DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Motor

Quartararo enni is alig bírt a futam előtt

Hiába volt nagy a pontelőnye, érezte a nyomást a MotoGP-világbajnokságot két versennyel a vége előtt megnyerő francia. A yamahás szerint Mugello, a kiegyensúlyozottsága és a nyugodtsága volt a kulcs.

A szombati időmérő után és a vasárnapi futam nagy részében nem úgy tűnt, hogy Fabio Quartararo már az első meccslabdáját kihasználhatja az idei MotoGP-versenyfutásban: a francia királykategóriás karrierje legrosszabb kvalifikációját produkálva 15. lett, s a versenyen is csak módjával lépegetett előre, miközben egyedüli kihívója, Francesco Bagnaia a pole-ból indulva vezetett. Öt körrel a vége előtt azonban minden megváltozott: Bagnaia elesett, ezzel pedig eldőlt, hogy Quartararo nyerte a vb-címet 2021-ben – első franciaként, s Jorge Lorenzo 2015-ös sikere óta első yamahásként.

quartararo-vb-yamaha-3



Bagnaia utólag elmondta, hogy úgy állt az Emilia-Romagna-i Nagydíjhoz, hogy „vagy győzelem, vagy kavicságy”, de vajon hogyan értékelt a Misanóban negyedik friss világbajnok? „Nagyon jó érzés, nem is találom a szavakat” – idézi Quartararót a Motorsport.com. „Nem így akartam megnyerni, hogy Pecco bukott, de nagyszerű évet futottunk, sok győzelmet és dobogót szereztünk. A végén mindent beleadtam a pódiumhoz, de a gumik miatt ez nehéz volt, de nem is érdekel, mi vagyunk a világbajnokok: utolsóként is végezhettem volna, akkor is ugyanígy érezném magam. A karrierem legszebb pontját élem meg, nem tudom, mit mondjak.”

Magáról a vasárnapi versenyről így nyilatkozott a 22 éves motoros: „Nehéz volt, mert igen rosszul rajtoltam, nem is indultam még ennyire hátulról a MotoGP-ben, és azt hiszem, az első guminyomásunk eléggé felugrik, ha tömegben motorozunk. Fékezéskor többször is majdnem elestem, szóval bámulatos, hogy közel voltam a dobogóhoz a végén. Új tapasztalat volt, ráadásul nagyon rosszul éreztem magam reggel a bajnokság miatti nyomás okán. Mondjuk úgy, hogy fájt a hasam, most először esett nehezemre enni a futam előtt, úgyhogy nagy nap a mai, megnyertük a világbajnokságot. Mostantól teljesen lekerült rólunk a teher és kiélvezhetjük az utolsó két versenyt.”

quartararo-vb-yamaha-2

Aligha férhet kétség hozzá, hogy Quartararo megérdemelten lett a MotoGP új világbajnoka: öt győzelmet aratott, további öt alkalommal állt még dobogóra, de ez a szám még magasabb is lehetne a jerezi karproblémái és a barcelonai szétnyíló ruhája nélkül. Amikor arról kérdezték a franciát, mi volt a döntő tényező az idei vb-küzdelem során, így felelt:

„Szerintem a kulcspont a mugellói győzelem volt, mert Pecco nagyon erős volt, de hibázott a második körben. Csatáztam Johann-nal is, és szerintem ott nyertem vissza rengeteg önbizalmat. Emellett szerintem a kiegyensúlyozottság is döntő volt: minden egyes futamon célba értünk és pontot szereztünk. Még Jerezben is gyűjtöttem három pontot a karproblémámmal. Ugyanolyan konstans voltam, mint 2019-ben, csak gyorsabb.”

quartararo-vb-yamaha-1

Emellett Quartararo még egy fontos faktort kiemelt: „Úgy gondolom, idén sosem voltam igazán ideges. Emlékszem, tavaly Valenciában egyáltalán nem működött a motor, én pedig a bokszba visszaérve ha nem is ordítottam, de közöltem a mérnökkel, hogy ’nem, nem fordul a motor, nem tudok fékezni, nem tudok kigyorsítani’. A főmérnököm viszont azt mondta: ’oké, látom, hogy ideges vagy, de el kell mondanod, mi történik, mert ha tudunk valamin javítani, akkor jobban tud majd fordulni, megfékeződni és kigyorsítani a motor’. Beláttam, hogy igaza van, úgyhogy elgondolkodtam, s ha ideges vagy, nem tudom körülírni, mi a probléma.”

„Idén viszont ha gondjaim adódtak… Emlékszem, Assenben a második edzésen Maverick [Vinales] fél másodperccel gyorsabb volt, de nyugodt maradt, és végül megnyertem a futamot. Ha pedig látod, hogy a higgadtság hozza az eredményeket, akkor így akarsz gondolkodni. Ha még a legrosszabb pillanatokban is nyugodt maradsz, akkor előre tudsz lépni. Ebben fejlődtem a legtöbbet. A szombati 15. hely után is üvölthettem volna” – magyarázta a yamahás.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: