DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Motor

Superbike-vb-t is rendeznének Hajdúnánáson

Ez derül ki a legfrissebb Magyar Közlönyből: akárcsak a MotoGP-t, a Superbike-világbajnok mezőnyét is tíz évre látná vendégül a felépítendő kelet-magyarországi pálya.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Az elmúlt másfél évben került ismét komolyan napirendre a gyorsaságimotoros-világbajnokság Magyarországra csábítása: tavaly júniusban be is jelentették, hogy Hajdúnánás mellett egy vadonatúj versenypálya épül erre a célra. A beruházás 65 milliárd forintba fog kerülni – egyelőre a hírek szerint a tervező céget keresik –, míg az első, 2023-ra tervezett MotoGP-nagydíj jogdíja 9 millió eurónak felel meg. A szerződést a legutóbbi hírek szerint nem nyolc, hanem tíz évre kötnék.

wsbk-2020



Most viszont kiderült, hogy nem is csak a MotoGP-t látná vendégül a kelet-magyarországi helyszín. A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat értelmében a Superbike-világbajnokság egyik állomásának is otthont szeretne adni az új pálya.

„A Kormány egyetért azzal, hogy a  Kelet-Magyarországi Versenypálya Korlátolt Felelősségű Társaság (a továbbiakban: Társaság) a  DORNA WSBK ORGANIZATION SRL-lel – mint a  Superbike versenysorozat megrendezésével kapcsolatos kizárólagos jogok tulajdonosával – a Superbike hazai megrendezésére vonatkozó megállapodást írjon alá 10 éves, legkorábban 2023-tól kezdődő időtartamra, azzal, hogy a Superbike hazai megrendezésére vonatkozó megállapodás szerinti díj nettó összege 2023-ban legfeljebb 900 000 euró, az azt követő években pedig az előző éves jogdíj összegének legfeljebb három százalékkal növelt összege” – olvasható a Közlönyben.

Vagyis a Superbike-vb kapcsán is tízéves szerződést szeretnének kötni a kereskedelmi jogok tulajdonosával, a Dornával, a jogdíj pedig az első évben 900 ezer euró lenne, ami pont a MotoGP-s jogdíj tizedének felel meg. A Közlönyben megjelent kormányhatározat későbbi részében említett 9,9 millió euró – ami nagyjából 3,5 milliárd forintnak felel meg – a két motoros versenysorozat jogdíjainak összegét takarja.

A Superbike-világbajnokság a szériamotorok legmagasabb szintű versenysorozata, a Supersport kategóriájában pedig idén is lesz magyar induló Sebestyén Péter és az újonnan alakult Racing Team Hungary révén.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: