DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Motor

Rossi egyik tanítványa az Apriliánál?

Azok után, hogy a kilencszeres vb-győztes féltestvére, Luca Marini leigazolását bejelentette az Esponsorama Ducati, most úgy hírlik, Marco Bezzecchi pedig a fő esélyes lehet Andrea Iannone pótlására.

Imádod a MotoGP-t, nem szeretnél lemaradni egyetlen motoros hírünkről és extra információinkról sem? Akkor csatlakozz a Formula MotoGP csoportunkhoz IDE KATTINTVA!

Ahogy arról mi is beszámoltunk, kedd délben a Sportdöntőbíróság végre ítéletet hirdetett Andrea Iannone doppingügyében: az olaszt végül a WADA fellebbezésének helyt adva négyéves eltiltással sújtották. Bár az Aprilia eddig példamutatóan kitartott mellette – s ezt mai közleményük alapján utólag sem bánták meg –, most már kénytelen elengedni a motoros kezét, hiszen a felfüggesztése csupán 2023 év végén fog majd lejárni.

bezzecchi-dppi



Ezzel alighanem Iannone profi pályafutásának is annyi: maga a versenyző az Instagram-sztorijában úgy fogalmazott, hogy „elszakították a szívét a legnagyobb szerelmétől”. „Nem volt logika a vádak mögött, s ez inkorrekt tényekkel párosult” – fűzte még hozzá. „Most az elképzelhető legnagyobb kínt élem át. Bárki is akarta tönkretenni az életemet, rövidesen megtudja, milyen erő lakozik a szívemben. Az ártatlanság és mindenekelőtt a tiszta tudat ereje. Az ítélet megváltoztathatja az eseményeket, de magát az embert nem” – fogalmazott az olasz, akivel több versenytársa is együttérzett a közösségi médiában.

Rátérve az Aprilia helyzetére: az utóbbi hónapokban már egy egész sornyi versenyzőt szóba hozták Iannone ülésével kapcsolatban. A szezon nagy részében Bradley Smith, a mostani tripla során pedig Lorenzo Savadori ült az olasz motorján, ám egyikük sem tűnik igazi esélyesnek arra, hogy 2021-re is megtartsák a helyüket Aleix Espargaro csapattársaként. Felmerült a jelenlegi alakulataiktól távozó Andrea Dovizioso és Cal Crutchlow neve is, ám előbbi kedd délután megerősítette a híresztelést, miszerint végül tesztversenyzői ajánlatokat is visszautasítva egy évet kihagy, míg a brittel volt egy előszerződés, amely azonban október közepén lejárt, amikor még folyamatban volt Iannone ügye (a legfrissebb pletykák szerint egyébként Crutchlow lehet végül Dovizioso visszautasító válasza után a Yamaha tesztelője).

Újabban Jorge Lorenzo visszatérését kezdték el rebesgetni: előbb tesztversenyzőként, majd az elmúlt napokban immár állandó motorosként. Az Autosport információi szerint azonban most már nem is az ötszörös világbajnok a favorit az Aprilia második ülésére, hanem a jelenleg a Moto2-ben szereplő Marco Bezzecchi. Az idén is több futamgyőzelmet (a legutóbbi Európai GP-t is ő nyerte) szerző olasz jelenlegi csapattársához, Luca Marinihez hasonlóan Valentino Rossi tanítványa, azaz a VR46 Akadémia tagja, s ha igaznak bizonyulnak az értesülések, jövőre ő is felléphet a MotoGP-be.

A jelenleg a középső kategóriában 29 pontos hátrányban lévő Bezzecchi állítólag felkeltette az Aprilia figyelmét, ugyanakkor valamilyen megállapodásra kell jutniuk a Sky VR46 csapattal, ha tényleg szerződtetni akarják, mivel már érvényes kontraktussal rendelkezik 2021-re is velük. Mindenesetre ha tényleg a fiatal olasz lesz jövőre a noale-i gyártó másik versenyzője, úgy egyszerre két Rossi-nevelt debütálhat a királykategóriában, s csatlakozhat a már néhány éve ott szereplő Franco Morbidellihez és Francesco Bagnaiához. Várhatóan a következő néhány hétben fény derül erre, hiszen már csak ez az egyetlen kiadó ülés a 2021-es rajtrácson. Erre egyébként szintén esélyes lehet még az Esponsorama Ducatitól Marini miatt elküldött Tito Rabat is, aki nem mellesleg komoly anyagi támogatást is vinne magával a csapathoz.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: