DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Motor

Marquez: A sérülés előtti énem vb-esélyes lenne

Bár a visszatérése óta csupán egy futamot nyert, a nyolcszoros világbajnok motoros úgy érzi, a Honda küszködése ellenére is harcban lenne a címért a tavalyi sérülése nélkül.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Marc Marquez tavaly Jerezben törte el a jobb karját, a visszatérésére pedig három műtéttel és kilenc hónappal később, az idei Portugál Nagydíjon került sor. A spanyol motoros ugyanakkor egyelőre nem tudja azt a teljesítményt nyújtani, mint sérülése előtt: bár a Sachsenringen zsinórban 11. alkalommal is győzött, ezt leszámítva nem szerzett dobogós helyezést sem, amikor pedig erre esélye nyílhatott volna, rendre hibázott. A problémák hátterében a szakértők szerint a nyolcszoros vb-első fizikai állapota és a Honda kevésbé versenyképes motorja állhat – amikor erről kérdezték Marquezt, ő úgy vélte, hogy a sérülése nélkül az idei versenygéppen is harcban lehetne a címért:

marquez-2021-dppi



„Szerintem a sérülés előtti Marc harcban lenne a vb-címért ezen a motoron” – nyilatkozta a Motorsport.com szaklapnak adott interjúban. „Talán nem tudnék annyi versenyt nyerni, mint 2019-ben, de harcolhatnék a világbajnoki győzelemért és gyakran az első háromban végeznék. Ezt egyetlen egyszerű ok miatt gondolom: azokon a pályákon, ahol kevésbé vagy nem is érzem a fizikai korlátokat, sokkal jobb vagyok. De nem tudom ezt mindig magam megoldani, a motornak is segítenie kell ebben, de jelenleg nem teszi ezt – sem nálam, sem a többi Honda-versenyzőnél. A fizikai állapotom most lehetővé teszi, hogy motorozzak, de azt nem, hogy varázsoljak. Ha messze a márkatársak mögött lennék, azt gondolnám, valami gond van. De előttük vagyok annak ellenére, hogy két futamot kihagytam.”

Marquez a Guardiannak adott interjúban arról is beszélt, miként éli meg a jelenlegi helyzetét: „Motiváltabb vagyok, mint korábban, mert először van igazán kemény időszak a karrieremben. A kemény pillanatokban meg kell mutatnod, milyen potenciál rejlik benned. A jó időszakokban mindenki boldog és mosolyog, viszont ilyenkor harcolnod kell. A legkönnyebb az lenne, ha leállnék és egy-két év múlva visszatérnék, amikor már teljesen készen állok. De ez nem az én stílusom. Az én stílusom, hogy küszködve ugyan, de megpróbáljak javulni és visszatérni. Hogy újra élvezzem a motorozást. Pillanatnyilag nem élvezem, hanem csak szenvedek.”

A Repsol Honda versenyzője elismerte: volt a tavalyi év során olyan pont, amikor már nem is csak a sportpályafutása miatt aggódott. „Féltem tőle, hogy nem lesz normális a karom. Volt egy pont október-november környékén, amikor nem tudtam felemelni egy üveg vizet, az evés is szenvedés volt, mert nem tudtam normálisan mozgatni a karomat. Féltem.”

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: