DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Motor

Rekordszámú futam a 2022-es MotoGP-naptárban

A FIM és a Dorna közzétette a gyorsaságimotoros-világbajnokság előzetes 2022-es versenynaptárát, amelyben minden eddiginél több forduló, köztük két új helyszín kapott helyet.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

A várakozásoknak megfelelően október elején kiadta a FIM és a Dorna a MotoGP 2022-es versenynaptárának első tervezetét – amely persze még változhat, különösen a koronavírus-járványra való tekintettel. A menetrend minden eddiginél több, rekordot jelentő 21 fordulóból áll majd, közte pedig lesz két új helyszín is – igaz, az egyiknek már korábban be kellett volna mutatkoznia.

A szezon az előző évekhez képest korábban, már március 6-án elrajtol Katarban, amelyet két héttel később követ az Indonéz Nagydíj a vadonatúj Mandalika International Street Circuiten. Áprilisban következik az amerikai túra az Argentin és az Amerikai Nagydíjakkal – igaz, az Austinba való visszatéréshez a versenyzők kérése alapján szükséges a COTA egyes részeinek újraaszfaltozása a múlt hétvégén is rengeteg gondot okozó huplik miatt.

motogp-start-katar-dppi



Ezután Portimaóban kezdődik az európai idény április végén, majd májusban és júniusban jön a szokásos Jerez, Le Mans, Mugello, Barcelona, Sachsenring, Assen menet. Az „első félidőt” július 10-én a Finn Nagydíj zárja az új KymiRingen, amelyet a koronavírus-járvány miatt már többször is törölni kellett a naptárból.

Változás a korábbi esztendőkhöz képest, hogy a nyári szünet után Silverstone lesz az első állomás, majd következik Spielberg, Misano és Aragon. Utóbbi azonban tripla hétvégét alkot az első két távol-keleti állomással, Motegivel és Burirammal – nem teljesen világos, miért nem a San Marinó-i Nagydíjjal alkottak egy párt. Mindenesetre október közepén jön az Ausztrál, utána pedig a Malajziai GP – ha a pandémia is lehetővé teszi végre –, a szezon pedig a szokottnál kicsit hamarabb, november első napjaiban zárul Valenciában.

Az idény előtti tesztek időpontjai és helyszínei is ismertté váltak: a MotoGP-mezőny előbb Sepangban fog készülni (január 31-től február 2-ig lesz a tesztcsapatok és újoncok számára fenntartott shakedown, majd február 5-6-án a rendes teszt), majd február 11-től 13-ig kipróbálják az új indonéz pályát Mandalikában. Katari teszt ezúttal nem lesz, a Moto2 és a Moto3 pedig Jerezben gyakorol majd február 22-től 24-ig.

A MotoGP előzetes 2022-es versenynaptára:

Március 6. Katari Nagydíj, Losail
Március 20. Indonéz Nagydíj, Mandalika
Április 3. Argentin Nagydíj, Termas
Április 10. Amerikai Nagydíj, Austin
Április 24. Portugál Nagydíj, Portimao
Május 1. Spanyol Nagydíj, Jerez
Május 15. Francia Nagydíj, Le Mans
Május 29. Olasz Nagydíj, Mugello
Június 5. Katalán Nagydíj, Barcelona
Június 19. Német Nagydíj, Sachsenring
Június 26. Holland TT, Assen
Július 10. Finn Nagydíj, Kymi Ring
Augusztus 7. Brit Nagydíj, Silverstone
Augusztus 21. Osztrák Nagydíj, Spielberg
Szeptember 4. San Marinó-i Nagydíj, Misano
Szeptember 18. Aragóniai Nagydíj, Aragon
Szeptember 25. Japán Nagydíj, Motegi
Október 2. Thaiföldi Nagydíj, Buriram
Október 16. Ausztrál Nagydíj, Phillip Island
Október 23. Malajziai Nagydíj, Sepang
November 6. Valenciai Nagydíj, Valencia
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: