DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Motor

Mir: Engem kell legyőzni, de Marc a favorit

Ha százszázalékos állapotban tud visszatérni, akkor Marc Marquezt tartja a fő esélyesnek idén, nem pedig saját magát a címvédő suzukis, aki szerint tavaly sem tempóból nyerte meg a vb-t.

Ha imádod a MotoGP-t, és nem szeretnél lemaradni egyetlen motoros hírről sem, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz IDE KATTINTVA, ahol még több hírről, információról és részletről számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokság kapcsán!

Joan Mir mindössze második MotoGP-s szezonjában világbajnoki címet tudott szerezni 2020-ban a Suzukival. Mint azt egy interjúban elárulta: ennek köszönhetően többen felismerik már. „Ha most étterembe megyek, mindig van valaki, aki felismer és kér egy képet – még Andorrában is, ahol általában békén hagynak az emberek. El sem tudom képzelni, mi lenne, ha Mallorcán lennék! Ilyen szempontból megváltozott az életem, ezt leszámítva viszont ugyanaz maradtam” – idézi a fiatal motorost a GPOne.com szakoldal.

mir-motogp-dppi-1



Világbajnoki címvédőként ő az egyik fő esélyes idén is, Mir viszont úgy látja, hogy ha a kartörésből vissza tud térni, akkor Marc Marquez lesz a favorit: „Nem hiszem, hogy ez lenne a helyzet. Úgy vélem, engem kell majd legyőzni, de a favorit Marc Marquez lesz” – fogalmazott a spanyol, aki magyarázatot adott is erre:

„Nem a sebességemnek, hanem az intelligenciámnak és a kiegyensúlyozottságomnak köszönhetően nyertem meg a világbajnokságot. Tudom, hogy van még hova fejlődnöm. Ha idén újra sikerül megszereznem a címet, akkor már én leszek a favorit, de pillanatnyilag nem foglalkozom a bajnoksággal, a célom az, hogy fejlődjek. Szeretnék elkezdeni pole-pozíciókat szerezni, még több versenyt nyerni a már meglévő kiegyensúlyozottságom mellé.”

„Azt mondom, hogy Marc a favorit, ha százszázalékos, mivel több tapasztalata van, gyorsabb és több vb-címmel rendelkezik, mint én. Ha másról lenne szó, nem is hinném el, hogy meg tudná nyerni az első futamát a visszatérés után, de Marquez esetén nem lepődnék meg ezen” – nyilatkozta Mir, aki arra a kérdésre, hogy a nyolcszoros vb-győztes hondást leszámítva kit tart a fő ellenfelének, így felelt: „Senkit. Ha levesszük Marcot, én vagyok a favorit.”

mir-motogp-dppi-2

De mi a helyzet suzukis csapattársával, Alex Rinsszel, aki tavaly hozzá hasonlóan egy versenyt nyert, s ezzel vb-bronzérmes lett? „Alex már előző szezonban is erős volt. Volt egy sérülése az elején, de utána folyamatosan versenyképes volt, minden futamon harcba tudott szállni. Mindannyian követünk el hibákat, a bukások és a sérülések is a munkánk részei, de jobban kell kezelnünk őket. Rins versenyképes lesz, de nem jobban, mint tavaly, hiszen már akkor is gyors volt.”

Mir arról is beszélt, hogy milyen hatással van a Suzuki esélyeire, hogy a motorblokkfejlesztések befagyasztása miatt nem igazán tudnak min változtatni: „Egyértelmű, hogy lehetne még javítani a motorblokkon: nem a miénk a leggyorsabb, de nem is a leglassabb, vannak nálunk rosszabb helyzetben lévő gyártók is. A GSX-RR egy jó motor, s ha tudunk más területeken javulni, még veszélyesebbek lehetünk. Szerintem az összes motor hasonló lesz és ugyanolyan közel lesznek egymáshoz, mint tavaly. Az erősségünk az, hogy minden pályán versenyképesek vagyunk, és szerintem ezt meg is fogjuk tartani.”

Saját maga kapcsán a címvédő elmondta, hogy elsősorban az időmérőkön – valóban ez volt neki és egyébként a Suzukinak is az egyik fő gyenge pontja 2020-ban – és a versenyek első fázisában szeretne fejlődni. Azt újfent hangsúlyozta, hogy érzése szerint pozitívan hat rá a nyomás, így ez nem fog gondot jelenti számára idén sem. De vajon a #36-os vagy az #1-es rajtszámot láthatjuk-e a motorján? „Van még néhány kétség bennem, majd 12-én elárulom! A #36-ossal szereztem két vb-címet, de azt bármikor választhatom, az #1-est viszont nem lehet kiválasztani…”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: