DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Motor

Marquez: Benne volt, hogy többet nem motorozhatok

Először beszélt részletesen múlt őszi balesetéről és az azt követő látásproblémáiról a nyolcszoros motoros világbajnok, aki elmondta: célja, hogy ott legyen a sepangi teszten február elején.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Biztató hírek érkeztek a héten Marc Marquez: a novemberben egy offroad edzés során megsérülő és kettős látás miatt az utolsó két nagydíjat és a jerezi tesztet is kihagyó spanyol szemének állapota az orvosok szerint sokat javult, így megengedték neki, hogy hosszú idő után ismét motorra üljön. A Repsol Honda versenyzője a várakozásokkal ellentétben a japán gyártó szokásos, a márka adott évi motorsportos projektjeit bemutató eseményén is megjelent virtuálisan, így természetesen az újságírók alaposan kifaggatták a sérüléséről és az elmúlt hónapokról:

„Először is, nagyon boldog vagyok, mert az utóbbi három hónap nagyon nehéz volt” – idézi Marquezt a The Race szaklap. „Egy látásprobléma sosem egyszerű, de az utóbbi hónapokban egyre javult. Nehéz volt az enduróval történt balesetem után, de az elejétől fogva az orvosom tanácsait követtem, aki 2011-ben már egyszer megjavította a látásomat. Követtem a tanácsait, és lassú folyamat volt, de ezt már tudtam a 2011-es problémáim után. Azt az ideget érintette, amely közvetlenül kapcsolódik az izomhoz – pontosan ugyanazt az ideget, mint akkor.”

marquez-motogp-repsol



„Főleg az utóbbi hetekben éreztem javulást, a héten pedig orvosi vizsgálaton jártam, ahol ezt megerősítették az eredmények is, úgyhogy nagyon örültem. Megengedték, hogy elkezdjem a motorozást, én pedig a motokrosszt választottam, mert azt csináltam akkor is, amikor megsérültem, és mert megterhelő. Precíznek kell lenni, kezelni az ugratókat, teljes mértékben szükséged van a látásodra. Biztatók voltak az eredmények, most várom a következő lépést. A Repsol Honda igyekszik leszervezni egy tesztet egy CBR1000-essel vagy esetleg egy RCV-vel, amellyel tavaly is mentem a karsérülésem után. Meglátjuk, meg tudjuk-e szervezni ezt gyorsan, hogy kipróbáljam magam egy GP-pályán.”

A 28 éves motoros azt is elmondta, miért nem műtötték meg a szemét, ahogy arról is beszélt, hogy feltett szándéka részt venni a három hét múlva esedékes sepangi teszten: „Az első pillanattól kezdve a konzervatív utat választottuk, hátha az idő mindent megold. Ha ez nem történt volna meg, jöhetett volna a műtét, de úgy tűnik, jól sült el a dolog és minden rendben van. Egy hete kezdtem el jobban érezni magam, ezért elkezdtem kerékpározni. Utána egy kicsit mountain bike-oztam is, és egyre jobban éreztem magam. Aztán az orvos is megerősítette ezt, így elkezdhettem motorozni. Ez alapján pedig úgy fest, nincs szükséges műtétre.”

„Nyilván ha motorozom, az azt jelenti, hogy tökéletes a látásom. Pillanatnyilag az orvosom tanácsait követem, a következő lépés pedig az, hogy egy pályán is kipróbáljam magam, hogy lássuk, hogy ha több kör után elfáradok, adódik-e problémám vagy sem. Szeretném ezt mind felmérni, hogy ott lehessek a maláj teszten. Amióta megsérültem, folyamatosan az volt a célom, hogy ott legyek az első teszten vagy az első futamon, s most úgy tűnik, jó úton haladunk, de előbb ki kell próbálni magamat egy GP-pályán nagy tempónál.”

marquez-motokrossz-repsol

Marquez számára nem ismeretlen a sérülés miatti kihagyás és a hányattatott téli felkészülés: zsinórban ez a negyedik (!) olyan holtidénye, amikor valamiféle probléma hátráltatja. „Mentális szempontból ez karrierem legnehezebb időszaka. Előbb a jobb vállammal adódott gond, aztán a bal vállammal, majd a karommal, és amikor már úgy tűnt, minden egyre jobb, jött az újabb sérülés” – magyarázta a repsolos. „Amikor nyertem Austinban és Misanóban, jól éreztem magam, de sosem tudhatjuk, mit tartogat az élet. Bizakodónak kell maradnunk. Tény, hogy nem volt egyszerű, és nem kívánom senkinek ezeket az érzéseket. Nyilván egy ilyen sérülés utáni gyógyulással nem lehet játszani: vagy tiszta a látásod, vagy nem. Nyilván én vagyok az, aki már a sérülés utáni napon szeretne motorra ülni, de a tíz évvel ezelőtti tapasztalatom ugyanez volt, és nem tudhatjuk, mi fog történni. Még az orvos sem tudja megmondani, hogy egy hónapra vagy fél évre dőlök ki. Egy ilyen sérülésnél minden benne van a pakliban: hogy az idő mindent megold, hogy műtét kell, de az is, hogy többé nem motorozok. Nehéz időszak volt, hogy nem tudtam, mit hoz a jövő. Igyekeztem elfelejteni a világot és mindent, és hétköznapi életet élni a körülöttem lévőkkel, de ez nem egyszerű. Az első hónapban a karosszékből felállva egy óra után már nem éreztem jól magam.”

A nyolcszoros világbajnok a történtek ellenére hangsúlyozta: hiába rejteget magában veszélyeket a motokrosszozás, nem fog változtatni a felkészülési módszerein, hiszen pályaedzés során is meg lehet sérülni, márpedig motorozásra szüksége van a versenyzőknek. Marquez azt is elmesélte, hogy a mostani balesete alkalmával az enduro-világbajnok Josep Garciával edzett egy a szülővárosához közel lévő kis pályán:

„Még két kört akartam teljesíteni, akkor buktam egy jobb kanyarban, voltaképpen egy highside volt. Bevertem a fejem a földbe, de felálltam és folytattam. Hazaértem, lezuhanyoztam, és aztán három óra elteltével kezdtem el valami furcsát érezni a látásommal és a fejemben. Azonnal felhívtam az orvosomat, aki mondta, hogy ne pánikoljak, az első héten ez normális lehet. De utána láttuk, hogy a probléma még mindig megvan. Nem mondtuk el azonnal a látási gondot, mert az orvosom azt mondta, nyugodjak meg. Azt mondta, talán egy hét után magától megoldódik, de ha nem, akkor hosszú időbe telhet.”

FRISSÍTÉS: Marquez vasárnap már meg is ejti az említett pályatesztet: Portimaóban fog körözni az RC213V-S-sel, amely tulajdonképpen a Honda MotoGP-gépének utcára átalakított változata.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Marc Márquez (@marcmarquez93) által megosztott bejegyzés

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: