DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Motor

„Stoner szenvedett volna Marquez mellett”

2013-ban összeállhatott volna a repsolos álompáros, ha az ausztrál nem vonul vissza, a csapat akkori menedzsere viszont elmondta, mi lett volna az újonc spanyol fő erőssége vele szemben.

Sok MotoGP-rajongó alighanem ölni tudna érte, hogy egymás ellen láthassa versenyezni Casey Stonert és Marc Marquezt: mindketten egyedi, egymáshoz mégis hasonló, látványos stílussal rendelkeznek, s mindkét klasszisra jellemző, hogy a hétvégék első köreitől fogva elképesztően gyorsak. A párharc azonban sosem valósult meg, Stoner ugyanis 2012 végén szögre akasztotta a bukósisakját, míg Marquez épp az ő helyén debütált 2013-ban.

Pedig csak az ausztrálon múlt, hogy nem állt össze az álomduó a Repsol Hondánál: Livio Suppo, aki akkoriban a csapat menedzsere volt, nemrég elárulta, hogy a spanyollal már 2011-ben szerződést kötöttek, s az volt a tervük, hogy legkésőbb 2013-ban bemutatkozhat a MotoGP-ben Stoner csapattársaként (így a végül még hat évig maradó Dani Pedrosa került volna kispadra). A kétszeres vb-első Francia Nagydíjon történt bejelentése áthúzta ezeket a terveket, mindenesetre Suppo is tudja, hogy elképesztő lett volna, ha egymás oldalán versenyzett volna Stoner és Marquez:

stoner-marquez-motogp



„Nem tudom, milyen lett volna őket egy csapatban látni, mert az egyértelmű, hogy Marquez az elejétől kezdve roppant gyors volt. Szóval show szempontjából ez egy álomcsapat lett volna a szurkolók számára. Valószínűleg számunkra, akiknek kezelniük kellett volna őket, kissé más és nehezebb lett volna a helyzet!” – nyilatkozta a Motorsport.com szakoldal.

De vajon ki kerekedett volna felül a két motoros párharcában? „Szerintem Casey sokat küszködött volna Marquez személyisége miatt. Casey két vb-címet nyert, Marc hatot az elmúlt hét évben, és ez megmutatja, mennyire teljes versenyző” – mondta immár a Gazzetta dello Sportnak Suppo, aki kiemelte: érzése szerint az volt Marquez fő előnye Stonerrel szemben, hogy a legkiélezettebb helyzetekben is higgadt tudott maradni.

Erre azt a 2013-as Phillip Island-i futamot hozta fel példaként, ahol a rosszul időzített kötelező motorcsere miatt kizárták, s így jelentősen lecsökkent az előnye a vb-tabellán: „Azt követően mindenki ideges lett volna a csapatára. Ehelyett viszont este elment mindenkivel vacsorázni, Valenciában pedig megnyerte a világbajnokságot.”

Stoner ellenben könnyebben szét tudott esni, amit pedig egy másik elhíresült eset utáni sorozatos hibái bizonyítottak: „A Valentino Rossi elleni 2008-as Laguna Seca-i csatáját követően, amely során elesett, annyira ideges volt, hogy elúszott a bátorsága Brnóban és Misanóban. Azért bukta el a címet abban az évben, mert túl akart teljesíteni, pedig elérte a határait. Ha kicsit higgadtabb marad, még legalább két vb-t nyerhetett volna.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: