajári pálya esetén.

Ami magát a versenynaptár felépítését illeti: Katar visszakerült a szezonnyitó szerepkörébe, amelyet a Portugál GP, majd az amerikai túra követ. A barcelonai futamot visszatették a jól megszokott tavasz végi-nyár eleji időpontjába, s a kazah forduló is júniusban kapott helyet július helyett – így a nyári szünet ezúttal négyhetes lesz.

A második félidőnél Aragon kapta meg a Katalán GP idei időpontját, ezen kívül a hat távol-keleti verseny sorrendje módosult kicsit – igaz, India az idei hőséggel kapcsolatos panaszok ellenére is maradt a szeptember 22-i hétvégén. Az évad szokás szerint Valenciában zárul, de Katar átütemezése révén egy héttel korábban, mint idén, azaz november közepén.

motogp-start-2023_2

A MotoGP versenyei a most kiadott tervezet alapján jövőre 11 alkalommal ütköznek majd a Formula-1 nagydíjaival, sőt három esetben (F1 Monaco és MotoGP Barcelona, F1 Spielberg és MotoGP Assen, F1 Monza és MotoGP Aragon) még az időzóna is azonos lesz.

Az előszezoni tesztekre egyébként a korábbi bejelentésnek megfelelően február 6-tól 8-ig, valamint február 19-én és 20-án kerül sor Sepangban, illetve Katarban.

A MotoGP előzetes 2024-es versenynaptára:

Március 10. Katari Nagydíj, Lusail
Március 24. Portugál Nagydíj, Portimao
Április 7. Argentin Nagydíj, Termas
Április 14. Amerikai Nagydíj, Austin
Április 28. Spanyol Nagydíj, Jerez
Május 12. Francia Nagydíj, Le Mans
Május 26. Katalán Nagydíj, Barcelona
Június 2. Olasz Nagydíj, Mugello
Június 16. Kazah Nagydíj, Sokol Circuit
Június 30. Holland TT, Assen
Július 7. Német Nagydíj, Sachsenring
Augusztus 4. Brit Nagydíj, Silverstone
Augusztus 18. Osztrák Nagydíj, Spielberg
Szeptember 1. Aragóniai Nagydíj, Motorland Aragon
Szeptember 8. San Marinó-i Nagydíj, Misano
Szeptember 22. Indiai Nagydíj, Buddh International Circuit
Szeptember 29. Indonéz Nagydíj, Mandalika
Október 6. Japán Nagydíj, Motegi
Október 20. Ausztrál Nagydíj, Phillip Island
Október 27. Thaiföldi Nagydíj, Buriram
November 3. Malajziai Nagydíj, Sepang
November 17. Valenciai Nagydíj, Valencia
   
Tartalékpálya: Balaton Park Circuit, Magyarország
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: