DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 8. vasárnap
Motor

Lorenzo: Hiba lenne a teszt alapján megítélni

A spanyol szerint nem lenne igazságos, ha a Portimaóban mutatott teljesítménye miatt nem tartaná meg tesztversenyzőként a Yamaha. Az ötszörös vb-első elismerte: az Aprilia is egy opció.

Imádod a MotoGP-t, nem szeretnél lemaradni egyetlen motoros hírünkről és extra információinkról sem? Akkor csatlakozz a Formula MotoGP csoportunkhoz IDE KATTINTVA!

Jorge Lorenzo a 2019-es valenciai évadzárón jelentette be, hogy visszavonul a versenyzéstől, de nem sokáig tudott távol maradni a MotoGP-től, hiszen nem sokkal később leigazolta őt a Yamaha tesztmotorosnak, így sokakban felmerült, hogy csak a hondás szerződéséből akart kibújni a szenvedéssel és sérülésekkel tarkított szezon után. A hangvillásoknál ugyanakkor eddig mindössze kétszer tesztelt: még a télen Sepangban, valamint néhány héttel ezelőtt Portimaóban. Utóbbi helyszínen több másodperces lemaradása volt az apriliás Aleix Espargaróval szemben, s a Yamaha kimondva-kimondatlanul erre hivatkozott, amikor elmagyarázták, miért nem kérték fel a koronavírus-fertőzött Valentino Rossi helyettesítésére az ötszörös világbajnokot.

lorenzo-portimao-teszt-yamaha-motogp



Ezek alapján is egyre egyértelműbb, hogy a Yamaha nem feltétlenül elégedett Lorenzo teljesítményével, így néhány napja felröppent a pletyka, hogy a versenyzéshez való visszatérést nemrég immár teljesen kizáró motoros jövőre már az Apriliánál tölthet be tesztversenyzői szerepkört. A spanyol AS által készített interjúban Lorenzo megerősítette, hogy ez egy lehetséges forgatókönyv, a célja azonban az, hogy a Yamahánál maradjon:

„Ahogy azt néhány hete elmondtam, tesztversenyzőként szeretném folytatni, s az elsődleges opcióm a Yamaha. Mert velük nyertem, és mert jól érzem magam a motoron, de vannak más lehetőségek is. A másik opció az Aprilia, igen. Beszéltem Lin Jarvisszal [a Yamaha főnöke], és azt mondta, hamarosan lesznek híreik Japánból azzal kapcsolatban, mik a terveik a következő évre, és várom, hogy ezt halljam tőle. De a Yamaha a prioritás, ahogy minden esetben az aktuális csapat az, emellett ismerem az embereket, és itt értem el a legnagyobb sikereket, hiszen csak velük nyertem MotoGP-s vb-címet, az M1-est pedig mindig is természetes motornak éreztem számomra.”

Lorenzo szerint „óriási hiba” lenne, ha a portimaói teszten nyújtott produkciója miatt nem számítana rá a továbbiakban a japán gyártó, mivel elmondása szerint akkor már hónapok óta nem végzett teljes értékű edzésmunkát, mivel úgy tudta, idén már nem fog MotoGP-motorra ülni a pandémia miatt (amely többek között a barcelonai szabadkártyás beugrását is ellehetetlenítette):

„Júniusban, a koronavírus-járvány kellős közepén arról informált a Yamaha, hogy biztosan nem lesz több teszt. Ezért csökkentettem az edzésmennyiséget, hiszen nem tudtam, mit fogok csinálni jövőre, s ha folytatom is, februárig nem lesz újabb tesztem. Aztán Massimo Meregalli szólt, hogy lesz ez a teszt Portimaóban a versenyre való felkészülés érdekében, én pedig elkezdtem a lehető legjobban edzeni rá. Nem sok idő volt hátra, és nem érkeztem meg a legjobb formámban, ráadásul nyolc hónapja nem ültem már MotoGP-gépen, amely egy igen extrém motor azért. Ennyi idő alatt elmegy a tempó, a reflexek, romlik a reakcióidő, és még akkor is kell néhány nap a visszarázódáshoz a MotoGP-ben, ha Lorenzónak, Rossinak vagy Marqueznek hívnak.”

Lorenzo végezetül azt is hozzátette, hogy a Yamaha biztosan nem fog találni olyan tesztmotorost, aki olyan természetesen tudna motorozni az M1-essel, mint ő. A hírek szerint egyébként a Ducatitól távozó Andrea Dovizioso a legesélyesebb erre – illetve az olasznak is a yamahás tesztpilótai állás lehet a legvalószínűbb forgatókönyv 2021-re –, s ismerve a két versenyző közötti, még a kisebb kategóriákig visszanyúló rivalizálást, nem kizárt, hogy részben neki is szólt ez a megjegyzés Lorenzótól.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: