DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
Motor

Eldőlt: Morbidelli távozik a Yamahától

A hangvillások hivatalosan is bejelentették, hogy a 2023-as MotoGP-szezon végén távozik tőlük a néhány éve még világbajnoki ezüstig jutó olasz motoros.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Régóta a levegőben lógott már, hogy a 2023-as évad végén elválhatnak Franco Morbidelli és a Yamaha útjai. A korábban a Moto2-ben világbajnokságot nyerő olasz még a Petronas SRT színeiben vb-ezüstöt szerzett 2020-ban a MotoGP-ben, ám amióta Maverick Vinales évközi elküldése nyomán 2021-ben felkerült a gyári alakulathoz, ritkán tudta megközelíteni ezt a formát – eleinte főként a térdsérülésének köszönhetően –, és a csapattárs Fabio Quartararóról is rendre elmaradt a teljesítménye.

Amikor eldőlt, hogy a Superbike-világbajnok Toprak Razgatlioglu nem jön át a MotoGP-be a Yamahával (sőt, a WSBK-ban pedig átigazol a BMW-hez), úgy tűnhetett, hogy Morbidelli fellélegezhet, főleg annak fényében, hogy az eredményei is jobban közelítettek Quartararóéhoz. Viszont a hírek szerint bekerült a képbe Alex Rins, aki pedig az LCR Hondától menekülne a 2024 végéig érvényes kontraktusa ellenére.

motogp-morbidelli-yamaha



Bár a spanyol érkezése még nem hivatalos, azt most a nyári szünet végén a Yamaha bejelentette, hogy Morbidelli távozik tőlük 2023 végén. Lin Jarvis, a Yamaha ügyvezetője így nyilatkozott a döntésről és a bejelentésről:

„Mindenekelőtt szeretnék köszönetet mondani Frankynek a kemény munkáért és elhivatottságért, amit azóta mutatott, hogy bemutatkozott a gyári csapatnál, sőt már jóval előtte is, amikor a Yamaha szatellit versenyzője volt. A Yamaha–Morbidelli kapcsolat számos nagyszerű eredményt hozott, beleértve a 2020-as kiemelkedő világbajnoki ezüstérmet.”

„Sajnálatos, hogy az utóbbi két év nem úgy alakult, ahogy mindketten akartuk és bíztunk benne. Egyeztettünk annak lehetőségéről, hogy folytassuk az együttműködést, de végül úgy döntöttünk, 2024 lehet a pillanat a változtatásra mind a Yamahának, mind Frankynek. A csapat továbbra is teljes mértékben támogatni fogja Frankyt, hogy a lehető legjobban zárhassuk az együtt töltött időnket.”

 

Megindulhat a lavina a MotoGP-ben

Morbidelli Yamahától való távozásával ledőlt az első dominó a MotoGP-s versenyzőpiacon. Mint említettük, a pletykák szerint a legvalószínűbb, hogy a jelenleg is sérült és a hétvégi Brit Nagydíjat is kihagyó Rins érkezik majd a helyére Quartararo mellé (frissítés: ezt azóta meg is erősítette a Yamaha). Nagy kérdés viszont, hogy mi lesz magával Morbidellivel: logikusnak tűnhet, hogy Valentino Rossi tanítványaként a VR46 Ducatitól dobjanak mentőövet neki, ám a jelenlegi duó, Marco Bezzecchi és Luca Marini maradása is biztosnak tűnt eddig.

Az persze elképzelhető, hogy az idén kiemelkedően teljesítő és az összetettben dobogós helyen álló Bezzecchit feljebb léptethetik a ducatis rangsoron belül például a Pramachoz – csakhogy ez értelemszerűen további változásokat váltana ki. A Rins-vonalat érintve pedig itt írtunk arról, hogy a Hondától milyen szintű elvándorlás várható, akár versenyzői és csapatfronton egyaránt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: