DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 27. szombat
Motor

Hivatalos: Rins a Yamahánál folytatja 2024-ben

Nem sokkal Morbidelli távozásának híre után a Yamaha megerősítette, hogy az LCR Hondától egy év után elmenekülő spanyol lesz jövőre Quartararo csapattársa.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

A kirakós újabb eleme került a helyére nem sokkal az első dominó ledőlése után a MotoGP-s pilótapiacon: a Yamaha azok után, hogy bejelentette, hogy a 2023-as idény végén elválnak az útjaik Franco Morbidellivel, azt is megerősítette, hogy az előző hetek híreszteléseinek megfelelően Alex Rins érkezik az olasz helyére Fabio Quartararo csapattársaként.

Rins az előző szezonig a Suzuki gyári motorosa volt a MotoGP-ben, ám miután a japán márka kivonult a királykategóriából, az LCR Hondánál talált magának ülést. Bár az Amerikai Nagydíjon váratlan és meglepő győzelmet aratott a spanyol, azt leszámítva jórészt neki is a küszködésről szól az idénye (a többi hondáshoz hasonlóan), ráadásul az Olasz Nagydíjon lábsérülést is szenvedett, amely miatt még a most hétvégi silverstone-i fordulót is kénytelen kihagyni. Emellett a többszörös nagydíjgyőztes nem egyszer arról is beszélt, hogy a Honda nem igazán számít a szavára a motor fejlesztését illetően, így nem meglepő, hogy a 2024 végéig érvényes kontraktusa ellenére is menekülni akart.

motogp-rins-2023



Lin Jarvis, a Yamaha ügyvezetője természetesen örömmel fogadta az új szerzeményt, akivel kapcsolatban biztos benne, hogy a 2024-es évadra teljesen fel fog épülni a mostani sérüléséből. Emellett mindenekelőtt a sornégyes motorokról a Suzukinál gyűjtött tudását emelte ki Jarvis:

„Azt várjuk, hogy Alex egy nagyszerű szerzemény lesz. Óriási tapasztalata van MotoGP-versenyzőként, természetes tehetség és többszörös MotoGP-s futamgyőztes. Már van tapasztalata két másik gyártóval, és ült a YZR-M1-eshez hasonló karakterisztikájú motoron, ami segíthet neki, hogy gyorsan alkalmazkodjon a versenygépünkhöz. A COTA-n aratott idei győzelme alátámasztja a sebességét, az elhivatottságát és a sikeréhségét” – fogalmazott a Yamaha-vezér.

A MotoGP-s pilótakeringő tehát beindult a nyári szünet végeztével: a következő kérdés az lehet, hogy mi lesz Morbidelli sorsa, akinek Rossi-tanítványként mindenekelőtt a VR46 Ducati lehet az elsődleges opciója – ám az olasz érkezésével újabb lavina indulhat el, hiszen ez esetben Luca Marininek vagy Marco Bezzecchinek is mozdulnia kellene. Arról pedig nem is beszélve, hogy a pletykák szerint az is elképzelhető, hogy Rins jelenlegi csapata, az LCR akár márkát is válthat, ezzel oldva meg a KTM Pedro Acosta-dilemmáját – erről itt írtunk bővebben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: