DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Motor

Újabb műtét, újabb kihagyás Marqueznél

Az Olasz GP időmérője után a spanyol motoros bejelentette, hogy Mugello után negyedszer is megoperáltatja szűk két éve megsérült jobb karját, így bizonytalan ideig ismét nem láthatjuk versenyezni.

Ahogy azt a Formula MotoGP Facebook-csoportban már szombat reggel jeleztük, felröppent a pletyka a paddockban, hogy újabb, negyedik műtét várhat Marc Marquez jobb karjára. A híresztelések pedig igaznak bizonyultak: a nyolcszoros világbajnok és a Repsol Honda a mugellói időmérő után rendkívüli sajtótájékoztatón jelentették be, hogy az Olasz Nagydíj hétvégéje után az Egyesült Államokban negyedszer is kés alá fekszik a spanyol – ez pedig újabb hosszas kihagyást jelent a spanyol számára.

Marquez jobb karja még a 2020-as jerezi évadnyitón sérült meg súlyosan, amit aztán néhány hónap leforgása alatt három operáció követett. A 2021-es szezon harmadik versenyén térhetett vissza, a régi formáját azonban azóta sem nyerte vissza, ráadásul kétszer kettős látás is kínozta a 29 éves versenyzőt. Ha pedig mindez nem lenne elég, a Honda radikálisan átalakított 2022-es versenygépe nem is passzol hozzá, így nem tudott természetes stílusában motorozni.

marquez-motogp-dppi



A repsolos a bejelentéskor elmondta: már jó ideje fontolgatja az újabb műtétet, mivel érzékelte, hogy még mindig gond van a jobb karjával, ám eddig túl gyengének találták a csontot a beavatkozáshoz az orvosok. Pénteken azonban kapott egy telefonhívást a Minnesotában dolgozó Dr. Joaquin Sancheztől, akit a szakterülete legjobbjának tartanak, s aki Marquez elmondása 3D-s nyomtatási technikával is megvizsgálta a szóban forgó csontot, és közösen úgy döntöttek, hogy sort kerítenek az operációra.

„Ebben a szezonban nem élvezem a motorozást, nagyon küszködök, fájdalmaim vannak, nincs erőm, nem tudok úgy motorozni, ahogy szeretnék” – mondta el Marquez. „Elkezdtem ártani a bal vállamnak is, mert túlerőltetem a bal karommal. A teljesítményem nem rossz, de nem is olyan, amit szeretnék, így már hosszú ideje vizsgáljuk a lehetőségeket az orvosokkal.”

„Amikor októberben először gondom támadt a látásommal, megkérdeztem őket, hogy miért nem fontoljuk meg, hogy csináljunk valamit a karommal, de akkor még nem jött rendbe teljesen a csont, túl nagy volt a kockázat. Utána visszatértem, rengeteget dolgoztam ebben a négy hónapban, de nem láttam javulást. Aztán Jerez után újra leültünk, megint megvizsgáltunk mindent és elkezdtük megfontolni az újabb műtétet.”

Marquez hozzátette: ez egy rémálomszerű forgatókönyv számára, hogy ismét futamokat kellett kihagyni, azt pedig nem tudta megmondani, pontosan mikor térhet vissza. Arról egyelőre nem szól a fáma, hogy ki fogja helyettesíteni, de alighanem ismét a HRC tesztmotorosa, Stefan Bradl ülhet majd fel a motorjára.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: