DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Motor

„Rossi sosem bocsájtott meg nekem!”

Amikor találkoznak, a 2006-os Portugál Nagydíj győztese még mindig látja a „Doktor” szemében, hogy nem felejtette el, hogy az ő sikerének is köszönhetően nem lett világbajnok abban az évben.

2001-től 2005-ig zsinórban öt szezonban bizonyult legyőzhetetlennek Valentino Rossi a gyorsaságimotoros-vb királykategóriájában, a 2006-os évad azonban másképp alakult. A „Doktor” és a Yamaha is több hibát elkövetett, így az idény hajrájára szinte fej-fej mellett érkeztek meg a Repsol Honda amerikai csillagával, Nicky Haydennel.

elias-rossi-2006-estoril-dppi



Az utolsó előtti fordulóra Estorilban került sor, ahol Haydent saját csapattársa, az akkor újonc Dani Pedrosa ütötte ki a versenyből, így Rossi nagy esélyt kapott rá, hogy meglógjon az összetettben. Végül azonban győznie nem sikerült, Toni Elias ugyanis két ezreddel (!) megelőzte őt a befutónál – Jack Miller 2016-os asseni sikeréig ez volt az utolsó alkalom, hogy szatellit motoros diadalmaskodott. A valenciai fináléra így is kényelmes előnnyel utazott Rossi, ott viszont ő hibázott, így a harmadik helyen beérő Hayden lett a világbajnok, öt ponttal megelőzve az olaszt – éppen annyival, amennyitől Elias megfosztotta a Portugál Nagydíjon.

A később Moto2-es világbajnokká avanzsáló spanyol szerint Rossi nem is tudta megbocsájtani neki, hogy közvetve miatta maradt le zsinórban hatodik MotoGP-s címéről, de a DAZN-nak adott interjúja arra is rávilágít, hogyan is zajlottak a háttérben az események akkoriban:

„Csak egyszer fordult elő az életemben, hogy Valentinót a győzelemért csatázva le tudtam győzni. A Michelin hozott nekem egy új gumit szombaton, és sikerült hét tizeddel javítanom a tempómon, így a győzelemért tudtam csatázni. Megköszöntem a Michelinnek a segítséget, habár nagyon ideges voltam, amikor megtudtam, hogy ezt a puhább szerkezetű abroncsot használták a legjobbak az egész szezon során, míg nekem csak az idény utolsó előtti versenyén adták oda.”

„Amikor találkozom Valentinóval – minden évben látom Austinban –, akkor látom rajta, hogy ez a 2006-os estorili eset még mindig marja a szívét, sosem bocsájtott meg nekem… Már vége az egésznek, itt az ideje, hogy barátok legyünk, de ez nem lehetséges. Annyira nagy benne a versenyszellem, hogy sosem fog megbocsájtani nekem!”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: