DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Motor

„Ez az év volt Rossi esélye, és ezt ő is tudja”

A korábbi MotoGP-menő és Superbike-világbajnok Carlos Checa szerint a túl sok hibájának köszönhette az olasz, hogy nem harcolhatott a vb-címért. Beszélt a Yamaháról, Doviziosóról és Marquezről is.

Imádod a MotoGP-t, nem szeretnél lemaradni egyetlen motoros hírünkről és extra információinkról sem? Akkor csatlakozz a Formula MotoGP csoportunkhoz IDE KATTINTVA!

Carlos Checa a 90-es évek második és a 2000-es évek első felének volt több győzelmet szerző meghatározó tagja a gyorsaságimotoros-vb királykategóriájának, legnagyobb sikerét viszont már a Superbike-világbajnokságon érte el, ahol 2011-ben megnyerte a vb-t egy Ducati nyergében. A spanyol exversenyző azóta is nyomon követi a sportágat, így például egykori ellenfele, Valentino Rossi pályafutását is: Checa szerint a korábbi években látott konstans teljesítményével a „Doktor” idén győzhetett volna, viszont túl sok volt a hiba ezúttal az olasznál.

rossi-motogp-2020-dppi



„Úgy vélem, a Petronashoz való átigazolásával Valentino fejlődhet, mert ezzel lekerül róla némi nyomás. Idén számos hibát elkövetett, és szerintem megpróbálja ezeket kijavítani” – mondta el Checa a Motosannak adott interjúban. „Azért hibázott, mert szeretett volna nyerni vagy jó eredményeket elérni. Belegondolva, ez az ő szezonja lehetett volna, hiszen mindig kiegyensúlyozottan szokott teljesíteni, idén viszont nem, pedig most a bajnokságért harcolhatott volna. Véleményem szerint ez fáj is neki, mert tudja, hogy ez nagy lehetőség volt. Valentino tisztában van vele, hogy nehéz lesz újra nyernie.”

Checa egyúttal a többi yamahás hullámzó teljesítményére is kitért: „Nagyon furcsa, ami a Yamahával történt, Vinales és Quartararo esetében egyaránt: a versenyzőkben és a motorban is óriási potenciál rejlett, de nem tudtak ennek megfelelni a szezon során. Nem volt jó éve a Yamahával a motorblokkal kapcsolatos technikai gondok miatt, amit szerintem rosszul kezeltek. Másrészt viszont Morbidelli egy hasonló motorral a bajnokságért tudott harcolni, szóval az apró részletek jelentik a különbséget.”

A spanyolt a Ducatitól és legalábbis ideiglenesen magától a MotoGP-től is búcsúzó Andrea Doviziosóról is kérdezték: „Dovizioso távozása még mindig meglep. Mind a döntése, mind annak időzítése rendkívül meglepett. De őszintén szólva, meg tudom érteni, mert nem kapott olyan ajánlatot, amit remélt. Dovizioso volt az egyik legjobb versenyző az utóbbi években Marquez után, és szerintem más bánásmódot érdemelt volna.”

Természetesen szóba került Marc Marquez hónapok óta húzódó karsérülése is, amely kapcsán Checa egy 1998-as saját incidenst is felelevenített: „A doningtoni bukás nagyon megváltoztatott: egy pillanatig azt hittem, meg fogok halni, nem tudtam levegőt venni. Utána elveszítettem a látásomat, és ez nagyon megviselt mentálisan. Marquez problémája egy csonttal kapcsolatos, de nem tudom, meddig lesz hatással rá ez az egész hosszú folyamat. Vannak sérülések, amelyek nyomot hagynak, mások nem: bennem az az angliai például komoly nyomot hagyott. Végső soron talán segített jobb emberré válnom, versenyzőként viszont veszítettem kicsit. Marc esetében a dolgok komplikálttá váltak az elsietett visszatérés miatt, s onnan indult ez az egész. Remélem, a lehető leghamarabb vissza tud térni.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: