DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
Motor

Bagnaia fölényes győzelmet aratott Binder előtt

Ismét csak ideig-óráig tudta tartani a lépést a KTM-es a Ducati világbajnokával, aki így duplázott a MotoGP Osztrák Nagydíján. Bezzecchi még a dobogón.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

A Moto3-ban Deniz Öncü utolsó kanyaros győzelmét, a Moto2-ben Celestino Vietti idei első diadalát láthatta a közönség vasárnap a Red Bull Ringen, kora délután pedig következett a fő esemény, a MotoGP Osztrák Nagydíja. A pole-ból ismét Francesco Bagnaia indulhatott, és ezúttal is maradt az élen, mögé pedig újfent a remekül rajtoló Brad Binder zárkózott fel, miután Maverick Vinales szokásához híven rengeteg pozíciót bukott a startnál.

Bagnaia és Binder ráadásul pillanatok alatt el is lépett a Jack Miller, Alex Marquez, Luca Marini és Marco Bezzecchi üldöző négyestől. Csaták is közöttük alakultak ki: az ifjabb Marquez elment a KTM-es ausztrál mellett, ahogy a VR46 duója is helyet cserélt egymással, hogy aztán ők is átlépjék Millert. Hátrébb Fabio Quartararo több helyet veszített, amikor kisodródott a pályáról, majd Aleix Espargaro előzésekor ismét. Eközben pedig a szombati rajtincidensért szankcionált Jorge Martin is letöltötte a hosszúkörös büntetését, a 13. helyen folytatta ezt követően a spanyol.

motogp-bagnaia-ducati-rbr-futam



Binder tovább tudta tartani a lépést Bagnaiával, mint a sprinten, de a táv harmadához érve aztán a ducatis elkezdte építgetni az előnyét a dél-afrikaival szemben. Az izgalmakat így elsősorban Miller és Martin mezőny közepén bemutatott ellentétes irányú mozgása – előbbi hátra, utóbbi előre haladt a rangsorban –, valamint a körülöttük lévő (Johann Zarco, Enea Bastianini) csatája szolgáltatta. A hátsó traktusokban Joan Mir könyvelte el már-már menetrendszerű bukását – igaz, nem ő volt az első kieső, Miguel Oliveira már korábban kiállt a bokszba a Barbie-festésű RNF Apriliával.

Bagnaia a futam második felében már rendesen ellépett Bindertől, így végül kényelmes győzelmet aratott: ez volt az idei ötödik vasárnapi sikere az olasznak, aki ezzel újabb nagy lépést tett a címvédés felé. Binder újabb pódiumot szállított a KTM hazai nagydíján, a dobogó alsó fokáért azonban zajlott még a csata: Bezzecchi egy korábbi sikertelen kísérlet után megelőzte Alex Marquezt, így övé lett a harmadik hely, sőt a gresinis spanyolt az utolsó körökben még Marini is lenyomta. Mögöttük Vinales következett a hatodik pozícióban, majd jött a hetedik helyig visszazárkózó Martin, aki még tartja összetettbeli második helyezését (62 ponttal Bagnaia mögött), de Bezzecchi jócskán közelített hozzá. Fabio Quartararo, Aleix Espargaro és Bastianini még a tízben, Marc Marquez legjobb hondásként a 12. helyen zárt, ezzel idei első vasárnapi célba érkezését könyvelhette el.

A futam végeredménye:

1. Francesco Bagnaia Ducati Team  
2. Brad Binder Red Bull KTM 5.191
3. Marco Bezzecchi VR46 Ducati 7.708
4. Luca Marini VR46 Ducati 10.343
5. Álex Márquez Gresini Ducati 11.039
6. Maverick Viñales Aprilia Racing 11.724
7. Jorge Martín Pramac Ducati 12.917
8. Fabio Quartararo Monster Yamaha 19.509
9. Aleix Espargaró Aprilia Racing 20.231
10. Enea Bastianini Ducati Team 20.729
11. Franco Morbidelli Monster Yamaha 21.527
12. Marc Márquez Repsol Honda 23.027
13. Johann Zarco Pramac Ducati 24.259
14. Pol Espargaró Red Bull KTM 25.365
15. Augusto Fernández Gas Gas Tech3 25.475
16. Jack Miller Red Bull KTM 28.073
17. Fabio di Giannantonio Gresini Ducati 28.998
18. Takaaki Nakagami LCR Honda 32.316
19. Lorenzo Savadori Aprilia Racing 42.392
20. Iker Lecuona LCR Honda 46.239
Kiesett:    
  Raúl Fernández RNF Aprilia  
  Joan Mir Repsol Honda  
  Miguel Oliveira RNF Aprilia  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: