DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
Motor

Agostini: Gombóc van a torkomban, amikor hallom a mentők szirénáját

A gyorsaságimotoros-vb történetének legeredményesebb motorosa épp a koronavírus-járvány által leginkább sújtott olaszországi régióban él: ottani tapasztalatairól beszélt a legendás versenyző.

Giacomo Agostini 122 nagydíjgyőzelmével és 15 világbajnoki címével (ebből nyolcat szerzett a királykategóriában) a gyorsaságimotoros-világbajnokság történetének legeredményesebb motorosa. A hatvanas-hetvenes évek legendás versenyzője a mai napig rendszeresen feltűnt a MotoGP-paddockban, a koronavírus-járvány viszont őt is a négy fal közé kényszerítette. Ago ráadásul az olaszországi epicentrumnak számító Bergamóban lakik, plusz 77 évével a legveszélyeztetettebb korosztályba tartozik. Az exmotoros az olasz SkySports.it lapnak nyilatkozott az ottani helyzetről:

„Borzalmas az egész. Úgy döntöttem, visszajövök Bergamóba és „házi karanténba” vonulok, mert évekig itt éltem és mindenem itt van. Nem akartam elmenni innen. De nagyon kritikus a helyzet: gombóc van a torkomban, amikor éjszakánként hallom a mentők szirénáját, ahogy elhaladnak mellettem. Nagyon szomorú a helyzet, főleg Bergamóban, ami az egésznek a központja.”

agostini-motogp-1



Agostini hozzátette: ijesztő, hogy 2020-ban a hadsereg járja az utcákat. Ami pedig a saját egészségét illeti: „Kicsit aggódom amiatt, ahogyan a betegek szenvednek és ahogy meghalnak… Ugyanakkor bizakodó vagyok, mert bezártam magam a házamba, tiszteletben tartom a szabályokat, és mindenkinek ezt kell tennie. Óriási áldozat ez, de ha együtt megtesszük, túl fogunk rajta jutni.”

A tizenötszörös világbajnok azoknak is üzent, akik a hatóságok kérésére ellenére kimászkálnak az utcákra és a parkokba: „Ők ostobák. Nem számít, ha azt mondják, hogy egyedül vannak, szóval minden rendben lesz. Azért vagytok egyedül, mert mások betartják a szabályokat! Nem hiszem, hogy ez korrekt. Mindannyiunknak személyes áldozatot kell hoznia, csak együtt nyerhetjük meg ezt a háborút” – vélekedett a korábbi versenyző, aki többek között fotói rendezgetésével és a hozzájuk kapcsolódó emlékek felidézésével üti el az idejét otthon.

A koronavírus-járvány miatt a MotoGP-szezon egyelőre nem tudott elkezdődni (vagyis pontosabban a Moto2-esek és a Moto3-asok még versenyeztek Katarban), az első négy futamot törölni vagy halasztani kellett. Jelen állás szerint május elején, Jerezben rajtolhatna az idény, de ahhoz javulnia kellene a járványhelyzetnek, Agostini szerint pedig rengeteg időbe fog még telni, mire újra motorversenyeket láthatunk:

„Meg kell értenünk, hogy ez egy hihetetlen balszerencse: sosem gondoltam volna, hogy a gyógyászat és a technológia jelenlegi szintjén is térdre tud még kényszeríteni minket egy vírus. Le fogjuk tudni győzni, de egyelőre csak halottakat látunk minden nap. Ez nagyon szomorú. Túl fogunk jutni rajta, de ez sok időbe fog telni, mert ha véget is ér a járvány, akkor sem tudunk azonnal visszatérni a normál kerékvágásba. Egy nagydíj vagy bármilyen sportesemény szempontjából nem gondolkodhatunk olyanban, hogy emberek tízezreit csődítjük egy helyre. Nemcsak Olaszország, hanem az egész világ válságban van. Ez a nagy probléma: ha véget is érnek a fertőzések, akkor is lesznek a betegek, így meg kell várnunk azt is, amíg mindenki meggyógyul.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: