DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Motor

Bagnaia bukása után Marquez nyert, Quartararo a világbajnok!

Sokáig vezetett a ducatis kihívó Misanóban, öt körrel a vége előtt azonban elesett, így a Yamaha franciája már most bebiztosította a vb-címét. Marquez vezetésével kettős Repsol-győzelem.

Az izgalmas Moto3-as és Moto2-es versenyek után (részletek a Formula MotoGP Facebook-csoportunkban!) következett a MotoGP Emilia-Romagna-i Nagydíja Misanóban. Már a rajtrácsra kivezető körön volt esemény, Brad Binder ugyanis elesett, így a dél-afrikai csak a bokszból vághatott neki a futamnak. A pole-pozícióban Francesco Bagnaia állt, míg a világbajnoki éllovas Fabio Quartararo királykategóriás karrierje legrosszabb időmérője után csupán a 15. rajtkockába állhatott fel.

bagnaia-futam-ducati-misano

Öt körrel a vége előtt az élről bukott Bagnaia


Bagnaia megtartotta a vezetést a piros lámpák kialvása után, s bár Miguel Oliveira parádésan startolt, fél kör után már a másik gyári ducatis, Jack Miller, valamint Marc Marquez haladt az olasz mögött. Quartararo eleinte két pozíciót is bukott, de gyorsan megkezdte a felzárkózást a yamahás. Hátrébb történt egy páros bukás: Joan Mir esett el és sodorta magával Danilo Petruccit is – a suzukist egyébként már ezt megelőzően dupla hosszúkörös büntetésre ítélték a rajtnál történt kiugrása miatt.

A negyedik kör végén Miller kiszállt a küzdelemből: a ducatis ausztrál a második pozícióból csúszott el. Így viszont Marquez esett rá szinte azonnal a vezető Bagnaia nyakára, a hondás közvetlen közelről üldözte az összetett pontversenyben második helyen álló olaszt. Mindeközben a mezőny közepén Quartararo apránként lépdelt előre: a top 10-et hamar elérte, majd Jorge Martint is megelőzte – aki nem sokkal később el is esett.

marquez-futam-misano-dppi

A ducatis kiesése is kellett hozzá, de Marquez először nyert jobbos pályán a visszatérése óta

Quartararo utána is jött előre, kézen fogva Alex Rinsszel: tíz körrel a vége előtt már a csapattárs Franco Morbidelli, valamint az első sorból indulva folyamatosan visszaeső, speciális Rossi-búcsúztató motorfestéssel versenyző Luca Marini is a francia mögött motorozott már. A táv utolsó harmadára fordulva Rinsen is átlépett Quartararo, majd Aleix Espargarót is elkapta, így már az ötödik helyet mondhatta magáénak.

Az élen eközben Marquez folyamatosan ott loholt Bagnaia nyomában, míg a harmadik helyen a másik Repsol Hondán ülő Pol Espargaro haladt, aki lerázta magáról Oliveirát. Öt körrel a vége előtt aztán jött a dráma: Bagnaia az élről dobta el a Ducatit – ugyanott, ahol a verseny elején Miller –, ez pedig azt jelentette, hogy elszállt a matematikai esélye is az olasznak, Quartararónak biztossá vált a vb-címe!

quartararo-yamaha-misano-futam

Először koronáztak francia világbajnokot a legnagyobb géposztályban

A győzelmet így Marquez örökölte meg, visszatérése óta először nyert nem bal kanyarok által dominált pályán. A Repsol Honda ráadásul kettős győzelmet ünnepelhetett Pol Espargaro második helye révén (a spanyol először fért fel a pódiumra mostani alakulatával), a dobogó alsó fokára pedig Oliveira kiesését is kihasználva az újabb döbbenetes hajrát produkáló Enea Bastianini állhatott fel. Quartararo a 15. pozícióból startolva így negyedik hellyel ünnepelhette a világbajnoki sikert: ezzel a franciák első királykategóriás címét szerezte, s 2015 óta ő az első, aki Yamahával ért fel a csúcsra.

Mögötte Johann Zarco lett az ötödik, majd jött Rins, valamint a két apriliás Espargaro, Maverick Vinales sorrendben. Marini zárt kilencedikként, Valentino Rossi pedig végül tizedik helyen futott be utolsó hazai versenyén – aki többek között a különleges festésű bukósisakja kihajításával búcsúzott a rajongóktól.

A futam végeredménye:

1. Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda 41'52.830
2. Pol ESPARGARO SPA Repsol Honda Team Honda +4.859
3. Enea BASTIANINI ITA Avintia Esponsorama Ducati +12.013
4. Fabio QUARTARARO FRA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +12.775
5. Johann ZARCO FRA Pramac Racing Ducati +16.458
6. Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +17.669
7. Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +18.468
8. Maverick VIÑALES SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +18.607
9. Luca MARINI ITA SKY VR46 Avintia Ducati +25.417
10. Valentino ROSSI ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha +27.735
11. Brad BINDER RSA Red Bull KTM Factory Racing KTM +27.879
12. Michele PIRRO ITA Ducati Lenovo Team Ducati +28.137
13. Andrea DOVIZIOSO ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha +41.413
14. Franco MORBIDELLI ITA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +42.830
15. Takaaki NAKAGAMI JPN LCR Honda IDEMITSU Honda +1'22.462
Nem ért célba:        
  Francesco BAGNAIA ITA Ducati Lenovo Team Ducati  
  Miguel OLIVEIRA POR Red Bull KTM Factory Racing KTM  
  Jorge MARTIN SPA Pramac Racing Ducati  
  Iker LECUONA SPA Tech 3 KTM Factory Racing KTM  
  Alex MARQUEZ SPA LCR Honda CASTROL Honda  
  Jack MILLER AUS Ducati Lenovo Team Ducati  
  Danilo PETRUCCI ITA Tech 3 KTM Factory Racing KTM  
  Joan MIR SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki  

 

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: