DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Motor

Vinales: Hibáztam, amikor elhagytam a Suzukit

Teljesen mégsem bánta meg, hogy a Yamahához igazolt, hiszen közvetve így került az Apriliához, ahol újra boldognak érzi magát. A spanyolt a vb-cím mellett az motiválja, hogy valami különlegeset érjen el.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Kalandos szezonja volt 2021-ben Maverick Vinalesnek: bár az évet még egy katari győzelemmel kezdte a Yamahával, utána a korábbi esztendőkhöz hasonlóan elképesztően ingadozóvá vált a teljesítménye. A frusztráció tapintható volt a spanyolnál, aki szerződést is bontott a hangvillásokkal – de végül még az idényt sem töltötte ki náluk, miután Spielbergben a gyártó állítása szerint szándékosan fel akarta robbantani a motorblokkot.

Vinales a The Race szaklapnak adott interjúja alapján a viharos távozás ellenére sem neheztel a Yamahára: „Csak jót akarok mondani róluk, mert nincs is semmi rossz, amit mondhatnék. Végső soron látható, hogy nagyszerű szintet képvisel a motor, és én is mindig azt mondtam, hogy fantasztikus a gép. Nem tudtuk, pontosan miért nem tudtuk rendesen működésre fogni, mert olykor legyőzhetetlennek éreztem magam, máskor pedig utolsó voltam. Megőrültem ettől. De a motor remek volt, ezt egyből lehetett látni. De ez nem az én kalandom volt, úgyhogy belevágtam az igazi kihívásba.”

vinales-2021-aprilia-dppi



Ez az említett kihívás pedig az Aprilia, amely csapathoz a történtek után már az őszi futamokra csatlakozni tudott. A 27. életévét néhány nap múlva betöltő motoros szerint régi-új csapattársa, Aleix Espargaro is szerepet játszott abban, hogy az olaszok szerződtették őt. Bár versenyképesség terén a noalei márka visszalépés a japánokhoz képest, Vinalesnél más szempontok is játszottak: „Jó érzés nyerni, de ennél többet akartam: érezni akartam egy csapatot körülöttem, ezért igazoltam át. Hogy meglegyen a légkör, a szenvedély és főleg azért, mert úgy vélem, ha olyan közegbe mész, ahol mindenki sikeréhes, az téged is még keményebb munkára sarkall.”

„Valahogy vágytam erre a folyamatra, hogy feljuttassunk egy gyártót a csúcsra. Ez egy másfajta kihívás, de ez motivál. Bajnok szeretnék lenni, de egyúttal valami különlegeset is el akarok érni, amit más nem” – tette hozzá a spanyol versenyző. Néhány éve valami hasonlót amúgy már véghez vitt, amikor a Suzukival versenyt nyert 2016-ban, de akkor ennek ellenére is a Yamaha mellett tette le a voksát:

„Nem akarok sokat beszélni a múltról, mert egyértelmű, hogy hibát követtem el, amikor elhagytam a Suzukit” – ismerte el Vinales. „Egy elég jó csapatot raktunk ott össze, de akkoriban a Yamaha egy győztes motor volt, és én azt az utat választottam. Hogy rosszul döntöttem-e vagy sem, azt nem tudom, hiszen végső soron mindenki saját maga hozza meg a döntéseit. Mindenesetre így végül olyan helyen kötöttem ki, ahol újra boldog vagyok. Ismét izgatottan érkezem meg a versenyekre, s míg korábban ugyan szomorú nem voltam, de nem volt meg bennem a szükséges energia.”

Vinales arról is beszélt az idézett interjúban, miként változott meg azóta, hogy tavaly megszületett feleségével, Raquellel közös kislányuk, Nina: „Nagyban megváltoztak a prioritásaim: családosként már nem a holnapom, hanem hosszú távon gondolkodsz. Már nem lehet napról napra gondolkodni. Korábban úgy éltem, hogy nem sokat gondolkodtam a jövőn.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: