DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Motor

Két új, egy kieső helyszín – itt a MotoGP rekordhosszúságú 2023-as naptára

Kazahsztán és India érkezett, az egyik spanyol pálya viszont kikerült a jövő évi menetrendből, amelyben tavasszal is lesz egy hónapos szünet, cserébe viszont több tripla fordulót is rendeznek.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán! 

Szeptember utolsó napján a MotoGP közzétette az előzetes 2023-as versenynaptárát. Az elmúlt napok bejelentései után nem meglepő, hogy két új helyszín is helyet kapott benne Kazahsztán és India révén. Viszont így is csak eggyel nő a nagydíjak száma: a Motorland Aragon ugyanis kikerült a menetrendből, megkezdve az ibériai félsziget pályái között tervezett rotációt.

A 21 fordulós naptár ezeken felül is tartalmaz néhány szokatlan részletet. Azt már egy ideje tudtuk, hogy a katari felújítások miatt nem a sivatagi pályán, hanem Portimaóban fog startolni az évad március végén. Ezután repül át a mezőny az amerikai kontinensre, de mivel szabadon akarták hagyni a húsvétot, az Argentin és az Amerikai Nagydíjak között lesz egy hét szünet, így Termas a portugál nyitánnyal lesz „párban” – azok után, hogy idén is problémás volt a logisztika a dél-amerikai államba érkezve.

motogp-2023-naptar-start-1



Április végén Jerezben indul a szokásos európai túra, amely azonban Le Mans után – ahol a világbajnokság történetének 1000. nagydíját fogják rendezni – rögtön egy szokatlan egy hónapos pihenőre vonul: a Formula-1-es Spanyol Nagydíj időpontja miatt a barcelonai Katalán GP ugyanis őszi időpontra kerül át. Júniusban jön Mugello, a Sachsenring és Assen három egymást követő hétvégén, majd júliusban debütál át a kazah Sokol International Racetrack.

A nyári pihenő után Silverstone-ban folytatódik az idény, majd jön sorban a Red Bull Ring, a már említett Barcelona, valamint Misano. A menet pedig innentől válik erőltetetté, Indiával kezdődően ugyanis zsinórban hat futamot rendeznek majd a Távol-Keleten (illetve Ausztráliában), ráadásul a Mandalika, Phillip Island, Buriram hármas is tripla hétvégét alkot. Sepang zárja ezt a sort, ahonnan a motorosok egyből utaznak Katarba, hogy aztán szintén rögtön utána szokatlanul késői, november végi időpontban Valenciában zárják a szezont – amelyben így háromszor is rendeznek három versenyt egymást követő hétvégéken.

A két új nagydíj egyelőre megcsillagozva szerepel a naptárban, a pályák ugyanis homologizációra várnak, Katar pedig szokás szerint villanyfényes futam lesz.

Az előzetes 2023-as MotoGP-versenynaptár:

Március 26. Portugál Nagydíj, Portimao
Április 2. Argentin Nagydíj, Termas
Április 16. Amerikai Nagydíj, Austin
Április 30. Spanyol Nagydíj, Jerez
Május 14. Francia Nagydíj, Le Mans
Június 11. Olasz Nagydíj, Mugello
Június 18. Német Nagydíj, Sachsenring
Június 25. Holland TT, Assen
Július 9. Kazah Nagydíj, Sokol Circuit
Augusztus 6. Brit Nagydíj, Silverstone
Augusztus 20. Osztrák Nagydíj, Spielberg
Szeptember 3. Katalán Nagydíj, Barcelona
Szeptember 10. San Marinó-i Nagydíj, Misano
Szeptember 24. Indiai Nagydíj, Buddh International Circuit
Október 1. Japán Nagydíj, Motegi
Október 15. Indonéz Nagydíj, Mandalika
Október 22. Ausztrál Nagydíj, Phillip Island
Október 29. Thaiföldi Nagydíj, Buriram
November 12. Malajziai Nagydíj, Sepang
November 19.. Katari Nagydíj, Losail
November 26. Valenciai Nagydíj, Valencia
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: