DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Motor

Oliveira: Uralnom kellett az érzelmeimet

A pole-ból indulva aratott rajt-cél győzelmet a Tech3 KTM portugálja a MotoGP évadzáróján – dobogós társai szerint viszont nem a pályaismeretből fakadó előnyének volt ez betudható.

Imádod a MotoGP-t, nem szeretnél lemaradni egyetlen motoros hírünkről és extra információinkról sem? Akkor csatlakozz a Formula MotoGP csoportunkhoz IDE KATTINTVA!

Miguel Oliveira uralta a MotoGP szezonzáró Portugál Nagydíját: a versenynaptárba első ízben bekerülő Algarve International Circuiten rendezett hétvégén övé volt a pole-pozíció, a leggyorsabb kör és végül a győzelem is. A Tech3 KTM motorosának ez már a második győzelme volt idén, ám Spielbergben egy parádés utolsó kanyaros előzéssel nyert, itt viszont senkitől sem zavartatva, óriási előny birtokában kellett motoroznia:

„Hosszú volt, így lehetne a legjobban leírni” – mondta a portimaói futamról Oliveira, akit a Motorsport.com idéz. „Más érzéseim vannak, mivel Ausztriában egy utolsó körös előzésről volt szó, ott rengeteg adrenalin volt bennem még a dobogón is. Itt nem volt csata, elsőként indultam, elsőként is értem célba: itt az érzelmek kordában tartásáról szólt a verseny, és jó, hogy ez sikerült.”

Oliveira hozzátette: az első körökben nem is nézte a bokszutca falánál belógatott tábláján mutatott előnyét. Amely kapcsán felmerülhet, hogy a hazai pálya tényleg lejtett a portugálnak: a mezőny nagy részével ellentétben neki volt már tapasztalata a hullámvasútszerű nyomvonalról, a másik két dobogós, Franco Morbidelli és Jack Miller szerint viszont egyszerűen csak nagyon erős volt Oliveira tempója.

oliveira-portimao-motogp



„Mentem Misanóban az utcai R1-essel, aztán pedig MotoGP-motorral, de ez két különböző világ” – mondta el a The-Race.com szaklapnak Morbidelli annak kapcsán, hogy Oliveira más típusú gépekkel korábban már szerepelt Portimaóban. „Ugyanez igaz Miguelre is, aki 2016-ban versenyzett itt – emlékszem, hogy néztem azt a versenyt! De az más motoron volt, és pontosan tudom, hogy az eltérő gépek teljesen más sportot jelentenek. Teljes mértékben újra alkalmazkodnod, átállítanod fejben a dolgokat. Egyszerűen csak hihetetlen munkát végzett a hétvégén.”

Miller így fogalmazott: „Itt valakit lefizettek, mert az ember, aki a trófeámat átadta, migueles pólót viselt!” – viccelődött a ausztrál. „Persze nem gondolom komolyan, Miguel fantasztikus versenyt futott. Megvan a légköre a saját hazai versenyednek. Néhány éve sehol nem voltam az egész szezonban, aztán az első öt-hat közben vezettem Phillip Islanden – mondjuk Miguel ezt jobban tartani tudta ma, mint akkor én!”

morbidelli-miller-portimao

Morbidelli és Miller egyébként megismételték egy héttel korábbi valenciai csatájukat – annyi különbséggel, hogy ezúttal nem a győzelemért, hanem csak a második helyért mentek, s hogy Portimaóban Miller felülkerekedett az utolsó körös csatában. Morbidelli így sem szomorkodott, hiszen ő lett a vb-ezüstérmes a címét már korábban bebiztosító Joan Mir mögött: „Jobban örülök a bajnokság második helyének, mint hogy azon szomorkodjak, hogy Jack elvette tőlem az utolsó körben az itteni második helyet. Jack nagyon jól csinálta, nagyon erős volt a végén, és nem adott lehetőséget a visszatámadásra.”

„Deja vum volt, mintha megint a múlt hétvége lenne… Szerintem 60 körön át követtem egyhuzamban őt! Tisztán látom magam előtt a motorja hátulját!” – nevetett a Crash.net által idézett Miller, aki a saját szezonját röviden így értékelte: „Hét pontra vagyok a harmadik helyezettől négy nullázással, amiből csak egyszer buktam én. Mindenki követett el hibákat, de nagy megtiszteltetés, hogy megszerezhettük a Ducatinak a gyártó vb-címet – ezt el is fogadom egy ilyen évben. A győzelem nem jött össze, de oda fogunk érni.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: