DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Motor

Sikeres volt Marquez műtétje, akár már két hét múlva visszatérhet

Kedden Barcelonában megműtötték Marc Marquezt, aki jobb felkarját törte a MotoGP hétvégi jerezi szezonnyitóján. Nem történt meg, amitől sokan féltek, a címvédőnek talán csak egy futamot kell kihagynia.

Az operáció kedd délelőtt a Dexeus kórházban zajlott a MotoGP traumatológusa, Xavier Mir vezényletével. Az orvosok sikeresen helyrehozták a Marquez karján a bukáskor, a motorral való érintkezéskor keletkezett törést egy titánlemez és néhány csavar segítségével. A Honda által kiadott közleményben olvasható, hogy a műtét során az orvosok megbizonyosodtak róla, hogy a spanyol karján idegsérülés nem történt – ez akár sokkal hosszabb kényszerpihenőt is jelenthetett volna –, így nem következett be a legrosszabb forgatókönyv, amitől a vizsgálat első jelentései után sokan tartottak. Marquez várhatóan két napig még a kórházban marad.

marquez



Noha pár órával a műtét után még nehéz jóslatokat tenni, ám kiindulhatunk Dr. Mir hétfői nyilatkozatából, amikor azt mondta, ha idegsérülés nem történt, Marquez számára az augusztus 9-i Cseh Nagydíjon való visszatérés reális célkitűzés lehet. Az e hétvégi újabb jerezi futamon, az Andalúz Nagydíjon egész biztosan nem fog részt venni, ám ha Brnóra valóban felépül, az azt jelentené, hogy csak ezt az egyetlen futamot kellene kihagynia a sérülés nyomán. A Repsol Honda mindenesetre továbbra sem fogalmaz meg konkrétumokat, közleményük szerint Marquez "a lehető legkorábban" igyekszik majd visszatérni.

A csapat azt viszont közölte, nem fog helyettest ültetni sérült versenyzőjének motorjára az Andalúz Nagydíjra, így egyetlen nevezővel, a MotoGP-s debütálásán a 12. helyen záró Alex Marquezzel áll ki a futamra az előttünk lévő hétvégén.

A Hondának ráadásul egy másik versenyzője is kidőlt, az LCR-es Cal Crutchlow csütörtökön készül csuklóműtétre a vasárnapi warm-upon elszenvedett sérülése miatt – azt egyelőre nem tudni, hogy a szatellitalakulatnál lesz-e csapattársa Takaaki Nakagaminak, mindenesetre a Honda legnagyobb valószínűséggel tesztversenyzőjéhez, Stefan Bradlhöz nyúlhat helyettesítési ügyekben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: