DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Motor

MotoGP: Jó, ha júniusban kezdeni tudunk…

Két csapatvezető is úgy véli: a májusi versenyeket szinte bizonyosan halasztani fogják, és akkor még szerencsésnek mondhatja magát a széria, ha a Katalán Nagydíjjal kezdetét veheti a szezon.

A koronavírus-járvány miatt már négy futamot halasztottak vagy töröltek a MotoGP-ben: a katari nyitányon a két kisebb kategória még versenyzett, viszont a thaiföldi, az austini és az argentin hétvégéket teljes egészében elnapolták. Jelen állás szerint május első hétvégéjén, a jerezi Spanyollal rajtolhatna el a királykategória 2020-as idénye, ám látva a nemzetközi helyzetet – és azt, hogy a Formula-1 már a májusi versenyeit is lefújta – jó esély van rá, hogy csak később fog kezdődni a szezon. Így véli ezt Paolo Ciabatti, a Ducati sportigazgatója is:

„Alaposan követni szoktam a statisztikákat: úgy gondolom, rövidesen hasonló számokat fogunk látni a kontinens többi részén, mint Olaszországban, és ha áttanulmányozzuk ezeket a számokat, akkor tartok tőle, hogy képtelenség elképzelni, hogy június vagy július előtt elrajtoljon a világbajnokság” – idézi Ciabatti szavait a Motorsport.com. „Kínában nagyon szigorú lépéseket vezettek be autoriter módon: mindent lezártak teljesen, kivétel nélkül. Most jönnek ki belőle, két hónap elteltével. A mi itteni demokratikus rendszerünkkel ez még tovább fog tartani.”

motogp-barcelona-2019



A szakember szerint nem kizárt, hogy a MotoGP-ben is átütemezik a nyári szünetet, ahogy az F1-ben azt már meg is tették: „Jelenleg van egy háromhetes szünet a naptárban: ha a körülmények is lehetővé teszik, ott rendezhetünk néhány nagydíjat. Sűrűbb lesz a bajnokság, és az is lehet, hogy néhány pályán még decemberben is versenyezhetünk. Szerintem van rá esély, hogy 17-18 futamot megrendezzünk, mint néhány éve az még szokás volt a naptárbővítés előtt, hogy eleget tegyünk a tv-s és szponzori kötelezettségeknek. De ez mind csak elmélet, senki sem tudja megmondani, mikor térhetünk vissza a normál kerékvágásba.”

Kollégájához hasonlóan pesszimista Herve Poncharal, a Tech3 KTM első embere is, aki egyúttal a csapatokat tömörítő szervezet, az IRTA elnöke is, s aki a SpeedWeek.com szaklapnak nyilatkozott: „Egyelőre nincs mit szépíteni: senki sem tudja, meddig fog terjedni a vírus, vagy hogy milyen szigorú intézkedéseket vezetnek még be. A legtöbb országot lezárták Európában. A nagy sporteseményeket lefújták: az összes ismert kerékpárversenyt, a Roland Garrost, a foci-Eb-t csak 2021-ben rendezik meg és nagyon komoly kérdőjelek vannak a júliusi, tokiói olimpia körül is… Szóval sok víz lefolyik még a Dunán, mire visszatérhetünk a normál kerékvágásba és összegyűjthetünk 100 ezer embert egy versenypályára vasárnap…”

„Hátravan még 19 nagydíj, de szerintem képtelenség lesz ezt mind megrendezni. De hangsúlyozom: ez csak a saját személyes véleményem. Láthatjuk, hogy minden ország napról napra szigorít az intézkedésein, és erős a gyanúm, hogy a májusi futamaink – Jerez, Le Mans és Mugello – komoly veszélyben vannak. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, ha június elején, a Katalán Nagydíjjal el tudunk rajtolni.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: