DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Motor

MotoGP: Argentína is elesett, májusig tolódik a rajt

A FIM és a Dorna szerdán bejelentette, hogy a koronavírus-járvány miatt a termasi fordulót is elhalasztják – így viszont az őszi időszakban hét hétvége alatt rendeznének hat versenyt.

Alig másfél hét leforgása alatt a negyedik MotoGP-fordulót kell törölni vagy elhalasztani a koronavírus-járvány miatt: Katarban még csak a királykategóriás küzdelmeit kellett lemondani, utána viszont előbb a thaiföldi, majd az austini hétvégét teljes egészében őszre kellett áttolni, most pedig ugyanez a bejelentés megszületett az eredetileg április közepére kiírt Argentin Nagydíj kapcsán is. A lépés nem váratlan, hiszen a Nemzetközi Motoros Szövetség már előző este elnapolta az argentin motokrossz-világbajnoki fordulót is, így várható volt, hogy a Termas de Rio Hondóban sorra kerülő viadalra is hasonló sors vár.

motogp-argentina-1



Ez azt jelenti, hogy jelen állás szerint a május eleji jerezi Spanyol Nagydíjjal indulhat a MotoGP számára az évad, de fontos hozzátenni, hogy már Spanyolországban is komoly beutazási szigorítások vannak főként az Olaszországból érkezők irányába, így emiatt az ottani versenyrendezés is ellehetetlenülhet. Sőt, a FIM már be is jelentette, hogy az ottani március végi Superbike-világbajnoki hétvégét is elhalasztják, szóval könnyen erre a sorsra juthat a gyorsaságimotoros-vb állomása is.

Ennél érdekesebb, hogy a folyamatos halasztgatások miatt elképesztően sűrű lehet majd az október és a november a motorosok számára. Az austini futam tegnap megkapta a november 15-i időpontot, ma Termas a november 22-ét, így a valenciai idényzáró november 29-re tolódik. Ez pedig azt jelenti, hogy a szokásos japán-ausztrál-maláj tripla túra után USA-Argentína-Valencia hármas várhat a mezőnyre a szezon zárásaként. Mutatjuk is a jelen állás szerinti frissített naptárt:

Március 8. Katari Nagydíj (MotoGP nélkül) Losail
Május 3. Spanyol Nagydíj Jerez
Május 17. Francia Nagydíj Le Mans
Május 31. Olasz Nagydíj Mugello
Június 7. Katalán Nagydíj Barcelona
Június 21. Német Nagydíj Sachsenring
Június 28. Holland TT Assen
Július 12. Finn Nagydíj KymiRing
Augusztus 9. Cseh Nagydíj Brno 
Augusztus 16. Osztrák Nagydíj Spielberg
Augusztus 30. Brit Nagydíj Silverstone
Szeptember 13. San Marinó-i Nagydíj Misano
Szeptember 27. Aragóniai Nagydíj Aragón
Október 4. Thaiföldi Nagydíj Buriram
Október 18. Japán Nagydíj Motegi
Október 25. Ausztrál Nagydíj Phillip Island
November 1. Malajziai Nagydíj Sepang
November 15. Amerikai Nagydíj Austin
November 22. Argentin Nagydíj Termas
November 29. Valenciai Nagydíj Valencia
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: