DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Motor

Végre hivatalos: Rossi a Petronas Yamahánál folytatja

Hosszú hónapok huzavonája után a Katalán Nagydíj szombati napján végre megtörtént a bejelentés, miszerint a kilencszeres világbajnok jövőre a hangvillások szatellit csapatánál fog versenyezni.

Imádod a MotoGP-t, nem szeretnél lemaradni egyetlen motoros hírünkről és extra információinkról sem? Akkor csatlakozz a Formula MotoGP csoportunkhoz IDE KATTINTVA!

Az már télen eldőlt, hogy Valentino Rossi nem maradhat a Yamaha gyári alakulatánál, hiszen Maverick Vinalesszel hosszabbítottak, Fabio Quartararót pedig előléptették a Petronastól. A hangvillások nem várhatták meg, amíg a 41 éves versenyző eldönti, hogy folytatni akarja-e a karrierjét vagy sem, hiszen a két fiatalra több rivális gyártó is ácsingózott. Viszont már akkor biztosították Rossit arról, hogy amennyiben marad a MotoGP-ben, továbbra is maximális támogatást kap tőlük.

rossi-yamaha_1



Így elég hamar egyértelművé vált, hogy a Petronas Yamaha lehet a „Doktor” célpontja, a koronavírus-járvány miatt viszont tulajdonképpen versenyek nélkül kellett elhatározásra jutnia a kilencszeres világbajnok. Hónapok óta nyilvánvaló volt, hogy Rossi Razlan Razaliék csapatnál fog kikötni, ám jogi és csapatösszetételi kérdéseken egészen mostanáig ment a huzavona.

Merthogy a Katalán Nagydíj szombati napján végre megtörtént a bejelentés: Rossi 2021-ben a Petronas Yamaha SRT versenyzője lesz saját tanítványa, a hosszabbító Franco Morbidelli oldalán. A szerződés részletei már korábban kiszivárogtak: az olasz klasszis egy évre írt alá a csapathoz, s bár nincs opció a kontraktusában, kölcsönös elégedettség esetén persze van lehetőség a folytatásra. Viszont jelenlegi csapatából csak három embert vihet magával, név szerint David Munoz főmérnököt, Matteo Flamigni telemetria-mérnököt és Idalio Gavira edzőt – azaz többek között Alex Briggs sem tart vele.

„Nagyon örülök, hogy 2021-ben is folytathatom a motorozást, és hogy mindezt a Petronas Yamaha Sepang Racing Teamnél tehetem meg” – mondta el a Yamaha közleményében Rossi. „Nagyon sokat gondolkodtam a döntés előtt, mert egyre keményebb a kihívás. Ahhoz, hogy az élmezőnyben legyél a MotoGP-ben, rengeteget és keményen kell dolgozni, minden nap edzeni, de továbbra is szeretem ezt és imádok motorozni. Az év első felében meghoztam a döntést, majd beszéltem a Yamahával, akik egyetértettek velem. Azt mondták, hogy ha nincs is helyem a gyári csapatban, a gyári motort és támogatást akkor is garantálják számomra.”

„Örülök, hogy a Petronas Yamahához igazolok. Fiatal csapatól van szó, de már megmutatták, hogy a legjobbak közé tartoznak. Nagyon komolyak a céljaik és remekül szervezettek. Erre az évre a főmérnökömet is lecseréltem, és elégedett vagyok Daviddel, akivel szerintem még nem értük el a legjobbunkat. Ezért is döntöttem a folytatás mellett, mert tetszik a csapaton belüli légkör. Emellett jó, hogy Franco lesz a csapattársam, hiszen az Akadémiámról érkezett, szóval klassz lesz. Szerintem remekül tudunk majd együtt dolgozni, hogy nagyszerű eredményeket érhessünk el.”

A csapatfőnök Razali így kommentálta a várva várt bejelentést: „A Petronas Yamaha Sepang Racing Team és minden partnerünk nevében mondhatom, hogy óriási megtiszteltetés, hogy itt köszönthetjük Valentino Rossit, egy ikonikus versenyzőt és egy legendát jövőre. A tapasztalata nagy segítség lesz a csapatunknak, amely a harmadik szezonjára készül a MotoGP-ben, és biztosak vagyunk benne, hogy sokat fogunk tanulni Valentinótól. Ezzel egyidejűleg a legjobbunkat fogjuk nyújtani, hogy segítsünk neki abban, hogy versenyképes legyen, ezzel meghálálva a belénk vetett bizalmát. Megtisztelő ez a lehetőség, és készen állunk a kihívásra. Hisszük, hogy Valentino és Franco párosa komoly erőt fog képviselni a pályán, és segíthetnek nekünk abban, hogy a lehető legversenyképesebbek legyünk jövőre. Alig várjuk!”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: