DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Motor

Aprilia: Semmi értelme Andrea eltiltásának

Hiába a 18 hónapos felfüggesztés, továbbra is teljes mellszélességgel kiáll motorosa mellett a noale-i gyártó, amely bízik benne, hogy az ételmérgezés elismerése révén még felmenthetik az olaszt.

Több hónapnyi várakozás után végre megszületett az ítélet Andrea Iannone doppingügyében: a korábban két pozitív mintát produkáló, de egy hajmintával az igazát bizonyítani igyekvő olaszra 18 hónapos eltiltást róttak ki (plusz kizárták a tavalyi utolsó két versenyről, amelyeken viszont eleve célba sem ért), ami 2021 júniusában fog lejárni.

A FIM által kiadott közlemény érdekessége, hogy elismerték, hogy a tiltott szer (a hírek szerint a korábban a mellrák gyógyításánál, mostanság viszont elsősorban testépítés céljából használt drosztanolon) mérgezett étel révén jutott az olasz motoros szervezetébe, ahogy azt is, hogy a Gresini Aprilia versenyzője nem tudott erről, ám a The-Race.com szaklap szerint a WADA kódexe miatt kötve volt a bírák keze: a két pozitív minta miatt mindenképp bűnös, csupán az ítéletet – amely alapesetben négyéves felfüggesztés lenne – lehetett enyhíteni.

iannone-dopping-dppi-2



Ez utóbbi állítással megy kissé szembe az Aprilia közleménye, amelyben a mai hírekre reagáltak. A noale-i gyártó ugyanis a korábbiakhoz hasonlóan továbbra is teljes mellszélességgel kiáll Iannone mellett, Massimo Rivola csapatmenedzser szerint pedig más sportolókat mentettek fel már úgy, hogy bebizonyosodott a vétlen ételmérgezés.

„Az ítélet összezavart minket az Andreára kirótt büntetés miatt, ugyanakkor elégedettek vagyunk azzal, hogy a döntnökök elismerték Andrea jóhiszeműségét és azt, hogy nem tudott az ételmérgezésről” – nyilatkozta Rivola az Aprilia közleményében. „Viszont emiatt a kirótt büntetésnek semmi értelme. A bírák által írt indokok alapján Andreát fel kellett volna menteniük, ahogy az mindig történt más, ételmérgezés miatt ilyen helyzetbe került sportolók esetén. Viszont az összkép így is bizakodással tölt el minket a fellebbezésre nézve, ami remélhetőleg nagyon gyorsan meg is fog történni. Azt szeretnénk, hogy Andrea üljön az RS-GP-n, a történet végéig mellette állunk és támogatni fogjuk a fellebbezését.”

Iannone még a Sportdöntőbírósághoz fordulhat és minden bizonnyal fog is az ítélet eltörléséért. Szerencséje a szerencsétlenségben, hogy a koronavírus-járvány miatt plusz időt kapott, hogy megszülessen a legvégsőbb döntés. Az Aprilia tehát továbbra is kitart mellette, de ha helyben hagyják a felfüggesztését, akkor valószínűleg a tesztversenyző Bradley Smith veheti majd át a helyét, ahogy azt már az előszezoni tesztek során is tette.

Ha viszont az eltiltás megmarad, akkor a rövidebb időtartam ellenére is nehéz helyzetbe fog kerülni Iannone, hiszen mivel a 2021-es szezon felében sem versenyezhetne, aligha kapna bárkitől szerződést, a legtöbb csapat pedig kétéves ciklusokban gondolkodik, így vélhetően csak 2023-ban térhetne vissza a mezőnybe, amikor már 34 éves lesz, a feltörekvő fiatalok miatt pedig nem biztos, hogy újra találna magának ülést.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: