DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Motor

Már gokartpályán is motoroznak a MotoGP-sek, csak legyen valami

A napokban két különböző versenyhelyszín is megnyitotta a kapuit, ahol a motoros élvonal európai krémje lekapargathatta a rozsdákat. Misanóban az új aszfaltot is kipróbálták, kötelező maszk és fertőtlenítő mellett.

Andorra

A hirtelen nagy ismertségre szert tevő andorrai gokartpálya


Bár a versenynaptár és a szezon sorsának alakulása talán a MotoGP-ben a legzűrösebb a nagy technikai sorozatok közül, mindenképpen pozitív fejlemény, hogy az elmúlt napokban már az olasz és spanyol versenyzők is kimerészkedhettek egy-egy közeli pályára, hogy saját tesztmotorjaikkal gyakorolva kicsit visszarázódjanak a száguldás világába. A járványügyi intézkedések enyhítésének köszönhetően a héten a misanói versenypálya és az andorrai gokartpálya is fogadhatta a legjobb versenyzőket – a furcsaság legfeljebb az, hogy utóbbin is motorral száguldoztak, akik bebocsátást nyertek.

Az andorrai Pas de la Casa gokartpálya, amely kellően biztonságos és hosszú ahhoz, hogy kétkeréken is bevehető legyen, valószínűleg sohasem látott még egyszerre annyi világsztárt, mint május 13-án, amikor 22 profi motorversenyző vette birtokba, köztük MotoGP, Moto2, Moto3, MotoE és Superbike-sztárokkal.

A lehetőség az andorrai lakhellyel rendelkező versenyzők számára volt nyitott, akikből viszont a motorversenyzés világában szép számmal akad, így kilenc aktív MotoGP-résztvevő is élt a lehetőséggel, élükön Maverick Vinalesszel, Fabio Quartararóval, Alex Rinsszel, Joan Mirrel és az Espargaro testvérekkel. A helyszínen felvonuló versenyzőket külön csoportokba osztották, hogy ne legyenek tíznél többen egyszerre a pályán – ez is része a járványvédelmi óvintézkedések sorának, amelyek kidolgozásához egy elismert biológust, Joel Lopezt kértek fel.

 

Eközben egy MotoGP-pályán is beindult az élet, megnyitotta ugyanis a kapuit a Rimini mellet fekvő Misano World Circuit, ez pedig az olasz versenyzőknek kínált kihagyhatatlan tesztlehetőséget. Na jó, a kihagyhatatlan talán túlzás, hiszen az előzetesen belebegtetett 40 résztvevő helyett végül csak 13-an jelentek meg a Marco Simoncelliről elnevezett helyszínen. Köztük a Ducati MotoGP-s tesztpilótája, Michele Pirro, a MotoE első bajnoka, Matteo Ferrari, a Moto2-es élmenő Enea Bastianini, valamint a veterán Mattia Pasini voltak a legismertebb nevek.

A misanói mezőny abban a különleges helyzetben volt, hogy elsőként próbálhatta ki a pálya új aszfaltját, amivel az első visszajelzések szerint elégedettek voltak. A szigorú egészségbiztonsági előírások persze itt sem maradhattak el: minden versenyző csak egyfős személyzetet vihetett magával, és amint levették a sisakot, tehették is fel az arcmaszkot, persze csak az alapos kézfertőtlenítés után.

Az előzetes hírek még arról szóltak, hogy Valtentino Rossi is tiszteletét teszi majd Misanóban, végül azonban ő valamivel északabbra, Fratte motokrosszpályáján vert sártat.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Great training with the @vr46ridersacademyofficial at the Fratte MX Camp

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: