DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Motor

Stoner: Marquez szorított ki a Hondától

A visszavonult ausztrál elmondta: a „fiatal üstökös” nem látta szívesen őt tesztmotorosként a HRC-nél, ezért távozott a Ducatihoz. Bár onnan is lelépett, újra szerepet vállalna a MotoGP-ben.

Casey Stoner 2012-ben, mindössze 27 évesen jelentette be a visszavonulását az aktív versenyzéstől – pedig ha ezt nem teszi meg, szinte biztosan csapattársak lettek volna a 2013-ban debütáló Marc Marquezzel a Repsol Hondánál. A két klasszis azért így együtt dolgozott a HRC-nél, hiszen az ausztrál tesztmotorosként szolgálta a későbbiekben a japánokat. Ez az együttműködés azonban nem tartott sokáig, Stoner hamar átigazolt a Ducatihoz ugyanebben a minőségében – mint most azt a honfitárs ex-MotoGP-s Chris Vermeulennek elárulta: ebben bizony maga Marquez is szerepet játszott, mert bár nem mondta ki a spanyol nevét, egyértelműen rá célzott a nyilatkozatában.

stoner-marquez-honda-motogp



„Volt egy bizonyos tesztversenyzői szerepköröm a Ducatinál. Az elején kipróbáltam a Hondánál, de tulajdonképpen kiszorított az érkező fiatal üstökös, aki nem akart maga körül látni” – fogalmazott Stoner, akit a Motorsport.com idéz. A Ducatitól pedig végül azért távozott, mert a kétszeres világbajnok úgy érezte, nem hallgat rá eléggé a bolognaiak:

„Nem éreztem úgy, hogy át tudnám adni a csapatnak, amit szeretnék. Tudtam, mit akarnak a versenyzők, tudtam, hogy nagyon-nagyon jól dolgoztunk együtt, de sajnos a motorosok nem mindig jutnak szóhoz bizonyos gyártóknál. Látják az adatokat, és azt is, hogy mit tartanak a helyes iránynak, ami nem mindig egyezik a versenyzők álláspontjával. Folyamatosan erőlködtünk azon, hogy a megfelelő dolgokon változtassunk a motoron a fejlődés érdekében, és ez igazán kemény munka volt. Az is nehéz volt, hogy Ausztráliában voltam, így nem lehettem velük, nem vehettem részt több megbeszélésen és egyeztetésen, hogy még keményebb munkára ösztökéljem őket. Szóval ezért tulajdonképpen visszaléptem ettől a szereptől.”

Stoner néhány hónapja bevallotta, hogy tavaly óta krónikus fáradtsággal küzd: aktív pályafutása során is voltak hasonló problémái, amikor 2009-ben laktózérzékenység miatt kényszerült kihagyni futamokat. Ha viszont túljut ezen a nehéz időszakon, szívesen vállalna újra szerepet a MotoGP-ben – igaz, a pontos szerepére nem utalt igencsak homályos nyilatkozatában: „Továbbra is hiszem, hogy sokat adhatok még a sportnak, és továbbra is hiszem, hogy egy eltérő nézőpont segíthet bizonyos dolgokban. Nyilván nem arról van szó, hogy odamegyek és megoldok mindent, de tudom, mi kell ahhoz, hogy futamokat nyerjünk, és úgy gondolom, ezt visszaadhatom a jövőben. Viszont várnom kell, amíg ez a krónikus fáradtság elmúlik, mielőtt többet adhatok.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: