DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Motor

Quartararo: Ostoba újonchibát követtem el

Teljes mértékben magára vállalta a felelősséget asseni ütközése után a címvédő, aki úgy érzi, Espargaro nyerhette volna a Holland TT-t – ezzel pedig maga az apriliás is egyetértett.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

A vasárnapi Holland TT kétségkívül legfontosabb eseménye volt, amikor a futam első fázisában Fabio Quartararo előzni próbálta a második helyért Aleix Espargarót, a francia azonban elesett, s a sóderágyba kényszerítette apriliás riválisát is. Mindketten folytatni tudták a viadalt, ám míg a yamahás a bokszát is meglátogatta, majd újból nagyot bukott és végleg kiesett, addig Espargaro a 15. helyről egészen a negyedikig kapaszkodott vissza. Az idei első nullázását elkönyvelő Quartararo elismerte a hibáját, egyúttal azt is elmondta a Canal+ kamerái előtt, hogy a csapata kérte a folytatásra:

assen-2-quartararo-espargaro-dppi



„Egy újonchibát követtem el, túlságosan is húzni akartam a gázt az elejétől kezdve” – nyilatkozta a világbajnok. „Az ilyen hibákból lehet tanulni a jövőre nézve, de ez tényleg egy igazán ostoba hiba volt. Egy nagyon jó versenyt futhattunk volna és harcban lehettünk volna a győzelemért. Folytatni akartam, hátha szerzek néhány pontot, de éreztem, hogy gond van a motorral. Kiálltam, de a csapat mondta, hogy folytassam, hátha lesz eső, viszont valami nem stimmelt. Nem tudom, ki kell elemeznünk a második bukást, elég váratlanul ment el a motor hátulja.”

Quartararo azt is elmondta, miért ment át a leintés után az Aprilia garázsába Espargaróhoz: „Hogy elnézést kérjek, mivel ma ő lett volna a győztes, látva a tempóját. Egyszerűen bocsánatot akartam kérni a hibámért. Nagyon jó versenyt futott” – vélekedett a francia. Quartararo amúgy hosszúkörös büntetést kapott a történtek miatt a silverstone-i Brit Nagydíjra, amit a Yamaha „kemény” és „következetlen” szankciónak nevezett.

assen-1-quartararo-espargaro

Azzal egyébként maga Espargaro is egyetértett, hogy nyerhetett volna Assenben, bár bizonyos szempontból jobban járt a megvalósult forgatókönyvvel, hiszen 13 pontot ledolgozott Quartararo előnyéből, így 21 egységnyi a különbség közöttük a nyári szünetre fordulva. A negyedik helyért az utolsó sikánban egy bravúros dupla előzést is bemutató spanyol ugyanakkor jobban örült volna a győzelemnek:

„Nehéz ezt megmondani, de úgy vélem, ma képes lettem volna nyerni, Fabio pedig második lehetett volna” – idézi szavait a Motorsport.com. „Ez ötpontos különbséget jelentett volna, így most 13-at hoztam rajta. Ha a bajnokság szempontjából nézzük, ez jobb, de egy győzelmet veszítettem el. Eléggé biztos vagyok benne, hogy nyertem volna. Eddig egyetlen győzelmem van a karrierem során, szóval jobban örültem volna, ha nyerek és csak öt pontot dolgozok le.”

assen-3-espargaro-dppi

Espargaro elmondta: egyszerre idegesítették és töltötték el örömmel a felzárkózása során produkált köridők a fentiek miatt. Az Aprilia vb-aspiránsa egyúttal beszélt Quartararo hibájáról is, aminek kapcsán kiemelte, hogy nem tartja piszkos motorosnak ellenfelét:

„Nagyon erős voltam azon a ponton, és ezt Fabio is tudta. Azért próbálkozott a manőverrel, mert Fabio elképesztően érzi a motort, remekül meg tudja választani az íveket. Nem egy piszkos versenyző, csak olyan magabiztos a motoron, hogy alaposan meg tudja választani az íveket. De ma én is rendkívül gyors voltam, úgyhogy ugyanúgy zárni tudtam az ívet, ezért ütköztünk. Elnézést kért, mert nagy hibát követett el a féktáv felmérésével.”

assen-4-bagnaia-dppi

Miközben a két fő vb-rivális ütközött, Francesco Bagnaia a pole-ból indulva húzta be idei harmadik győzelmét, megelőzve az első MotoGP-s pódiumát szerző VR46-os újoncot, Marco Bezzecchit, valamint az Apriliával szintén először dobogóra álló Maverick Vinalest. Bagnaia ezzel 25 pontot közelített Quartararóra, de így is tetemes a lemaradása, köszönhetően korábbi hibáinak – amelyek megismétlődésétől tartott Assenben is, főleg a hajrában helyenként szemerkélni kezdő eső miatt:

„Nagyon-nagyon ijesztő volt. Egyszer néztem fel a kivetítőre, akkor láttam, hogy Aleix a sóderben van és egy kék motor van mellette, úgyhogy sejtettem, hogy Fabio volt ott vele, így némi szerencsénk is volt. Emiatt azt gondoltam, kissé nyugodtabban futhatom a saját versenyemet, de Bezzecchi folyamatosan közelített. Ezért újra keményebben húztam a gázt, hogy növeljem a tempót és a végén lehessek nyugodtabb. De aztán megjött az eső. Amikor láttam az esőt, visszavettem kissé, de akkor Bezzecchi megint jött rám. Úgyhogy rendkívül nehéz volt. Rettegtem, hogy megint elesem, úgyhogy a legfontosabb az volt, hogy célba érjek.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: