DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Motor

2023-tól lehet MotoGP-futam Hajdúnánás mellett

Palkovics László nyilatkozata után Kósa Lajos árult el újabb részleteket a tervezés alatt álló magyar MotoGP-pályáról: a pontosabb helyszínről, a beruházásokról és a kihasználtságról is szó esett.

November óta lehet tudni, hogy a magyar autó-motorsportok fejlesztési stratégiájának részeként a közeljövőben új versenypálya épülhet Magyarországon, amelynek elsődleges célja a gyorsaságimotoros-világbajnokság hazánkba csábítása lenne. Palkovics László néhány napja elárulta, hogy megállapodták a részletekről a Dornával, akik már a szerződéstervezetet is elküldték, a pálya vonalvezetése pedig az ígéretek szerint olyan egyedi lesz, „amilyet sehol a világon nem lehet találni”.

motogp-dppi-palya



Palkovics azt is elmondta, hogy a Miskolc–Debrecen–Nyíregyháza háromszögben épülhet fel a pálya, Kósa Lajos országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának elnöke viszont pontosabb részleteket is elárult: „Hajdúnánás mellett valósulhat meg a magyarországi MotoGP-pálya, mégpedig úgy, hogy a tervek szerint ott 2023-ban már világbajnoki futamot rendezhetnek” – nyilatkozta a Hajdú-Bihari Naplónak.

Kósa elmondta: Hajdúnánás mellett szól Debrecen és Nyíregyháza közelsége is, viszont az így az M3-as és M5-ös autópályáról is könnyedén megközelíthető pálya a településektől olyan távolságban épül majd, hogy annak működése, hanghatása sem most, sem a későbbiekben ne zavarja a környékén élőket. Az építkezés ütemterve, valamint költségvetése még pontosan nem készült el. A pálya sajátosságáról a politikus annyit mondott, hogy magyar pálya lesz, továbbá „a világ motorsportot szerető közönsége egészen biztosan meg fogja tanulni Debrecen és Nyíregyháza nevét”.

Az egész projekt egyébként még 2018-ban indult, akkor kezdtek el egyeztetni a FIM-mel és a Dornával, a szervezetők képviselői Magyarországra is ellátogattak, többször találkoztak Palkovics Lászlóval, valamint egyetlen motoros világbajnokunknak, Talmácsi Gábornak is fontos szerep jutott. Kósa hozzátette: „A pálya részben állami, részben magán beruházással valósul meg, hiszen a MotoGP-pálya projektbe egy sor olyan attrakciót is terveznek, ami vonzza az embereket, és azoknak nem feltétlenül állami pénzből kell megépülniük. A MotoGP-pályának sokféle hasznosítási lehetősége lesz, tehát egy többfunkciós motoros aréna szerepel a tervben. Azt gondoljuk, hogy évi kétszáz eseménynapot lehetne tervezni a pályára. Az előtanulmányok is erről szólnak.”

A Hajdú-Bihari Napló Hajdúnánás polgármesterét, Szólláth Tibort is megszólaltatta: „Boldogok vagyunk és nagyon nagy lehetőséget látunk ebben nemcsak a város, hanem a térség számára is. Három megyeszékhely súlypontjában az autópálya közelsége ideális helyszínné tett bennünket. Majdan egy-egy nagy verseny alkalmával több százezer ember is itt lesz. Azt, hogy pontosan hol épül meg, és milyen formában valósul meg, még nem lehet tudni. Egyelőre óvatos vagyok.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: