DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Motor

Quartararo: Sosem mondtam, hogy nem működik a motor

Tavaly nyár vége óta először győzött a regnáló MotoGP-világbajnok, aki szerint különleges és érzelmes volt újra az első helyért harcolni a szezon elején látott, „nehezen elfogadható” forma után.

Roppant hullámzóan alakult eddig Fabio Quartararo 2022-es idénye a MotoGP-ben: bár Indonéziában második lett az esőben, előtte és utána a dobogó közelébe sem tudott kerülni. A Portugál Nagydíjon azonban érinthetetlennek bizonyult: néhány kör után az élre állt, s végül tetemes előnnyel húzta be idei első győzelmét. A Yamaha franciája érthető módon örült a sikernek – főleg azok után, hogy két hete Austinban még a hetedik hely után sem volt elégedetlen:

quartararo-portimao-yamaha-1



„Elég régen győztem utoljára, azt hiszem, tavaly Silverstone-ban” – idézi a regnáló világbajnok a Motorsport.com szakoldal. „De eddig kemény időszakom volt idén. Persze rövid idő volt ez, csak négy verseny, de ha egyszer világbajnokságot nyersz, akkor utána mindig újra vb-címért akarsz küzdeni. Nehezen fogadtam el, hogy Austinban már a hetedik helynek is örültem, mert sokat javítottam a versenytempómon az előző évhez képest. Nincs jelentős fejlesztés a motoron, tudjuk, mi történik.”

„Szóval természetesen nehéz volt nekem, hogy a hetedik helyért már tapsoltunk: számomra az nem jó eredmény, mégis örültem neki. Az viszont, hogy ma ismét a győzelemért harcolhattam, különleges és érzelmes pillanat volt, hiszen mindig mondom, hogy ugyanúgy küzdök az első helyért, mint az ötödikért vagy tizedikért. De persze a mostani sokkal jobb móka volt, ezért is voltam érzelmes.”

Quartararo régóta hangoztatja, hogy nem igazán javult az M1-es az előző szezonhoz képest, s különösen a végsebesség terén van lemaradásuk a többiekhez képest. Portimaóban szerinte ez azért érintette kevésbé, mert nagyon jól tudott kigyorsítani az utolsó kanyarból:

quartararo-portimao-yamaha-2

„Igazából azt sosem mondtam, hogy a motor nem működik. Úgy működik a motor, hogy ha nem az igazi, akkor nem tudunk vele ilyen helyekért harcolni” – magyarázta a yamahás, aki egyébként a Portugál GP megnyerésével a vb-tabellán is átvette a vezetést. „Tény, hogy nagyon hiányzik a végsebesség, de ezen a pályán ezt nem éreztem annyira rossznak, mert nagyon erős voltam az utolsó kanyarból való kigyorsításon, sikerült elkerülnöm az egykerekezést a lejtőn, így ott rendkívül erős voltam. Szerintem az utolsó szektor volt a kulcs, ami annak volt a következménye, hogy sokkal jobban éreztem magam ezen a pályán. De igazából semmi sem változott.”

A haloványabb forma és Quartararo panaszai kapcsán hosszú ideje keringenek találgatások arról, hogy a francia nem marad a Yamahánál 2023-ra. Amikor a portugál diadal után rákérdeztek nála arra, hogy a vasárnapi eredmény befolyásolja-e majd a döntését a jövőjét illetően, a motoros igen röviden válaszolt: „Nem.” Hogy ez aztán a maradását vagy a távozását valószínűsíti-e, majd kiderül…

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: