DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Motor

Morbidelli nagy csatában nyert, Mir világbajnok a Suzukival

A pole-ból induló petronasos parádés utolsó kör után tartotta maga mögött Millert, míg a Suzuki spanyolja hetedik hellyel biztosította be a „kékek” 2000 utáni első vb-címét.

Imádod a MotoGP-t, nem szeretnél lemaradni egyetlen motoros hírünkről és extra információinkról sem? Akkor csatlakozz a Formula MotoGP csoportunkhoz IDE KATTINTVA!

Miután a Moto3-ban három, a Moto2-ben pedig négy esélyes maradt még a portimaói szezonzáróra (részletek a Formula MotoGP Facebook-csoportban), a MotoGP Valenciai Nagydíján az volt a legfőbb kérdés, hogy vajon Joan Mir már most behúzza-e a vb-címet. A suzukis ugyanakkor csak a 12. helyről startolhatott, míg az élről Franco Morbidelli várhatta a piros lámpák kialvását. Bár a startot Jack Miller kapta el a legjobban, az ausztrál elvétette az első kanyart, így a petronasos olasz gyorsan visszavette a vezetést. Csapattársa viszont pórul járt: az összetettben a verseny előtt második Fabio Quartararo már a második kanyarban kiment a bukótérbe, így szinte teljesen a mezőny végére esett vissza.

mir-suzuki

Mir révén 2000 után nyert ismét suzukis motoros vb-t a királykategóriában


Az élen Morbidelli apránként ugyan, de elkezdte lerázni magáról Millert és Pol Espargarót, míg az őket üldözők közül Johann Zarco esett ki egy elcsúszás következtében. Mir ennek köszönhetően a kilencedik helyen haladt, ami bőven elegendő lett volna számára a világbajnokság megnyeréséhez – és még kényelmesebben érezhette magát a spanyol, amikor az első hibája után már pontszerző helyen haladó Quartararo kicsúszott. Mir szemlátomást nem is kockáztatott sokat, hosszú körök után előzte meg csak Aleix Espargaro Apriliáját, a másik Suzukin ülő Alex Rins viszont az előttük haladó bolyban egyesével leszedte Brad Bindert és Miguel Oliveirát – igaz, Takaaki Nakagamihoz már nem tudott olyan ütemben közelíteni.

A táv utolsó harmadához érve aztán épp Nakagami érte utol Espargarót, ám abban a pillanatban, hogy bebújt a KTM-es mellé, azonnal el is csúszott az utolsó kanyarban. Az élen is szorosabbá vált a helyzet, Miller három-négy tizedre megközelítette Morbidellit. Az utolsó körben pedig meg is támadta az olaszt, aki azonban egyből visszatámadott, s egy parádés utolsó körös adok-kapok után megszerezte idei harmadik győzelmét. A dobogót Espargaro tette teljessé a KTM-mel, megelőzve Alex Rinst és Brad Bindert, majd jött Oliveira. Mir pedig végül hetedik lett, s ezzel bebiztosította a vb-elsőséget: a Suzuki Kenny Roberts Jr. 2000-es sikere óta először ünnepelhetett egyéni világbajnokságot (nem mellesleg a hetedik legfiatalabb királykategóriás világbajnok lett a spanyol, valamint az első, aki korábbi Moto3-as vb-győztesként ért fel a csúcsra)! A top 10-et Andrea Dovizioso, Aleix Espargaro és Maverick Vinales tette teljessé. A szezon egy hét múlva Portimaóban zárul.

A futam végeredménye:

1. Franco MORBIDELLI ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha 41'22.478
2. Jack MILLER AUS Pramac Racing Ducati +0.093
3. Pol ESPARGARO SPA Red Bull KTM Factory Racing KTM +3.006
4. Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +3.697
5. Brad BINDER RSA Red Bull KTM Factory Racing KTM +4.127
6. Miguel OLIVEIRA POR Red Bull KTM Tech 3 KTM +7.272
7. Joan MIR SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +8.703
8. Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team Ducati +8.729
9. Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +15.512
10. Maverick VIÑALES SPA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +19.043
11. Francesco BAGNAIA ITA Pramac Racing Ducati +19.456
12. Valentino ROSSI ITA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +19.717
13. Cal CRUTCHLOW GBR LCR Honda CASTROL Honda +23.802
14. Stefan BRADL GER Repsol Honda Team Honda +27.430
15. Danilo PETRUCCI ITA Ducati Team Ducati +30.570
16. Alex MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda +30.619
17. Tito RABAT SPA Esponsorama Racing Ducati +42.365
18. Lorenzo SAVADORI ITA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +46.472
Nem ért célba:        
  Takaaki NAKAGAMI JPN LCR Honda IDEMITSU Honda  
  Fabio QUARTARARO FRA Petronas Yamaha SRT Yamaha  
  Johann ZARCO FRA Esponsorama Racing Ducati  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: