DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Motor

Túl nagyok a kavicsok a portimaói sóderágyban?

Francesco Bagnaia szerint mindenképpen, ez pedig a versenyzőkre és a motorokra nézve is veszélyes – de emellett az eső és a vízelvezetés is aggályokat vetett fel pénteken a MotoGP-ben.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Többeken is kifogtak a trükkös-esős körülmények a Portugál GP pénteki szabadedzésein, Francesco Bagnaia esetében azonban egy furcsa közjátékot is láthattunk. Az olasz motoros ugyanis felmarkolt néhány kavicsot a sóderágyból és azzal a kezében tért vissza a bokszába. Mint azt előbb Davide Tardozzi Ducati-menedzser is megerősítette: Bagnaia a Biztonsági Tanács esti ülésén ezzel akarta prezentálni, hogy véleménye szerint túl nagyok a kavicsok a portimaói sóderágyban.

portimao-kavics



A nap végén maga a vb-ezüstérmes versenyző is elmagyarázta mindezt: „A bukáshoz képest túlságosan is megsérült a motor, mert a kavicsok túl nagyok, nem olyan simák, mint a standard sóderágyakban a legtöbb pályán. Erről beszélnünk kell a saját és a motorunk biztonsága érdekében” – idézte Bagnaia szavait a Motorsport.com szaklap.

Bagnaia hozzátette: „Ha megnézzük az itteni bukásokat, minden esetben elkezdünk gurulni és bukfencezni a sóderágyban, ez pedig azt jelenti, hogy megsérülhetsz a kavicsok miatt” – mutatott rá a többszörös nagydíjgyőztes, akivel egyébként a csapattárs Jack Miller is csak egyetérteni tudott. Bagnaia szerint amúgy Portimao mellett Jerezben és az idén debütált Mandalikában hasonló a helyzet a kavicságyakat illetően. Az indonéz helyszínen valóban ugyancsak előkerült a téma, s akkor láthattunk is néhány sérülést a versenyzőkön, amelyet a sóderágy vagy épp az aszfaltból feltépett kavicsok okoztak.

bagnaia-ducati-portimao

Nem ez volt azonban az egyetlen biztonsági aggály pénteken a MotoGP-sek számára: a néhol csituló, de alapvetően egész nap szakadó eső miatt is többen veszélyesnek találták a helyzetet. Természetesen Aleix Espargaro köztük volt: „Szerintem az utolsó tíz perc egyértelműen piros zászlós volt. Rengeteg állóvíz volt, rengeteg kis patakocska szelte át az ívet. Számomra ez kissé veszélyes volt” – vélekedett az Aprilia motorosa.

Brad Binder úgy vélekedett, hogy a tapadás nem volt annyira vészes, a 2020-as világbajnok Joan Mir ugyanakkor rámutatott, hogy nem az igazi a portugál aszfaltcsík vízelvezetése: „Szerencsére nem esett annyira, de nagyon sok volt az állóvíz a pályán. Úgy fest, a pálya nem vezeti el a vizet, ezért sok rajta az átfolyás. Ha több eső esne, veszélyessé válna a helyzet” – fogalmazott a suzukis.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: