DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Motor

Már 2022-ben tesztversenyt rendeznének az új MotoGP-pályán

Dr. Palkovics László szerint jól haladnak az előkészületek a Kelet-Magyarországon épülő új versenypálya kapcsán: semmi akadálya annak, hogy három év múlva vendégül lássuk Marquezéket.

A zárt kapus F1-es Magyar Nagydíj kapcsán jelen volt Dr. Palkovics László, a magyar autó-motorsportok fejlesztéséért felelős kormánybiztos is, így természetesen szóba került az utóbbi hetek és hónapok egyik legfőbb témája, az újonnan épülő MotoGP-versenypálya is. Amit eddig tudtunk az új létesítményről, hogy Hajdúnánás közelében fogják felépíteni, 2023-tól adna otthont a gyorsaságimotoros-világbajnokság mezőnyének, s néhány hete már közel jártak a felek ahhoz, hogy aláírják az erről szóló szerződést a Dornával.

motogp-start-dppi



Nos, Palkovics elmondta: egyelőre úgy tűnik, minden sínen van, rövidesen akár a pálya építése megkezdődhet, hogy még a MotoGP visszatérése (1990-ben és 1992-ben már rendeztek nagydíjakat nálunk, egész pontosan a Hungaroringen) előtti évben, azaz 2022-ben felavathassák a létesítményt egy másik eseménnyel:

„A MotoGP-pálya kapcsán szintén zajlanak az események. Azt vállaltuk, hogy 2023-ban már teljes értékű versenyt fogunk rendezni, ennek az az egyik feltétele, hogy 2022-ben már tudnunk kell olyan futamot rendezni rajta, ami egyfajta előverseny lesz, amellyel kipróbálhatjuk a pályát. Egyelőre a tervezés és a kivitelezés kapcsán nincsenek aggályaink, hogy ez ne sikerülne. Megalakulás alatt van az a cég, amely a projektet vinni fogja, ez még néhány nap kérdése. Debrecen–Nyíregyháza–Miskolc háromszögben zajlik a helyszín pontosítása. Én nem látok itt semmiféle késedelmet. A licenctulajdonossal is megállapodtunk, úgyhogy ha a cég létrejön, aláírjuk a megállapodást, akkor elkezdődik a MotoGP-pálya építése.”

A tesztverseny kapcsán egy apró kiegészítés: bár ez nem hangzott el a sajtótájékoztatóján, de nem lenne elképzelhetetlen, hogy akár a Superbike-világbajnokságot is hazánkba csábítsa az új helyszín. Korábban a WSBK-ban is rendeztek magyar futamokat (konkrétan az 1988-ban indult széria történetének második állomásának a Hungaroring adott otthont), ráadásul Sebestyén Péter és az Oxxo Hungary Yamaha-Toth Team révén jelenleg is van magyar érdekeltség a Supersport-világbajnoki kategóriában.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: