DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Motor

Rossi: Stoner volt az egyik legkeményebb ellenfelem

A kilencszeres világbajnok motoros felelevenítette a 2008-as Laguna Seca-i versenyt, amelyen óriási küzdelemben győzte le az akkori címvédő ausztrált – máig ez az egyik legismertebb MotoGP-futam.

Ha megkérdeznék Valentino Rossi rajongóit, melyik volt kedvencük legnagyobb csatája a karrierjében, alighanem a legtöbbet a 2008-as Laguna Seca-i versenyt mondanák. Az amerikai futamon ugyanis az olasz elképesztő adok-kapokba bonyolódott Casey Stonerről: szinte kanyarról kanyarra változott közöttük a sorrend az élen, s ennek során mutatta be a „Doktor” a legendás Dugóhúzóban produkált előzését is. Végül a csatának Stoner bukása vetett véget, így Rossi győzött – igaz, ducatis ellenfele így is bejött másodiknak. Rossi most a BT Sportnak nyilatkozva elevenítette fel a 12 évvel ezelőtti eseményeket:

rossi-stoner-laguna-dppi



„Legendás verseny és fantasztikus küzdelem volt. Azt hiszem, még mindig ez az egyik leghíresebb világbajnoki futam a MotoGP-rajongók számára, ezért is nézik meg újra és újra. Különleges győzelem volt, mert nagyon fontos pillanatban jött. Akkoriban Stoner nagyon erős volt, 2007-ben megnyerte a világbajnokságot a Ducatival, számomra pedig kritikus volt a 2008-as idény, miután 2006-ban és 2007-ben sem tudtam nyerni. Plusz akkor váltottam Michelinről Bridgestone-ra. A Stonerrel vívott csata már az első versenyen megkezdődött.”

Magáról a Laguna Seca-i viadalról így beszélt: „Második voltam, de elég messze voltam az edzéseken. Nagyon jól emlékszem a futam előtti estére, beszéltem Uccióval, és mondtuk egymásnak, hogy fontos nap áll előttünk, amikor muszáj Stoner előtt végeznünk. Ezért mentem a határon az első kanyartól kezdve. Elöl akartam maradni és megtalálni a ritmusomat, mivel elég nehéz előzni Laguna Secában, mert igencsak szűk a pálya. Szóval próbálkoztam, és az elejétől a végéig ádáz küzdelmet vívtunk, és végül én végeztem előrébb.”

„Nagyon élveztem a rivalizálásomat Casey-vel, vele mindig nagyszerű csatákat vívtunk, mert ő volt az egyik legtehetségesebb akkoriban. Hihetetlen tehetséges volt, emellett fiatal és gyors. És egyértelműen ő volt az egyik legerősebb ellenfelem a pályafutásom során” – tette hozzá Rossi.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: