DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Motor

A stewardokat ekézi Quartararo és a Yamaha

Sem a világbajnoki éllovas, sem a csapata nem ért egyet az asseni bukása és ütközése miatt kiosztott büntetéssel: a hangvillások azt is elmondták, hogy fellebbezni akartak az ítélet ellen.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Mint arról mi is írtunk, a MotoGP Felügyelői Panele úgy ítélte meg, hogy szankciót érdemel Fabio Quartararo megmozdulása a Holland TT-ről, amely során ő maga elesett, s ezzel a sóderágyba kényszerítette vb-riválisát, Aleix Espargarót is. A francia versenyzőt hosszúkörös büntetéssel sújtották a nyári szünet után következő Brit GP-re.

Quartararo teljes mértékben magára vállalta a felelősséget, „ostoba újonchibának” nevezve a történteket. Magával a büntetéssel azonban nagyon nem értett egyet: hétfőn a közösségi oldalain közzétett posztban „gratulált” a stewardok ténykedéséhez, ahogy azt a Formula MotoGP Facebook-csoportban megírtuk:

quartararo-assen-motogp



„Nos… Egy hosszúkörös büntetés a következő futamra. Ma már nem próbálkozhatsz meg egy előzéssel, mert azt gondolják, túl ambiciózus vagy. Az év elejétől kezdve néhány motoros elkövetett néhány "versenybalesetet", de úgy fest, az enyém túl veszélyes volt. Gratulálok a felügyelőknek a pazar munkájukhoz. Legközelebb nem fogok egyetlen előzéssel sem próbálkozni, nehogy büntetést kapjak. Jó nyári szünetet, találkozunk Silverstone-ban!” – írta a világbajnoki éllovas.

Ezzel azonban még nem ért véget a történet, a Yamaha ugyanis kedden ugyancsak közleményt adott ki, amelyben Lin Jarvis csapatvezető adott hangot csalódottságának és egyet nem értésének. „Fabio Quartararo, a Monster Energy Yamaha Team és a Yamaha mindig az igazságosságra és a sportszerűségre törekedett a MotoGP-ben. Csalódottan látjuk, mennyire egyenlőtlen büntetéseket oszt ki a Felügyelői Panel” – kezdi a közlemény.

Hozzáteszik: Quartararo elismerte a hibáját, ám arra a csapat versenybalesetként tekint. „Quartararo arról ismert, hogy egy tiszta motoros, akinek nincsenek korábbi incidensek a bűnlajstromán. Ez egy szimpla hiba volt, mindenféle rossz szándék nélkül” – fogalmaznak. Azt is elfogadják, hogy Espargaro versenyét befolyásolta az ütközés, de szerintük a felügyelők következetlen módon határozzák meg az ilyen incidensek következményeinek mértékét.

Az igazán kemény szavak azonban csak ezután következnek: „A következetlenség, amellyel a Felügyelői Panel a büntetéseket osztogatta a 2022-es szezon során, károkat okoz a MotoGP igazságosságában és a stewardokba vetett hitben. Legalább három súlyosabb incidens volt a MotoGP-kategóriában, amely kiesést vagy sérülést eredményezett, mégis büntetés nélkül maradtak” – írják. Jarvis azt is elárulta, hogy fellebbezni akartak a szankció ellen, ám az ilyen büntetések ellen nem lehet óvást sem benyújtani – és ugyanezen okból kifolyólag nem mentek vele a Sportdöntőbíróság elé, pedig azt is fontolgatták. Zárásként hangsúlyozzák, hogy éppen ezért lenne szükség a felügyelők következetes munkájára.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: