DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Motor

„Nem lehet büszke az, aki Marquez nélkül lesz bajnok”

A Repsol Honda menedzsere, Alberto Puig úgy véli: ha a címvédő nem tud hamar visszatérni, akkor az az idei vb-címet is értéktelenebbé teszi, hiszen a legjobb motoros távollétében szerezné meg valaki.

Az egész 2020-as MotoGP-világbajnokságot befolyásoló versenyt futhattak a hétvégén Jerezben, hiszen Marc Marquez bukott és megsérült az évadnyitó Spanyol Nagydíjon. A nyolcszoros vb-első eltörte a jobb felkarját, és bár az orsóideg szerencsére nem sérült, s a keddi műtét is sikeres volt, kétséges, hogy a motoros terveinek megfelelően el tud-e indulni a bő két hét múlva esedékes Cseh GP-n. Ez esetben csak egy futamot, a most hétvégi, szintén Jerezben tartandó Andalúz Nagydíjat hagyná ki, Alberto Puig, a Repsol Honda csapatmenedzsere viszont leszögezte: nem fogják siettetni vezérmotorosuk visszatérését:

marquez-repsol-puig-jerez-1



„Magabiztosak vagyunk, de tudjuk, hogy ez időbe fog telni” – mondta el Puig a MotoGP.com kameráinak. „A Honda és a HRC nevében mondhatom, hogy nem gondolkodunk határidőkben: régóta tart már a kapcsolatunk Marckal, és azt szeretnénk, ha meggyógyulna. Marc nyilván megpróbál a lehető leghamarabb visszatérni, de nagyon tiszteljük őt, és szeretnénk, ha megértené, hogy az egészsége fontosabb számára és számunkra is. Nem fogjuk számolgatni a napokat a visszatéréséig.”

Egy brnói visszatéréssel sem lenne könnyű helyzetben Marquez, ha viszont csak később tudna újból versenyen indulni, úgy biztosra vehető lenne, hogy idén megszakadna a spanyol győzelmi sorozata. Márpedig Puig szerint akárki is lesz bajnok idén, ha azt a címvédő távollétében éri el, a sikerének az értéke nem lesz ugyanolyan:

„Ha a következő versenyeken sem tud rajthoz állni, akkor nehezebb lesz a dolog” – vélekedett Marquez esélyeivel kapcsolatban. „Ha ez megtörténik, akkor nem hiszem, hogy büszke vagy boldog lehet az, aki bajnok lesz, hogy úgy nyert, hogy a világ legjobb versenyzője nem volt a pályán. A bajnokság nem lesz ugyanolyan Marc nélkül, és ezt mindenki tudja.”

Nem Marquez egyébként a Spanyol Nagydíj egyetlen sérültje: Cal Crutchlow és Alex Rins ugyancsak kidőlt, viszont mindketten megpróbálnak rajthoz állni az Andalúz Nagydíjon. Crutchlow csuklóját ugyancsak kedden műtötték, de persze a britre és a vállát kificamító Rinsre is várnak még orvosi vizsgálatok csütörtökön. Ha nem kapják meg a zöld jelzést, az LCR-nél a Honda tesztelője, Stefan Bradl ugorhat be, a Suzuki viszont nem riasztja Sylvain Guintolit (ahogy Marquez helyén sem indít senkit a Repsol Jerezben).

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: