DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Motor

Bagnaia nyert, Quartararo ütközött Espargaróval

Senkitől sem zavartatva győzött a ducatis Assenben, miközben a két fő vb-aspiráns ütközött a verseny elején: a címvédő nullázott, az apriliás viszont parádés motorozással egy negyedik helyet mentett.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

A hagyományoknak megfelelően június utolsó vasárnapján került sor a MotoGP Holland TT-jére Assenben, ahol Francesco Bagnaia várhatta a pole-pozícióból a piros lámpák kialvását. A ducatis könnyedén megőrizte a vezetést a start után, mögötte viszont nagy csatát vívott a második helyért Aleix Espargaro és Fabio Quartararo, amelyből az első kanyarok után az apriliás jött ki jobban.

espargaro-quartararo-crash-assen



Ők hárman el is szakadtak némileg a többiektől, az ötödik körben viszont jött a dráma: Quartararo próbálta előzni Espargarót, a francia azonban elesett és egyúttal Espargarót is a sóderágyba sodorta! Bár a spanyol motoron maradt, visszacsúszott a 15. pozícióba, míg a yamahás vb-éllovas ugyancsak vissza tudott állni a versenybe, de csak az utolsó helyen, majd rövid időre a bokszát is meglátogatta utána.

Bagnaia mögött ezzel Marco Bezzecchi és Jorge Martin tűnt fel a második és harmadik helyen, míg tőlük kissé leszakadva érkezett Brad Binder és Maverick Vinales. Utóbbi páros között helycsere is történt, így feljött az apriliás a negyedik helyre, de Bezzecchiék sem igazán hagyták magukat egy másodpercnél jobban leszakítani az élen. Quartararo viszont a mezőny végén begyűjtött egy újabb bukást: szinte ugyanott dobta le magáról a címvédőt a Yamaha.

bagnaia-ducati-futam-assen

A táv második feléhez érve Bagnaia másfél-két másodpercre ellógott Bezzecchitől, Martint viszont Vinales is elkapta, így a spanyol már a harmadik helyen motorozott. Az igazán nagy bravúrt azonban a csapattárs Espargaro produkálta, aki az említett Quartararo-incidens után úgy ment át a mezőnyön, mint kés a vajon: hamar újra a top 10-ben találta magát, nyolc körrel a vége előtt pedig már a hetedik pozícióban haladt. Ha pedig nem lett volna elég az izgalmakból, még néhány esőcsepp is megjelent a tv-kamerákon.

Bagnaiát azonban ez sem zavarta meg, kényelmes előnnyel húzta be idei harmadik győzelmét. Bezzecchi is maradt második: a VR46 újonca első dobogóját szerezte a MotoGP-ben. A pódium alsó fokáért Miller még megtámadta Vinalest, de elvétette az utolsó sikánt, így maradt a spanyol a harmadik. Aki mögött ráadásul végül Espargaro futott be negyedikként, az utolsó két körben újabb három előzést – ebből kettőt az utolsó sikánban! – bemutatva: az apriliás ezzel 13 pontot mentett és 21 egységnyire megközelítette Quartararót a vb-tabellán. Binder az ötödik, Miller a hatodik, Martin, Joan Mir, Miguel Oliveira és Alex Rins még a top 10-ben. Folytatás a nyári szünet után, augusztus elején Silverstone-ban.

A futam végeredménye:

1. Francesco Bagnaia Ducati Lenovo Team  
2. Marco Bezzecchi VR46 Ducati 0.444
3. Maverick Vińales Aprilia Racing 1.209
4. Aleix Espargaró Aprilia Racing 2.585
5. Brad Binder Red Bull KTM 2.721
6. Jack Miller Ducati Lenovo Team 3.045
7. Jorge Martín Pramac Ducati 4.340
8. Joan Mir Team Suzuki Ecstar 8.185
9. Miguel Oliveira Red Bull KTM 8.325
10. Alex Rins Team Suzuki Ecstar 8.596
11. Enea Bastianini Gresini Ducati 9.783
12. Takaaki Nakagami LCR Honda 10.617
13. Johann Zarco Pramac Ducati 14.405
14. Fabio Di Giannantonio Gresini Ducati 17.681
15. Álex Márquez LCR Honda 25.866
16. Andrea Dovizioso RNF Yamaha 29.711
17. Luca Marini VR46 Ducati 30.296
18. Stefan Bradl Repsol Honda 32.225
19. Remy Gardner Tech3 KTM 34.947
20. Lorenzo Savadori Aprilia Racing 35.798
Kiesett:    
  Raúl Fernández Tech3 KTM  
  Fabio Quartararo Monster Yamaha  
  Darryn Binder RNF Yamaha  
  Franco Morbidelli RNF Yamaha  
Nem indult:    
  Pol Espargaró Honda  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: