DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Motor

Ducati: Mi vagyunk a legjobb opció Dovinak

A bolognaiak sportigazgatója szerint kölcsönösen jól járna a két fél, ha az olasz motoros hosszabbítana velük. A pletykált KTM-es szerződés esetén fel kellene adnia a vb-címről szőtt álmait.

Andrea Dovizioso 2013 óta szerepel a Ducati színeiben a MotoGP-ben, s bár az első győzelmét a gyártóval csak 2016 végén szerezte meg, azóta zsinórban három éven keresztül számított Marc Marquez első számú kihívójának. Ennek ellenére még nem jelentették be hivatalosan, hogy 2021-ben is a vörösöket fogja erősíteni: a híresztelések szerint elsősorban az anyagi részleteken megy a huzavona a két fél között. Paolo Ciabatti, a Ducati sportigazgatója viszont úgy véli, mindkét fél számára a közös folytatás lenne a legjobb opció – minderről a Moto.it hasábjain beszélt:

dovi-ducati-1



„Mi vagyunk a legjobb választás Andrea számára a versenyképesség szempontjából, és ugyanezen okból kifolyólag ő a legjobb választás a Ducatinak is. A korán túl tudom, hogy nagyon felkészült és továbbra is teljes elhivatottsággal edz. Mindezek alapján azt gondolom, nincs különösebb oka, hogy ne találjunk egy megfelelő megállapodást, amely figyelembe veszi a motoros és a cég igényeit is ebben a gazdaságilag igencsak kritikus időszakban.”

A háromszoros vb-ezüstérmest korábban a KTM-mel hozták szóba, Ciabatti szerint viszont ezzel Doviziosónak le kellene mondania élmezőnybeli tagságáról: „Maximális tiszteletem a KTM-é, de pillanatnyilag nem hiszem, hogy olyan motorjuk van, amellyel az olyan versenyzők, mint Andrea, nagydíjgyőzelmeket szerezhetnek és a vb-címért csatázhatnak. Ez tény. Hiszem, hogy Dovi nagyon hasznos tudna lenni egy olyan projekt számára, hogy versenyképessé tegye a motort. De nem gondolom, hogy top eredményeket lehetne elérni rövid időn belül.”

„Nem hiszem, hogy egy ilyen eredményeket elért versenyzőben, ennyi évesen – nem idős még, de már nem is kölyök – megvan a motiváció, hogy másképp döntsön. Ez azt jelentené, hogy feladja a célját, miszerint vb-címért harcoljon és futamokat nyerjen. Ha egy versenyző célja, hogy minden futamon versenyképes legyen, fenyegesse Marquezt, valamint a yamahásokat és a suzukisokat, akkor az ehhez szükséges csomagot csak a Ducati tudja megadni.”

A legfrissebb hírek szerint egyébként nem Dovizioso, hanem csapattársa, Danilo Petrucci köthet ki végül a KTM-nél, a héten ugyanis állítólag a menedzserével együtt az osztrákok központjában jártak, és Petrucci elégedett is a fejleményekkel. A KTM-nél azok után szabadulhat fel ülés, hogy Pol Espargaro a híresztelések szerint közel áll ahhoz, hogy a Repsol Hondához igazoljon Marc Marquez mellé, kitúrva onnan utóbbi öccsét, Alex Marquezt, és mivel Petrucci saját bevallása szerint biztosan távozik a Ducatitól Jack Miller előléptetése okán (ezért is valószínű Dovizioso maradása), az osztrák márka jó választás lehet számára a MotoGP-ben maradásra. A másik opciója az Aprilia lehetne, amely gyártóval kapcsolatban friss fejlemény, hogy szinte biztosan Bradley Smith veszi át a doppingeltiltott Andrea Iannone helyét az első versenyeken, amíg nem tisztázódik az olasz ügye.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: