DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Motor

Barcelonában nem lesz MotoGP júniusban, nézők meg még utána se

Tovább kompromittálódik a MotoGP 2020-as naptára: a Circuit de Barcelona-Catalunya két hónappal előre letett a futam megrendezéséről, de a főtitkár szerint a versenyzés előbb vissza fog térni, mint a nézők.

Jegyezzük meg, hogy egyelőre nem a Dorna és a FIM jelentette be a MotoGP szezonján esett újabb lőtt sebet, hanem a barcelonai pálya vezetői, ugyanakkor a járványügyi történések fényében egyáltalán nem meglepő, hogy ez a döntés született, és bizonyára a végleges megerősítés sem várat már sokat magára. Az ottani, májusra tervezett Formula-1-es futam már elveszítette eredeti időpontját, és a június 7-i hétvégére ütemezett motoros nagydíj sorsa is erősen kérdéses volt már egy ideje, tudván, hogy Spanyolországot sújtja világszinten egyik legkomolyabb mértékben a koronavírus.

1560596438_899486_1560599940_noticia_normal



A katalán sportlap, a L’Esportiu de Catalunya a pálya főtitkárát szólaltatta meg, aki már tényként beszélt a verseny elhalasztásáról. „Ahogy az F1-es Spanyol Nagydíj, úgy a catalunyai MotoGP sem lesz megtartva az eredeti időpontjában. Egyelőre még nem az események törléséről beszélünk, mert megpróbáljuk őket későbbi időpontra kiírni” – idézi a lap Gerard Figuerast.

Spanyolországban, ahol már 135 ezer megfertőződés történt a járvány kirobbanása óta, szigorú kijárási tilalmak is vannak érvényben a lakosság számára, így a főtitkár jelenleg azt tartja reálisnak, hogy ha néhány hónap múlva már tudnak is majd versenyeket rendezni a katalán pályán, ez az időpont nem fog egybeesni azzal, amikor a közönség számára is megnyitják a kapukat.

„Csak fokozatosan fogunk tudni újraindulni. Valószínűtlen, hogy egy nappal a kijárási tilalmak után már helyszíni nézőkkel indulnak majd el a sportesemények. Ez aligha fog azonnal megtörténni. Előrejelzéseink szerint eleinte közönség nélkül kezdődhetnek meg a versenyek, és pár hónappal ezt követően térhetünk vissza a normál kerékvágásba” – lebegtette meg a tovább húzódó gazdasági nehézségeket a vezető, hiszen a nézők nélküli rendezvények elsősorban a magát jegybevételekből fenntartó pálya számára jelentenek majd nagy érvágást.

A MotoGP naptárát illetően a Katalán Nagydíjat megelőző mugellói Olasz Nagydíj még mindig őrzi eredeti időpontját, de nagy tétekben lehetne rá fogadni (ha már eredményekre úgyse lehet), hogy szintén a halasztás sorsára jut, ebben az esetben pedig a június 21-i Német Nagydíjra szállna át a szezonnyitói státusz.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: